Annonce
Horsens

Se videoen: Fængslet slår hul i muren og starter Vestsal-projekt til over 100 millioner

Fra vild beslutning til virkelighed. Torsdag blev der bogstavelig talt taget hul på Fængslets mest ambitiøse projekt nogensinde.
Annonce
Horsens: - I dag må vi godt bruge store ord, og jeg vil sige, at det er intet mindre en fantastisk for for Fængslet og for byen - ja endda for hele regionen.
Sådan lød det fra Henning Nørbæk, formand for Fonden Fængslet, forud for en længe ventet byggestart på Fængslets største og mest ambitiøse projekt nogensinde.
Fængslet slår hul i muren for at markere, at byggeriet af Vestsalen starter. De har fået 100 millioner i donationer til projektet. Foto: Morten Pape
Cirka 100 millioner kroner er hentet ind for at bygge Vestsalen, men før den kan opføres, skal noget andet rives ned. Salen skal nemlig være en integreret del af fængselsbygningen, og derfor blev der torsdag slået hul i muren for at markere starten på projektets byggefase.
- Vi er meget glade og stolte over at stå her i dag og se, at den måske lidt vilde beslutning, vi traf for fire år siden, nu faktisk bliver til virkelighed, fortalte Henning Nørbæk.
Annonce

En omvendt Lorentzen

Med ordene fra formanden kunne showet starte. En omvendt Carl August Lorentzen, som Henning Nørbæk kaldte det med reference til den tidligere fange, der på spektakulær vis flygtede fra Horsens Statsfængsel i 1949.
250.000 mursten skal fjernes fra fængselsborgens vestfløj. En lille del af dem forsvandt til torsdagen markering af byggeprojektets begyndelse. Foto: Morten Pape
Nu markerede et kryds på væggen, hvor hullet ind i fængselsbygningen skulle laves, og med en slaghammer monteret for enden kunne en af nedbrydningsfirmaet P. Olesens maskiner snildt klare opgaven.
Et par minutter tog det at lave det indledende hul på en gange en meter, og derefter fulgte en klapsalve fra de fremmødte, der blandt andet talte repræsentanter fra de fonde, som har bidraget til projektet.
Borgmester Peter Sørensen (S) og Karen Salling fra Salling Fondene var blandt dem, der havde mobilen fremme for at forevige hullet i muren. Foto: Morten Pape
Samlet set er der hentet næsten 100 millioner kroner ind fra A.P. Møller Fonden, Realdania, Augustinus Fonden, Salling Fondene, Familien Hede Nielsens Fond og Spar Nord Fonden. Derudover stiller Fængslet selv med 10 millioner kroner gennem et realkreditlån, og så mangler der et relativt lille fondsbeløb, før man er helt i mål med budgettet.
Annonce

Væk er det dystre omdømme

Da støvet havde lagt sig, havde borgmester i Horsens Kommune Peter Sørensen (S) også et par ord at sige, og de var vel nærmest større end Henning Nørbæks.
- Det her projekt er en del af det kæmpestore ambitionsniveau, der lægges for dagen her på Fængslet, og som gør, at vi her i byen har et oplevelsesfyrtårn, vi kan være enormt stolte af.
- Stedet er gået fra at give Horsens et dystert omdømme til nu at være et symbol på en anden by - en anden kommune. Hele området har åbnet sig op for omverdenen, så det både kendes i Horsens, i Danmark og internationalt, lød det fra borgmesteren, der også kunne mindes en anden tid for den bydel, den markante bygning tårner sig op over:
- Hvis jeg tænker på, hvordan Fængslet omtales nu kontra dengang, jeg var barn og rendte rundt nede på Priorsløkkevej, så er det blevet et positivt brand for Vestbyen.
Nedrivningen er første del af et halvandet år langt arbejdsforløb, inden Vestsalen kan stå færdig. Foto: Morten Pape
Vestsalen skabes ved at overdække den indre, vestre fængselsgård med en let og transparent tagkonstruktion, mens der i vestfløjen skydes en enkel og åben boks ind gennem de to nederste etager.
Salen bliver på 1200 kvadratmeter og vil kunne rumme op mod 900 mennesker. Byggeriet skal efter planen være færdigt i december 2021 og tages i brug i januar 2022.
Indehaver Jens Olesen førte selv P. Olesens maskine ved gennembrydningen af muren. Foto: Morten Pape
Formand for Fonden Fængslet Henning Nørbæk fortalte også om den grønne ring rundt om Fængslet, som især Horsens Kommune har bidraget meget til. Her er det gået fra at lukket fængselsområde til en åben park. Foto: Morten Pape
Peter Sørensen (S) gik på talerstolen, da støvet havde lagt sig. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Byrådet valgte den dyre løsning: Rundkørsel ved Lund får ekstra ben med direkte adgang til E45

Horsens

Sundhedspersonalet skal fokusere på borgerne: Horsens Kommune fylder testbilen med kontorfolk

Annonce