Annonce
Horsens

Se tallene fra dit område: Flest bliver corona-smittet i de sogne, hvor færrest er vaccineret

Bliv vaccineret, lyder den klare opfordring fra Sundhedsstyrelsen, der ser ud til at have data til at underbygge opfordringen med. Arkivfoto: Morten Pape
Horsens Kommune er opmærksom på, at områder i Horsens med lavest tilslutning til covid-19-vaccinerne også er de områder, hvor flest er smittet.

Horsens: De sogne i Horsens Kommune, hvor færrest har takket ja til at blive vaccineret, er også de sogne, hvor flest er smittet med covid-19.

Sådan ser det grundlæggende ud, når man kigger på coronatallene fra Statens Serum Institut.

Her fremgår det, at Klostersogn, Sønderbro Sogn, Vor Frelsers Sogn og Gangsted Sogn er dem, hvor færrest er blevet vaccineret. Cirka 20 procent af dem, der har fået tilbud om de to stik, har ikke taget imod tilbuddet.

Annonce

Samtidig er de tre førstnævnte sogne også blandt dem med flest smittetilfælde. For en uge siden indtog de selv top tre, men siden har et smitteudbrud på Østerhåbskolen fået Hatting Sogn til at blande sig i toppen, mens også Tolstrup og Hansted har flere fået flere smittede de seneste dage.

Set på antal smittede er det dog Klostersogn, Sønderbro Sogn, Vor Frelsers Sogn, der med henholdsvis 22, 17 og 26 tilfælde har flest inden for den seneste uge.

Med andre ord viser tallene en tendens, der også er blevet påpeget af Sundhedsstyrelsen: Der er generelt mest smitte i de områder, hvor der er dårligst tilslutning til coronavaccinen.

Kommunen har bemærket det

Sammenhængen mellem smitte og vaccinationstilslutning er også blevet bemærket på rådhuset.

- Vi har ingen planer om at undersøge det nærmere, men er jo opmærksomme på en særlig indsats i de tre sogne kan være nødvendig, lød det i en mail fra Jes Svenninggaard, direktør for velfærd og sundhed i Horsens Kommune, som han sendte til avisen i sidste uge.

Han fortalte også, at kommunen efter dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed forrige fredag besluttede at sende en opfordring til alle indbyggere i de tre sogne om at lade sig vaccinere.

- Herudover forventer vi en mere målrettet kommunikation til beboere i boligforeningernes boliger i samme områder, forklarede vælfærdsdirektøren.

Annonce

Klar tale fra Brostrøm

Jes Svenninggaard har ikke umiddelbart en forklaring på, hvorfor tilslutningen til vaccinationen er lavere i de tre sogne, men han gætter på, at det kan have noget at gøre med befolkningssammensætningen.

Det bakkes op af de udtalelser, der har været fra Sundhedsstyrelsen, og tal fra Danmarks Statistik.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm var meget klar i mæglet, da han på seneste store corona-pressemøde opfordrede kraftigt til, at man lader sig vaccinere hurtigst muligt.

Her nævnte han specifikt, at det halter efter med vaccinerne i kommuner og bydele, hvor befolkningstætheden er høj, hvor mange bor i almene boliger, og hvor en stor andel af indbyggerne har minoritetsbaggrund.

Og at det er samme områder, hvor man både tidligere og stadig ser høje smittetal.

- En kraftig appel fra min side til alle i Danmark - men særligt til jer, der bor i de områder, hvor der stadig er lang vej igen: I skal tage vaccinationen for jeres egen skyld, for I kan selv blive rigtig syge, lød det fra Søren Brostrøm, der også påpegede, at det kan gå ud over ens uddannelse, arbejde eller egen forretning, hvis man bliver smittet, ligesom man kan bringe smittet ind i sit nabolag eller ind i familien og dermed smitte andre, som kan blive hårdt ramt.

- Vi har alle sammen et ansvar. Virussen er farveblind - alle kan blive smittet, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør.

Annonce

Statistikken bakker op

Kigger man i Danmarks Statistiks mange tal for befolkningssammensætningen, fremgår det, at Klostersogn, Sønderbro Sogn og Vor Frelsers Sogn er de tre sogne i Horsens Kommune, hvor flest indbyggere har udenlandsk baggrund - både vestlig og ikke-vestlig oprindelse.

Danmarks Statistik har ikke offentliggjort data på befolkningstætheden eller boligforhold for landets sogne, men en række ting peger i retning af det, Søren Brostrøm sagde på pressemødet.

Der er i de tre sogne flere almene boligområder, og blandt andet af den grund er befolkningstætheden ganske naturligt høj.

Der bor også mange udenlandske studerende i tilknytning til VIA's uddannelser, og dem har kommunen tidligere forsøgt med en øget vaccinations-indsats mod, da tilslutningen var lav.

Om der kommer flere særlige indsatser fremadrettet er uvist, men Horsens Kommune er altså opmærksom på, at der øjensynligt er en sammenhæng mellem høj smitte og lav vaccinationstilslutning.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Horsens Kommune søger penge til CO2-neutral færge til Endelave. Pris: 98 millioner kroner

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Horsens

Vi skal have udskiftet vore vinduer. Kan kommunen nægte os at bruge plastvinduer?

Horsens For abonnenter

18 boliger har skiftet hænder den seneste uge i Horsens Kommune - se listen her

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Skoleleder fik et uventet skulderklap: Vi sidder jo normalt ikke forrest, når der uddeles ros

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Annonce