Annonce
Hedensted

Se videoen: 23 meter rådden vinge i frit svæv over Uldum

Fredag formiddag blev to gange 23 meter vinge pillet ned af Uldum Mølle. Særligt den første vinge var kritisk, da der var risiko for, at den ville knække på midten pga. råd.

Uldum: Lærerne på Uldum Skole måtte fredag formiddag glemme alt om den skemalagte undervisning.

Tre kraner, den ene større end den anden, der var i færd med at afmontere vingerne på møllen på den anden side af gaden, fangede al opmærksomhed hos eleverne, der i en times tid fik lov til at følge begivenhedernes gang fra skolegården.

Skoventreprenør Gert Bruntse stod for at fjerne de kiler m.m. der holdt møllevingerne på sin plads. Foto: Morten Pape

Vingerne skulle pilles af møllen, da man ved en tilfældighed i august måned opdagede, at den ene gennemgående vinge var ramt af råd på midten.

Annonce

- Det er lidt tidligt, den er ramt af råd, da den ikke er mere end 10 år gammel, men rådden er den, og nu skal vi gerne have den ned i ét stykke, lød det med lettere bekymrede miner fra møller og museumsleder Jacob Hanquist Pedersen, der ligesom flere forbipasserende og frivillige på møllen interesseret fulgte arbejdet med at afmontere vingerne.

Drejede hatten

Han frygtede blandt andet, at den rådne vinge ville knække på midten i arbejdet med at lirke den fri af beslaget eller i forbindelse med, at den blev lagt ned på jorden, men heldigvis gik arbejdet uden uheld.

- Den største udfordring var nok, at vinden var vendt i nat, så vi var nødt til at dreje vingerne og møllehatten 180 grader rundt med håndkraft tidligt i morges. Det giver lidt vabler sådan at flytte 8-10 ton med et håndsving, fortalte Jacob Hanquist Pedersen med et smil.

Det var på høje tid, at vingen kom ned. I følge Jacob Hanquist har der den sidste tid drysset mindre træstykker ned fra vingen, der tydeligvis er rådden på midten. Foto: Morten Pape

Også møllens anden vinge blev pillet ned. Den er ikke umiddelbar rådden, men de frivillige på museet vil benytte lejligheden til at male og renovere den.

I næste uge skal møllebyggeren en tur i skoven på Fyn og finde et 45 meter højt Douglas-grantræ, som der kan laves en ny vinge af.

Håbet er, at vingerne kan være oppe igen til sæsonåbningen i maj. Den nye vinge inklusiv arbejdet med nedtagning og opsætning forventes at løbe op i godt 300.000 kroner, som Hedensted Kommune har lovet at betale.

Annonce

Nyt gulv

Også indenfor på møllen er der råd. Her er det gulvet i butiks- og museumslokalet, der er ramt. Derfor brydes hele gulvet nu op, for at der kan blive lagt et nyt. Imens er møllens butik flyttet til skolestuen.

Også en del af gulvet i møllen er råddent og er i gang med at blive udskiftet. Foto: Morten Pape

- På grund af corona har vi alligevel ikke mange besøgende for tiden, så derfor benyttede vi lejligheden til at udskifte gulvet. Vi har tilmed været så heldige, at Østbirk Savværk har sponsoreret et helt nyt gulv til os, fortæller Jacob Hanquist Pedersen, der ikke lægger skjul på, at der ikke er mange penge på bunden af møllekassen, som det ser ud lige nu.

Han sætter sin lid til, at 2021 i stedet bliver møllens år. Her forventer han også at kunne fejre Uldum Mølles 125 års jubilæum, som blev udskudt fra i år på grund af coronakrisen.


-På grund af corona har vi alligevel ikke mange besøgende for tiden, så derfor benyttede vi lejligheden til at udskifte gulvet.

Jacob Hanquist Pedersen, møller


Børnene på Uldum Skole fik i stedet for den skemalagte undervisning lidt undervisning i natur/teknik og historie af møller Jacob Hanquist. Foto: Morten Pape
Efter lidt vrikken frem og tilbage kom den rådne vinge fri af møllehatten og i ét stykke ned på jorden. Foto: Morten Pape
Inden vingerne kunne pilles ned, blev en lang jernsplit pillet ud. Foto: Morten Pape
Der blev både hamret og brugt koben for at lirke møllevingerne fri. Især den ikke-rådne vinge sad godt fast. Foto: Morten Pape
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens

Tekniktyv på indbrudsrunde i Brædstrup

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Erhverv For abonnenter

Sur smiley koster Ølholm-firma 15.000 kroner i bøde: Kunde følte sig vildledt

Horsens

Ekstraordinært mange forsøger at bestille tid til tredje vaccine: 91-årige Arne kan ikke engang blive stillet i kø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fisk fra vandløb landet over tjekkes for giftigt fluorstof

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Horsens For abonnenter

Chipning af vildheste ved Nørrestrand kostede et hoppeføl livet

Horsens

Gammel højrefløjskending går til valg på grøn omstilling: Ja, jeg er indvandrerkritisk, men det hører til i landspolitik

Annonce