Annonce
Hedensted

Se de smukke billeder: Sommerfuglene er flyvende små mirakler

Dagpåfugleøje. Alle fotos: Jacob Iskov
Sommerfuglene er nogle af naturens små mirakler. Men de danske dagsommerfugle er i stor tilbagegang. "Vi skal have naturen tilbage," siger naturvennernes præsident - og Jacob Iskov erklærer sig enig.
Annonce

De senere år har vi ofte hørt biologer og insektforskere udtrykke bekymring over en alarmerende tilbagegang af danske sommerfugle.

Antallet rasler ned, og ifølge Danmarks Naturfredningsforening (DN) er hele 43 ud af 77 danske sommerfuglearter uddøde eller mere eller mindre truede arter, og derfor sat på Miljøministeriets såkaldte "Rødliste".

Okkergul Randøje.

"Naturen forsvinder mellem fingrene på os," siger præsidenten for DN. "Vi skal have naturen tilbage!"

Og det kan jeg kun være enig i. Det lyder jo nemt, men er desværre ikke helt så enkelt. Landbrugets effektivisering samt kraftig udvidelse af byområder og trafikanlæg gør, at mange naturområder og levesteder forsvinder, og dermed lider naturens mangfoldighed stor skade.

Nældens Takvinge.

Selv har jeg et helt særligt forhold til og interesse for vores dagsommerfugle, og det har jeg haft lige siden min drengetid, hvor jeg var lidt af en sommerfuglenørd.

Når mine kammerater gik til fodbold eller anden idræt, var jeg ude og fiske eller ude med mit sommerfuglenet og syltetøjsglas. Jeg kunne få timer til at gå med blot at sidde i vildnisset på brakmarkerne og iagttage sommerfuglene.

Kejserkåbe.

Og sådan har jeg det faktisk også i dag - blot er vildnisset skiftet ud med en havestol og to sommerfuglebuske.

I disse dage nærmest vrimler det med sommerfugle omkring de to buske. Dagpåfugleøje, kålsommerfugl, admiral, kejserkåbe, okkergul randøje, nældens takvinge og tidselsommerfugl.

Stor Kålsommerfugl.

Tidselsommerfuglen kommer hvert år fra sit vinterophold i Afrika, men af en eller anden grund har der i år kun været få tidselsommerfugle i modsætning til sidste år, hvor de i juli måned flakkede omkring i stort tal.

Også mange af de vilde planter som hjortetrøst, svinemælk og tidsler tiltrækker adskillige sommerfugle.

Admiral.

Jeg fascineres af sommerfuglenes smukke farver og mønstre på de to forvinger såvel som på de to bagvinger - ikke mindst vingernes opadvendte sider kan være yderst flotte og spektakulære.

Og så er hovedet med de mange fine detaljer nærmest en genistreg og en meget raffineret konstruktion.

Det er interessant og yderst afslappende at sidde og iagttage de mange forskellige sommerfugle, som tilsyneladende på må og få flakser omkring sommerfuglebuskenes blomsterklaser.

Tidselsommerfugl.

Der er vist ingen planer overhovedet. Men man kan være helt sikker på, at de ofte har snablen nede i blomsterne for at suge nektar til sig.

Og så er sommerfuglenes livscyklus noget af et under. Fra æg til larve, fra larve til puppe og fra puppe til sommerfugl.

Citronsommerfugl.

Jeg har kun én gang set forvandlingen fra det øjeblik, hvor puppehylsteret brister og et "forkrøblet mini-monster" kravler ud af puppen og langsomt får sine vinger foldet ud og forsøger at "blive voksen". Og underet sker: Efter et par timer er den voksne sommerfugl klar til at "flyve fra blomst til blomst og fra skjul til skjul", som Bjørn Tidmand så mange gange har sunget for os.


Underet sker: Efter et par timer er den voksne sommerfugl klar til at "flyve fra blomst til blomst og fra skjul til skjul", som Bjørn Tidmand så mange gange har sunget for os.


Citronsommerfuglen er ofte den første sommerfugl, jeg ser her ved Træskohage - næsten altid samtidig med mælkebøtternes blomstring.

Den overvintrer i det fri, i tæt vegetation eller mellem bladene i skovbunden - og det er nok den af de overvintrende danske dagsommerfugle, som kan tåle flest frostgrader.

Det hvide C.

Forskere har fundet ud af, at den kan omdanne nogle vædsker i kroppen til en slags frostvæske - og dermed næsten lade sig fryse ned om vinteren.

Det er nu nogle måneder siden, jeg sidst så den, men pludselig i dag havde op til seks citronsommerfugle samtidig fundet frem til mit lille vildnishjørne, hvor blandt andet lathyrus får lov til at boltre sig frit. Og de farverige lathyrus-ærteblomster har åbenbart en nektar, som er mums for citronsommerfuglene.

Det hvide C - her i sammenklappet tilstand.

Også den almindelige blåfugl og auroraen har i år været flittige gæster her i skoven og på engen, men den største overraskelse var dog, da jeg forleden i min sommerfuglebusk så en sommerfugl, som jeg ikke havde set siden sommeren 2007: Det hvide C.

Navnet har den selvfølgelig fået efter det hvide c, som er aftegnet på bagvingernes mørke underside. Da blev jeg helt opstemt og følte mig igen som en sommerfuglenørd. Herligt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

AC Horsens er fortsat uden Lumb

Østjylland

Virolog om smitte blandt sejlere: - Derfor skal vi have forsamlingsforbud ned under 50

Annonce