Annonce
Hedensted

Se de smukke billeder: Bøgeskoven er aldrig skønnere end netop nu

Bøgeskov april 2019. Stouby. Foto: Kurt Stæhr

"I løbet af foråret forandres skoven totalt. Den brune skovbund bliver først fortryllet til et hvid tæppe af anemoner. Efter nogle få uger fortrylles det hvide tæppe til en grønlig fløjlsdug med indslag af hvide pletter," skriver Kurt Stæhr

Annonce

Er det ikke skønt? - Nu er bøgen sprunget ud.

I skrivende stund er det først og fremmest de små unge bøge, der er sprunget ud. De har også ventet hele vinteren utålmodigt på at vise deres pragt. Det er, som om de har det som mange andre børn, der heller ikke kan vente med at vise deres nye legetøj frem.

Men også flere af de store bøge er allerede fulgt efter, og med det vejr, vi havde i påsken og sidste uge, ja, så følger resten hurtigt efter.

Derfor! - Alle mand af huse!

-

Det er nu, du skal ud og nyde skovens lyse bøgesale. Den dag, jeg var ude at tage disse billeder, oplevede jeg nærmest, at flere og flere knopper sprang ud i løbet af få timer. Så fra, at der om morgenen kun var knopper på træerne, havde knopperne på de små bøge allerede udfoldet sig ved solnedgangstid.

Jo, det går hurtigt i naturen netop nu. Næsten fra time til time ændres skovens udseende. Hele vinteren har træerne stået på en mørkebrun skovbund med stammer og grene som grafiske silhuetter op mod en lysegrå baggrund.

I løbet af foråret forandres skoven totalt. Den brune skovbund bliver først fortryllet til et hvid tæppe af anemoner. Efter nogle få uger fortrylles det hvide tæppe til en grønlig fløjlsdug med indslag af hvide pletter, som blandt andet skyldes skovmærkernes lidt uanseelige hvide blomster.

Ud over synet er der også duften. Skovbundens vinterlugt ændres over i en mere muldagtig forårsduft. Sæt dig eventuel ned på hug og duft til skovmærkerne. De har en virkelig skøn velduft af forår. Ja, og så kan man for i øvrigt lave en skøn kryddersnaps af planten, men det er en anden historie.

-

Før træerne bliver iklædt deres grønne sommerdragt, gennemgår knopperne en metamorfose. De mørkebrune knopper svulmer op og ændres til de skønneste grønne blade. En forandring, der med lidt god vilje kan sammenlignes med sommerfuglepuppens forandring til en flot sommerfugl.

Skovens udseende er herefter forandret fra et grafisk skyggebillede til det skønneste grønlige scenetæppe, der hele tiden changerer, når du ser på det, afhængig af lyset og tidspunktet på døgnet.

Lad mig slutte af med et citat af den tjekkiske forfatter Karel Hajek, som lyder:

Hvert døgn i ugen, hver time i døgnet og hvert minut i timen, formår naturen at forandre sig - for den, der har et modtageligt sind!

Bøgeskov april 2019. Stouby. Foto: Kurt Stæhr
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

HFS rystede topholdet

Annonce