Annonce
Horsens

Se lyset over byen: Strøm til Horsens

Horsens ved nattetide set fra Bygholm Park med banegården nederst i forgrunden.
Vi bruger svimlende mængder strøm. Godt halvdelen kommer fra vind-, sol- og vandenergi. Men der står også stadig kul på indholdsfortegnelsen.

Horsens: 1914 terajoule. Så meget strøm brugte vi i hele Horsens kommune ifølge Region Midtjyllands energiregnskab for 2017, som er de seneste tal, man har. Det svarer til 531.666.667 kilowatt-timer. Det svarer til den mængde strøm, 53 enorme 3MW-havvindmøller, som kun står langt ude til havs, kan producere på et år.

Energinets miljødeklarering viser, at en kilowatt-time i gennemsnit på landsplan i 2017 var produceret af 55 procent vind, vand og sol, 18 procent affald, biomasse og biogas, 17 procent kul og brunkul, seks procent naturgas, tre procent atomkraft og en procent olie.

Noget af denne strøm er importeret, og det forklarer nogle af de brændsler, vi ikke har i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder For abonnenter

Leder: Folkedomstolen i aktion

Skulle hun have været dømt for uagtsomt manddrab, den 28-årige kvinde, der i maj måned sidste år overtrådte færdselsloven og som konsekvens af det kørte ind midt i et cykelløb og ramte en 18-årig cykelrytter, der et døgn senere døde af sine kvæstelser? Nej, mente retten i Aarhus, der mandag middag idømte den 28-årige kvinde fra Odder en bøde på 1500 kroner. Det er samme bøde, som man får, hvis man taler i mobiltelefon, mens man kører. I den situation får man også et klip i kørekortet. Det koster også en bøde på 1500 kroner at køre imod ensretningen uden at ramme nogen, eller at køre mellem 84 og 90 kilometer i timen i en 70 kilometers zone. Hvis der er vejarbejde, bliver bøden fordoblet. Ikke overraskende har dommen i cykelløb-sagen affødt mange kommentarer på diverse Facebook-sider. Ikke mindst kommentarer, der udtrykker undren over, at det kun koster 1500 kroner at køre et andet menneske ihjel. Retsfølelsen er krænket, er overskriften for mange af de kommentarer, der vælter ind på de sociale medier, hvor folkedomstolen peger på alt fra lang fængselsstraf til fratagelse af kørekort. Dommerne i folkedomstolen har talt. Dommen er for mild, retssystemet en hån og retsfølelsen sat ud af spil. Men god gammeldags forargelse er heldigvis ikke nok til at afgøre en passende dom. For hvilken straf er egentlig den rigtige, når man ved et uheld tager et andet menneskes liv? Vil en fængselsstraf overhovedet give mening? Hun gjorde det helt sikkert ikke med vilje, og hun har formentlig straffet sig selv hvert eneste sekund siden den fatale dag i maj sidste år. Forældrene får ikke deres søn tilbage, og man må formode, at den 28-årige uanset straffens størrelse vil undgå at gentage fejlen resten af livet. Og er straffen ved at skulle leve resten af livet med bevidstheden om, at hun har taget et andet menneskes liv, måske ikke straf nok. Og at hun ved, at hun i nogles øjne slet ikke burde gå frit rundt.

Annonce