Annonce
Hedensted

Se de smukke billeder: Kurt har blik for bregner

Bregner. August 2019. Foto: Kurt Stæhr, Stouby
Bregner er ikke sjældne, men de er alligevel fascinerende, skriver Kurt Stæhr.
Annonce

Bregner har altid fascineret mig. Sjældne er de ikke, så det er ikke det. Det er mere på grund af deres udseende. De ligner ikke rigtig andre planter, man får nærmest tankerne hen på kulstoftidens sumpskove med bregnelignende træer.

Så store bregner vokser, som bekendt, ikke nutidigt på vore egne.

Af større bregner herhjemme kan nævnes Ørnebregnen, der dog ikke i størrelse kan hamle op med fortidens bregnelignende træer, eller de bregnetræer, der gror i nutidens subtropiske og tropiske egne. Men Ørnebregnen bliver trods alt mellem en og to meter høje.

-

Hvis du vil fornemme, hvor store bregnerne var i kulstoftiden, ja, så prøv at tage ud i skoven og sæt dig ned på hug foran ørnebregnerne og leg Lilleput, ligesom de få centimeterhøje skabninger i Jonathan Swifts roman om Kaptajn Gullivers rejse til Lilleputternes land. Så kan du forestille dig, hvor store bregnetræerne måske har været i kulstoftiden.

Navnet Ørnebregne kommer for i øvrigt fra det mærkelige mønster, der dannes, når man skærer bladstilkens nederste del lige over. Mønsteret kan minde om en tohovedet ørn, som også kendes fra nogle våbenskjolde.

-

Bregner gror næsten overalt, de foretrækker dog ofte fugtige steder, men kan også findes på mere tør jord. Der findes mange forskellige typer bregner. De mest almindelige i Danmark er Ørnebregne, Almindelig Mangeløv og Almindelig Engelsød.

Ørnebregnen er den største bregne herhjemme. Som nævnt ovenfor bliver den op til to meter høj og kan danne store tætte bestande i skovbunden.

Almindelig Mangeløv bliver op til næsten halvanden meter høj. Den er meget almindelig i skove og krat og gror helst, hvor der er halvskygge. Den egner sig fint til bunddække i haven.

Almindelig Engelsød er en lille bregne. Bliver højest 40 centimeter, foretrækker fugtige steder og er også grøn om vinteren. Det er den eneste bregne, der findes som epifyt, det vil sige, en plante, der ikke gror i jorden, men på andre planter, dog uden at tage næring fra værtsplanten. Almindelig Engelsød bruges også som bunddække i haven.

-

De fleste bregner har en forholdsvis lang vækstsæson. De starter væksten i april, og det meste af forår og sommer står de med friske grønne blade. Først sent på efteråret mister de den grønne farve.

Herefter er de også flotte at se på, når de står på skovbunden i deres efterårsdragt og lyser op, enten som enkeltstående planter eller i store bestande.

De står, indtil frosten sætter ind først på vinteren, hvor bladene falder sammen over plantens rodstok og dermed beskytter den indtil næste års vækst begynder.

-

Noget af det fascinerende ved bregner er måden, de vokser op på om foråret.

En del af dem starter væksten med spiralformede blade, der i begyndelsen af vækstsæsonen retter sig ud og ligner bispestave.

Ja, med lidt fantasi kan synet af dem også minde om mennesker, der står i små flokke og holder møde og snakker om, hvad der sker omkring dem.

Det syn må du så vente med at opleve til næste forår - men så har du allerede noget at glæde dig til i løbet af vinteren!

Bregner. August 2019. Foto: Kurt Stæhr, Stouby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce