Annonce
Hedensted

Se de smukke billeder: En strandtur med et tvist

Foto: Jacob Iskov
Nu kan jeg "slå en pæl igennem" den opfattelse, at stranden kun er sten og sand!, skriver Jacob Iskov.
Annonce

Meget tyder på, at hovedparten af vi danskere vil holde sommerferie herhjemme i år, og det kan godt gå hen og blive sommerens helt store trend at tage til stranden med børn og hund.

Der skulle jo være plads nok, for vi har ikke mindre end cirka 8700 kilometer kystlinje, hvor land og hav mødes og giver os muligheder for store naturoplevelser, afslapning, leg, sport og mange andre aktiviteter.

Foto: Jacob Iskov

Helt frisk fra fad har politikerne netop præsenteret en sommerpakke, der lægger op til, at vi danskere denne sommer skal på opdagelse i vores eget land, og vores nye, lokale turistsamarbejde "Kystlandet" har fokus på de oplevelser, kysterne, strandene og havet omkring os giver.

I vores område er vi så heldige at have strand næsten lige uden for døren både mod syd, nord og øst - og det er virkelig blevet et trækplaster for mange mennesker: Unge som gamle, familier som singler.

Foto: Jacob Iskov

Således også for mig. Jeg nyder at færdes på stranden og gå på opdagelse langs kysten. Og der dukker altid nye ting op, som pirrer ens nysgerrighed.

Her den anden dag slog det mig, at der på og langs stranden faktisk stod ret mange træpæle tilsyneladende helt tilfældigt. Men, nej - ingen af pælene var placeret tilfældigt, og alle pælene havde et formål. For en stund "glemte" jeg strandens sten, sand, muslingeskaller, planter og drivtømmer, og i stedet lod jeg mit kamera fange, hvad jeg mødte af træpæle både på stranden og i vandet. Og det blev ret sjovt.Foto: Jacob Iskov

Mange steder er der rester af tidligere tiders kystbeskyttelse - såkaldte faskiner, hvor kun pælene nu står tilbage mere eller mindre ødelagte af tidens tand i samarbejde med havets bølger.

Foto: Jacob Iskov

Med lidt fantasi kan der nemt dukke små og store soldater frem på stranden eller sjove ansigter i de tykke og eroderede stolper, der i fordums tid skulle holde på sandet.

Foto: Jacob Iskov

Mange pæle er i tidens løb slået i forbindelse med små jollebroer, lystbådehavne og anløbsmoler, og der kan man nemt tryllebindes af de levende og spændende spejlbilleder i vandet. Og så skal man næsten stå på hovedet for at læse, hvad havnefogeden har skrevet på skiltet.

Uden sammenhæng med "mine" pæle her på siden, så har pæle fået plads i det danske sprog i form af sammensatte ord og i forskellige talemåder:

Foto: Jacob Iskov

For eksempel grænsepæl, pælestik og milepæl - og "at stå på gloende pæle" eller hvad med "at slå en pæl igennem noget", altså at afkræfte/afvise en fejlagtig opfattelse. - Og det er så det, jeg gør:

Foto: Jacob Iskov

Jeg slår en pæl igennem den opfattelse, at stranden kun er sten og sand.

Tror I mig ikke - så tag selv til stranden og få én på opleveren!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

Horsens

Smittetal sætter rekord i Danmark: Borgmesteren har klar opfordring til borgerne i Horsens Kommune

CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Annonce