Annonce
Østjylland

Se videoen: Så brandhærget er fabrikken i Galten

Flere borgere i Galten trodsede anbefalingen om at holde sig indendørs under tirsdagens store brand på Højbjerg Maskinfabrik, og borgernes nysgerrighed medførte trafikkaos ved brandstedet.

GALTEN: Kun en ud af fire store lagerhaller på Højbjerg Maskinfabrik på Frichsvej i Galten slap uskadt fra den brand, der i næsten et helt døgn hærgede kranfabrikken.

Branden brød ud tirsdag eftermiddag og spredte sig hurtigt til flere bygninger. Efter få timer udsendte Beredskabsstyrelsen en advarsel til borgere om at søge indendørs på grund af giftig røg.

Først onsdag formiddag lykkedes det brandvæsnet at få kontrol over branden, og kunne der konstatere, at store dele af fabrikken var ødelagt, og at branden ikke var påsat.

Annonce

- Vi har reddet en lagerhal og kontorbygningen, forklarer indsatsleder Anders Jensen, Østjyllands Brandvæsen, der ikke er den eneste brandmand, som har været på overarbejde siden branden udbød tirsdag.

- Vi har stort set haft hjælp fra alle brandstationer i Østjylland, Beredskabsstyrelsen, Brand & Redning Midt, Brand & Redning Horsens og en række andre brandstationer i nærområdet, fortæller han.

Drone i luften

Der var i det hele taget nok at se til for alle brandmænd.

Tre ud af fire haller i Højbjerg Maskinfabriks kranfabrik i Galten udbrændte tirsdag. Foto: Jens Thaysen

- I vores terminologi var det her en stor brand, og så var vi udfordret logistisk af, at der samtidigt var en stor brand på Djursland, siger indsatslederen.

Tre af de store haller er fuldstændig udbrændt. Foto: Jens Thaysen

Beredskabsstyrelsen var også tilstede med en drone, der fra luften kunne se, hvor der var brug for slukning og efterslukning, som fortsatte onsdag.

Annonce

Trafikkaos i Galten

Branden tiltrak en lang række borgere i Galten, der ville se branden på første hold. Men det var ikke problemfrit.

- Myndighederne fik spærret vejen af alt for sent. Der gik nok halvanden time, og det betød, at der var trafikaos, fordi folk kørte op for at kigge på branden, fortæller et øjenvidne, der ønsker at være anonym.

Onsdag var det igen tilladt at komme tættere på branden, og det tiltrak mange af de borgere, som tirsdag holdt sig indendøre. Foto: Jens Thaysen

Branden var et tilløbsstykke på trods af, at borgerne i Galten havde fået besked på at opholde sig indendørs på grund af den giftige røg.

- Der var masser af røg, men den drev selvfølgelig væk fra der, hvor folk stod. Der var vel en 40-50 personer forsamlet for at se på branden stort set hele dagen - det var meget kaotisk, siger øjenvidnet.

Jeg vil gerne understrege, hvor stolt jeg er af de medarbejdere, som var til stede. Alle fulgte vores sikkerhedsprocedurer og blev reddet ud i sikkerhed, hvilket også betyder, at ingen mennesker kom til skade under branden

Jens Seehusen Christensen, CEO Højbjerg Maskinfabrik

Vicepolitiinspektør Stig Simonsen fra Sydøstjyllands Politi vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men siger generelt:

- Vi ser ofte trafikale udfordringer i forbindelse med brande og ulykker, inden vi har fået etableret omkørsler, siger han.

Nysgerrige borgere er heller ikke et særsyn.

- Folk kommer og kigger. Det skal de lade være med - både af hensyn til egen sikkerhed, og for at give arbejdsrum, for dem der skal arbejde, siger Stig Simonsen.

Annonce

Krisehjælp til ansatte

Koncerndirektøren for Højbjerg Maskinfabrik, Jens Seehusen Christensen, roser sine ansatte.

- Jeg vil gerne understrege, hvor stolt jeg er af de medarbejdere, som var til stede. Alle fulgte vores sikkerhedsprocedurer og blev reddet ud i sikkerhed, hvilket også betyder, at ingen mennesker kom til skade under branden, siger han.

Det tog næsten et døgn at få den store brand under kontrol. Først onsdag formiddag var der ved at være ro på. Foto: Jens Thaysen

Alle involverede medarbejdere tilbydes krisehjælp.

Flere af de 40 ansatte, der var på arbejde på fabrikken, da branden brød ud, måtte forlade arbejdspladsen så hastigt, at de ikke fik alle deres personlige ejendele med sig, deriblandt nøglerne til flere biler.

- Det er proceduren, når det brænder. Så skal man ikke bruge tid på at lede efter sine private ejendele, forklarer Jens Seehusen Christensen.

Sydøstjyllands Politi havde også svært ved at komme ind i hallerne for at lede efter en mulig årsag til branden, da efterslukningen første skulle færdigøres, men onsdag eftermiddag kunne teknikkerne komme ind på fabrikken.

Annonce

Ingen tegn på ildspåsættelse

- Der er ingen tegn på, at branden er påsat, siger Stig Simonsen.

Højbjerg Maskinfabrik er i gang med at udrede, hvilke områder af produktionen, der kan flyttes til andre lokationer. Direktøren håber, at produktionen er i gang i løbet af næste uge.

- Vi har mulighed for at flytte noget af produktionen fra Galten over til vores andre produktionshaller, og så har vi et rigtigt godt netværk af underleverandør, der vil hjælpe os. Så derfor er jeg optimistisk i forhold til produktion og levering af de delkomponenter, som vi producerede i den nu nedbrændte bygning, siger Jens Seehusen Christensen.

Højbjerg Maskinfabrik er en af verdens førende producenter af lastbilkraner. Virksomheden, der blev grundlagt i 1945 i Højbjerg, udvikler og producerer kranmodeller med en løftekapacitet fra 3-95 tonmeter.

Annonce
Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Erhverv For abonnenter

På tirsdag åbner Horsens' største bilforretning: Tre etablerede mærker får selskab af nyt, sporty bilmærke

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Kultur For abonnenter

Hun tegner virkeligheden for børn og andre mennesker: - Det skal ikke komme som et chok, at livet ender med døden

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Sport For abonnenter

Khalil Ahmad glippede millionkontrakten i NBA - få måneder senere sad han ensom i Keflavik: Mød Horsens IC-stjernen, der stadig drømmer om en returbillet over Atlanten

Horsens

Cyklist undrer sig: I weekenden er gadelyset tændt - i hverdagen kører han på arbejde i bælgravende mørke

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Horsens

Sauna var årsag til, at brandvæsenet måtte i aktion

AC Horsens For abonnenter

Storsejr i testkamp gav to positive og to negative svar

Kultur For abonnenter

Hårde tider og mere end fem timers debat i byrådssalen: Køb af Bygholm Gods udløste i 1922 et kvartals ekstra skat til Horsens-borgerne

Annonce