Annonce
Hedensted

Se de smukke billeder: Hvide ballerinaer danser blomstervals

Vild Kørvel. Sommerblomster i naturen, juni 2019. Foto: Kurt Stæhr, Stouby
Sommerblomsterne kæmper om insekternes opmærksomhed - og det er også til glæde for os mennesker. Naturen er ren øjenfryd lige nu, skriver Kurt Stæhr.
Annonce

Har du været ude i naturen og set og oplevet blomsterfloret, der er derude netop nu?

I skoven, på engen, ja, ikke mindst langs vore grøftekanter kæmper blomsterne om kap, for at vi kan glæde os over al den skønhed, de kan frembringe.

Eller skal vi nu være ærlige, så er det nok ikke kun for vores skyld, de gør sig til. Nok nærmere med henblik på planternes egen formering.

Blomsterne lokker insekter til ved hjælp af deres farver, dufte og nektar. Bestøvningen sker ved insekternes besøg fra blomst til blomst, hvor de bærer blomsterstøvet med sig fra hanblomsterne til hunblomsterne.

Men for os er blomsterne en ren øjenfryd, og der er virkelig mange blomster at frydes over.

-

Blandt de mange blomster, der kan ses her i juni, kan nævnes nedenstående blomster og deres normale voksesteder.

I skoven blomstrer blandt andet Stor-konval, Ramsløg, Skovjordbær, Skovmærke, Gul fingerbøl, Skov-høgeurt, Musevikke, Lungeurt.

På engen er det blomster som Hvid Okseøje, Blæresmælde, Eng-Nellikerod, Stedmoderblomst, Høgeskæg, Ranunkler, Storkenæb.

Langs grøftekanten blomstrer Valmue, Døvnælde, Tusindfryd, Kamille, Ager-gåseurt, Agersnerle, Stenurt, Vortemælk, Læge Oksetunge og diverse skærmplanter.

-

Planterne her på billederne er Vild Kørvel. Den er en fin repræsentant for skærmplanterne og blomstrer netop nu, selv om de er ved at være på det sidste for i år.

Det er et smukt syn, når Vild Kørvel dækker store arealer med deres hvide blomsterbuketter. Mange steder gror de i lange rækker langs vore veje og stier.

Med lidt fantasi kan synet af dem lede tankerne hen på blandt andet:

- Tyl-blonder på brudekjoler.

- Hvide vattotter, der er lagt skånsomt i vejsiden.

- Hvide ballerinaer, der danser blomstervalsen i bare kådhed over deres egen skønhed.

- Som de står flokkevis på engen, kan de ligne havets skummende bølger på en blæsende sommerdag.

- Digteren Viggo Stuckenberg kalder i et af sine digte Vild Kørvel for Grøftens Brudeslør, og det er da en meget sigende betegnelse.

-

Jo, der er mange fortolkningsmuligheder, og det er op til dig selv at fantasere over temaet ”Hvid skønhed en masse”.

Det er en lise for sjæl og legeme, at tage ud og opleve blomsterfloret i al sin pragt. Så har du tid og lejlighed til det, så er det blot at slukke for tv- eller pc-skærmen og komme ud at nyde den ægte naturlige skønhed - det vil du aldrig fortryde!

Det er et smukt syn, når Vild Kørvel dækker store arealer med deres hvide blomsterbuketter. Mange steder gror de i lange rækker langs vore veje og stier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

HFS rystede topholdet

Annonce