x
Annonce
Horsens

Ny opgørelse: Se listen over de bedste skoler i Horsens til at gøre elever dygtigere

Langmarksskolen er ifølge Cepos den skole i Horsens, der er bedst til at dygtiggøre sine elever. Arkivfoto: Martin Ravn
Torsdag offentliggjorde den liberale tænketank Cepos sin årlige liste over, hvilke af landets skoler der er bedst til at dygtiggøre sine elever. Undersøgelsen tager afsæt i elevernes sociale baggrund, og i år kan en ny skole bryste sig af at have den største undervisningseffekt i Horsens Kommune.

Horsens: Torsdag offentliggjorde Cepos en ny opgørelse, der rangerer landets skoler efter undervisningseffekt. Nærmere bestemt, hvor godt skolernes elever klarer sig - vurderet ud fra deres socioøkonomiske forhold.

Det giver anledning til glæde på Langmarkskolen, der på landsplan ligger nummer 32 og er kommunens højest placerede skole med 0,7 point. Det vil sige, at elevernes gennemsnitlige afgangskarakter var 0,7 højere end det forventelige i skoleåret 2018/2019.

- Jeg er selvfølgelig en stolt skoleleder i de her dage. Ikke så meget over vores placering på ranglisten, men at vi har været gode til at løfte eleverne. Det er dét, vi er sat i verden for. Men jeg glæder mig allermest over, at vi flytter os på den lange bane og har forbedret os flere år i træk, siger Birthe Rasmussen, der er skoleleder på Langmarkskolen.

Hun fremhæver, at skolen, hvor knap 50 procent af eleverne er tosprogede, det seneste år har haft succes med et projekt om sprogbaseret undervisning.

- Selvom projektet har været særligt rettet mod de tosprogede, har det vist sig også at smitte af på de dygtigste elever, som vi også har løftet, fortæller skolelederen.

Ifølge den liberale tænketank er det generelt gået fremad for skolerne i Horsens, som gennemsnitligt har en større undervisningseffekt end i den seneste rapport fra januar. Til gengæld er det gået tilbage med 0,6 point for Østbirk Skole, som var kommunens bedst placerede på Cepos' januar-rangliste.

På landsplan viser tallene en tendens til, at friskoler er bedre til at udvikle eleverne fagligt, end folkeskoler og efterskoler er.

Annonce

Undervisningseffekt er kun én brik i det samlede billede, for der er rigtig mange andre parametre, der tegner en sund skole - såsom trivsel og lærernes evne til at skabe relationer.

Birthe Rasmussen, skoleleder på Langmarkskolen

Forsker køber ikke undersøgelsen

Mens mange forældre og skoleledere troligt skeler til Cepos-ranglisten, møder den andre steder kritik.

Blandt andet mener Peter Allerup, der er forsker i pædagogisk statistik på Aarhus Universitet, at vilkårene for skolernes undervisningseffekt er så forskellige, at det dårligt giver mening at lave en samlet rangliste.

- Jeg er meget kritisk over for undersøgelsens metodiske grundlag. Det er utroligt, at man grundlægger en størrelse, der hedder undervisningseffekt, på, hvad en skole faktisk præsterer og et forventet resultat - ud fra socioøkonomien alene. Det er en tilfældig variabel, og det vidner det også om, når skolerne hopper rundt på listen fra år til år, siger forskeren med henvisning til, at kun én skole går igen i top 10 sammenlignet med sidste år.

Skoleleder Birthe Rasmussen mener også, at Cepos-undersøgelsen skal tages med et gran salt.

- Undervisningseffekt er kun én brik i det samlede billede, for der er rigtig mange andre parametre, der tegner en sund skole - såsom trivsel og lærernes evne til at skabe relationer, siger hun.

I oktober modtog Langmarkskolen og Dagnæsskolen hver 1,4 millioner kroner fra Undervisningsministeriet for at have reduceret andelen af afgangselever, der får karakteren 4 eller derunder i dansk og matematik, med fem procent.

Sådan klarede skolerne sig i år

Langmarksskolen er ifølge Cepos' opgørelse den skole i kommunen, der - vurderet ud fra deres socioøkonomiske forhold - er bedst til dygtiggøre sine elever.

Sådan er skolerne i Horsens Kommune placeret på Cepos' liste baseret på afgangskarakterer fra sommeren 2019:

32. Langmarksskolen. Undervisningseffekt: 0,7

32. Stensballeskolen. Undervisningseffekt: 0,6

108. Dagnæsskolen. Undervisningseffekt: 0,5

108. Højvangsskolen. Undervisningseffekt: 0,5

108. Østerhåbsskolen. Undervisningseffekt: 0,5

256. Bankagerskolen. Undervisningseffekt: 0,3

256. Sct. Ibs Skole. Undervisningseffekt: 0,3

373. Huhlvej Privatskole. Undervisningseffekt: 0,2

373. Østbirk Skole. Undervisningseffekt: 0,2

505. Hovedgård Skole. Undervisningseffekt: 0,1

660. Egebjergskolen. Undervisningseffekt: 0

963. Horsens Byskole. Undervisningseffekt: -0,2

963. Lundskolen. Undervisningseffekt: -0,2

1073. Tønning-Træden Fri grundskole. Undervisningseffekt: -0,3

1073. Vestbirk Musik- og Sportsefterskole. Undervisningseffekt: -0,3

1145. Brædstrup Skole. Undervisningseffekt: -0,4

1145. Elbæk Skole. Undervisningseffekt: -0,4

1237. Gedved Skole. Undervisningseffekt: -0,5

Sådan klarede skolerne sig sidste år

Da tænketanken i januar lavede den hidtil seneste undersøgelse, var Østbirk Skole den bedst placerede skole i Horsens.

Sådan placerede Horsens-skolerne sig på Cepos' liste sidste gang:

21. Østbirk Skole. Undervisningseffekt: 0,8

43. Dagnæsskolen. Undervisningseffekt: 0,7

111. Højvangsskolen, folkeskoleafdelingen. Undervisningseffekt: 0,5

176. Egebjergskolen. Undervisningseffekt: 0,4

176. Hovedgård Skole, folkeskoleafdelingen. Undervisningseffekt: 0,4

176. Hulvej Privatskole. Undervisningseffekt: 0,4

176. Sct. Ibs Skole. Undervisningseffekt: 0,4

274. Langmarkskolen. Undervisningseffekt: 0,3

274. Stensballeskolen. Undervisningseffekt: 0,3

385. Lundskolen. Undervisningseffekt: 0,2

788. Østerhåbskolen. Undervisningseffekt: -0,1

931. Gedved Skole. Undervisningseffekt: -0,2

931. Horsens Byskole, folkeskoleafdeling. Undervisningseffekt: -0,2

1083. Bankagerskolen. Undervisningseffekt: -0,3

1175. Elbæk Efterskole. Undervisningseffekt: -0,4

1175. Vestbirk Musik- og Sportsefterskole. Undervisningseffekt: -0,4

1249. Tønning-Træden Friskole. Undervisningseffekt: -0,5

1373. Brædstrup Skole. Undervisningseffekt: -0,8

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Hedensted

On the Corner kan ikke få corona-lån: Vi ved ikke, hvornår hjælpepakkerne kommer

Horsens

Slut med venlige henstillinger: Tirsdag står politiet klar med bødeblokken ved genbrugspladsen

Horsens

Peter Sørensen om genåbning efter påske: Alle forældre ved besked på tirsdag klokken 12

Annonce