Annonce
Østjylland

Seniorer: Brug os dog. Vi er klar

Nysgerrighed, fantasi, erfaring, står der på seniorernes bluser, og de er klar til at bruge det hele. Privatfoto

Ældre medborgere med overskud inviterer politikere til "omvendte vælgermøder".

AARHUS: Seniorerne udgør en stadigt større del af befolkningen, og mange af dem står på spring og klar til at gøre en indsats for samfundet. De venter bare på, at nogen skal sende bud efter dem.

Nogenlunde sådan er budskabet fra masser af århusianere, der er gået på pension, men stadig er fulde af krudt og energi.

Og de sidder ikke på hænderne. For at gøre politikerne opmærksomme på deres eksistens og kraftfulde reserve har de arrangeret to "omvendte vælgermøder", som de kalder dem, op til kommunalvalget. Det "omvendte" består i, at folk fra gruppen af pensionister beretter, og derefter deltager politikerne i en paneldebat.

Bag det hele står Frivilligcenter for Seniorer, som er en del af Foreningsbutikken i Klostergade. Den er paraplyorganisation for omkring 550 seniorforeninger og repræsenterer tusindvis af ældre.

Vælgermøderne

Der holdes to "omvendte vælgermøder" med seniorpolitik på dagsordenen.Mandag 6. november kl. 14-16 på Godsbanen, Remisen, Skovgaardsgade 3, Aarhus. Ni partiers politikere deltager.

Mandag 13. november kl. 16-18 på Lokalcenter Møllestien, Grønnegade 10, Aarhus. Ni partiers politikere deltager.

Disse politikere har givet tilsagn: Jette Skive (DF), Thomas Medom (SF), Anette Poulsen (S), Anja Rehfeld (K), Elise Bjørnholt (KD), Kate Runge (V), Theresa Blegvad (V). Desuden repræsentanter fra Alternativet og Enhedslisten.

Hans Weinreich er næstformand i Foreningsbutikken, der består af 550 foreninger med tusinder af medlemmer. Foto: Hans Petersen

Vi står til rådighed

Hans Weinreich, 68 år, er næstformand i Foreningsbutikken, og han gør opmærksom på en undersøgelse, som Frivilligrådet i samarbejde med Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har lavet.

- Det handler ikke om, at vi skal hjælpes. Nej, tværtimod handler det meget om, at vi står til rådighed, siger Hans Weinreich.

- Vi kan hjælpe til i skoler og børneinstitutioner, hvis de står og mangler en hånd, måske fordi en fra personalet er blevet syg. Vi skal under ingen omstændigheder overtage betalt arbejde, men vi kan godt rykke ud, hvis der opstår akutte behov, siger Hans Weinreich og giver et eksempel.

Han kobler det sammen med kommunens boligpolitik.

- Bydelen Aarhus Ø får "Generationernes hus", hvor flere generationer skal bo sammen og bruge hinanden, og kommunen kunne lave pensionistboliger i midtbyen tæt på skoler og institutioner, så der kunne hjælpes hjælp der. Og skolens køkken kunne lave mad til både elever og ældre naboer, der kunne købe den. Så får begge noget ud af det. Boligerne skal kunne bruges af folk, når de bliver (endnu) ældre, siger Hans Weinreich. Han mener, at langt flere end tidligere, der er i eller på vej mod pensionistalderen, er villige til at flytte til en velindrettet bolig, hvor de kan fortsætte med at bo.

Selv gik han på pension som 60-årig efter et langt liv i it-branchen.

- Jeg tænkte, at nu fik jeg rigtig tid til at ordne huset, haven, sommerhuset og at rejse. Men det slipper hurtigt op. Og hvad så? Sådan tror jeg, mange oplever det, siger han, der i seniorernes kulturcenter i Klostergade gerne hjælper medborgere med at finde ud af den drilagtige informationsteknologi. Og så rejser han en del sammen med hustruen, der også er på efterløn.

Annonce

Værdighedskultur

Ved undersøgelsen, som blev lavet for nogle måneder siden, fik 100 personer nogenlunde dette spørgsmål: "Når jeg bliver gammel, hvad drømmer jeg så om, at byen kan tilbyde mig - og hvad drømmer jeg om at gøre for byen?".

Den har fået en konklusion, som formanden for Frivilligrådet, Bo Nordby, står for. Noget af den er:

Vi har ressourcer, helbred, muligheder og overskud og vil gerne være frivillige, bidrage til at etablere fællesskaber, også på tværs af generationer. Vi vil også deltage i spisefællesskaber og være med i et ambassadørkorps for Aarhus.

De ældre ønsker nytænkning af byplanlægning og -udvikling, byindretning og boligformer, for eksempel også nytænkte plejehjem. De drømmer også om udvikling af sognegårde og oplysning om "gratis glæder" i Aarhus.

Offentlig transport til en rimelig pris vil gøre dem mere mobile. De vil også gerne have en grøn by med bænke og cykelstier og liv i gaderne, og endelig drømmer de om en kultur, hvor pleje og omsorg sker med værdighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Odder For abonnenter

Forældre har fået nok: Vores børn er blevet ødelagt, fordi de ikke har fået den rette hjælp

Sport

Hedensted-spillere ramt af corona

Annonce