Annonce
Hedensted

Se de smukke sommerbilleder: Pas på vores søer og vandhuller

Foto: Jacob Iskov
Er det en sø eller et vandhul? Det afhænger af størrelsen. Uanset hvad er stedet guld værd for floraen og faunaen - og giver os store naturoplevelser, skriver Jacob Iskov.
Annonce

De gemmer sig i landskabet mange steder her i det østjyske - og godt for det, for så får de lov til at passe sig selv og udvikle sig, som naturen nu vil.

Det er vores søer og vandhuller, som jeg her tænker på.

Vi er så heldige her i avisens område at have rigtig mange små søer og vandhuller, hvor naturen gennem mange år har fået lov til at passe sig selv, og hvor vi menneskers forurening ikke har taget over.

Man har besluttet, at et vandhul har en åben overflade på under 10.000 kvadratmeter, mens en sø skal have over 10.000 kvadratmeter overflade. Men om det er det ene eller det andet, ændrer ikke på den store oplevelse, det er at komme tæt på naturen i disse områder - og i teksten her bruger jeg udelukkende begrebet sø.

Foto: Jacob Iskov

Mange søer er opstået i naturlige lavninger på grund af høj grundvandstand eller defekte dræningssystemer, og ofte er de uden til- og fraløb.

Foto: Jacob Iskov

Andre søer er opstået kunstigt ved opgravning og opstemning som for eksempel mergelgrave, tørvegrave, grusgrave og regnvandsbassiner.

Fælles for dem alle er, at de er levesteder for mange planter og dyr, der netop har tilpasset sig livet i og/eller omkring søerne. Og er søen større end 100 kvadratmeter, er den omfattet af naturbeskyttelsesloven, hvor både den åbne vandoverflade samt de tilstødende vådområde med sump- og vandplanter er beskyttet af hensyn til den biologiske mangfoldighed.

Foto: Jacob Iskov

Jeg har (med lodsejernes tilladelse) været på opdagelse i et område, hvor kulturlandskabet på bedste måde har givet plads til efter min mening en af de mest spændende og smukkeste biotoper, nemlig søerne. Og det blev til en herlig eftermiddag, hvor naturen viste sig fra sin bedste side - og hvor mit kamera kom på overarbejde.

Foto: Jacob Iskov

Den blå himmel gjorde søens blanke overflade lige så blå, og med den grønne skov og sivkant i baggrunden og de flotte vandplanter i forgrunden kunne det næsten ikke blive smukkere. Dertil kom lyden af naturens stilhed kun overdøvet af en fuglekvidren, så man tror, det er løgn. Herligt!

Foto: Jacob Iskov

Og langs bredden bliver man vidne til en plantevækst så frodig, forskelligartet og smuk, så man næsten mister pusten.

Lysesivene står som ranke strå med deres blomsterstande siddende på siden af stråene omkranset af de høje dunhammer - og helt inde under bredden svømmer andemad rundt på vandets overflade og giver skjul til små krebsdyr og snegle, som ænder og andre fugle gerne vil have fat i. Og så er det vist på sin plads lige at slå fast, at når ænder snadrer i søens andemad, er det altså ikke for at spise andemaden.


Lysesivene står som ranke strå med deres blomsterstande siddende på siden af stråene omkranset af de høje dunhammer - og helt inde under bredden svømmer andemad rundt på vandets overflade og giver skjul til små krebsdyr og snegle.


Foto: Jacob Iskov

Mange af søbreddens planter står lige nu og knejser med deres flotte blomster, blandt andre den gule iris med den meget sofistikerede blomsterbygning. Også brudelys skiller sig ud med sin flotte og høje blomsterskærm fuld af hvide og rosafarvede blomster på lange stilke. I det sumpede område ud til søen breder bukkeblad sig og giver samtidig spektakulære spejlbilleder i vandet.

Foto: Jacob Iskov

Rundt om i sivene og græsserne vrimler det med guldsmede og vandnymfer, som lige nu har travlt med at parre sig og lægge deres æg på undersiden af åkandebladene.

Sommerfuglene flakker uroligt omkring, som om de ikke rigtigt ved, hvor de vil hen. En okkergul randøje har dog for en stund fundet hvile i rørgræsset.

Foto: Jacob Iskov

Gråænder, blishøns og gæs (med tre unger) nyder livet på søens blanke overflade, og kronen på værket bliver svanefamilien med far, mor og fire "grimme ællinger", som jo med tiden bliver til de prægtigste og smukkeste svaner.

Og her kan jeg kun give H.C. Andersen ret, når han i "Den grimme ælling" skriver:

"... Jo, der var rigtignok dejligt derude på landet!"

Samtidig er jeg glad for, at der er noget, der hedder naturbeskyttelsesloven, som tager vare på vores søer og vandhuller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Video: Det gik bare så stærkt, siger evakueret butikschef

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce