Annonce
Naturen

Se de dejlige billeder: Skovens luft, lyd, lugt og lys

Skoven ved Træskohage i oktober. Foto: Jacob Iskov
Uglen, der tuder, og ahorn, der dækker jorden med gule blade - der er indtryk for alle sanser i den regnvåde efterårsskov, skriver Jacob Iskov.
Annonce

Netop nu (i skrivende stund) "regner det i stænger" fra en trist og grå himmel - og sådan har vejrguderne opført sig i den sidste tid.

Meteorologerne lover dog bedring med færre byger, mindre vind og mere sol, men samtidig også noget køligere. Men under alle omstændigheder så er det bare med at komme ud og mærke efterårets lyksaligheder på egen krop. For mig er lyksalighederne lige nu skovens fire L’er: Luften, lydene, lugten og lyset - og som ekstra bonus farverne fra den store efterårs-farvepalet.

-

Nogle vil sikkert synes, at det er surt at gå tur, når vejrguderne ikke er til at stole på, men tag ikke fejl: Det våde efterårsvejr giver dig herlige og anderledes oplevelser på alle sanser.

Der er noget helt specielt over en rask gåtur gennem skoven på en blæsende og regnvåd efterårsdag. Luften føles klar, frisk og skarp, så den næsten sitrer mellem træstammerne, og oppe i trækronerne hører man vindens susen og grenenes klapren mod hinanden, så man rigtig fornemmer naturens kræfter.

Er man heldig, høres i det fjerne uglens tuden, og over trætoppene høres skrigene fra musvågerne. Er det en stille dag, kan man faktisk høre lyden fra de visne blades fald ned mod jorden.

-

I medierne hører vi ofte om naturens helbredende og afstressende virkning, og der er virkelig noget om det. En skovtur eller en tur langs stranden er noget af en trivselsbombe, der stemmer sindet positivt, så man for en stund glemmer en måske meget travl og problemfyldt hverdag.

Af og til bør man tage en dyb indånding gennem næsen, så man rigtig kan få færten af efterårets lugte og dufte. Netop i fugtigt vejr forstærkes lugten af skovbund, og de mange dufte af planter og buske får lov til at hænge i luften, så det er en ren fornøjelse.

Naturstyrelsens bænk ved P-pladsen indbyder normalt til et lille hvil eller måske endda til at indtage den medbragte termokaffe, men lige i dag ... nej ... de mange smukt dekorerede bøgeblade får lov til at blive liggende på bord og bænk, og så kan man jo i stedet glæde sig over de gule og brune bøgeblade, der stadig sidder på grenene.

Et sted på skovvejen er der bare fyldt op med gule ahornblade, som på flotteste måde nærmest danner et stort og smukt gult tæppe, så man næsten falder bagover. Og kigger man op, forstår man, hvorfor der ligger så mange blade på jorden. Ahorntræerne har nemlig allerede smidt alle deres blade. Og netop sådan et sted er efterårsduften meget konkret.

-

De gule ahornblade er et godt eksempel på den store bonus, vi får om efteråret i form af en fantastisk farvesymfoni fra naturens farvepalet. Og ikke langt fra ahorntræerne har en spidsløn vist, hvad den kan, rent farvemæssigt. De rødbrune og rødorange blade skiller sig ud som noget af det smukkeste efterårsløv både på træet og på skovbunden.

Fra bredden af skovsøen kan man se, hvordan de nedfaldne blade på nydelig vis er ved at lægge en mosaik som en flot indramning af søens spejlbilleder. Og her er det så, at lyset får lov til at prale lidt. På en ellers grå eftermiddag trænger det klare efterårslys ned gennem skovens kroner og forvandler stemningen i en eventyrlig retning, mens søens blanke overflade forstærker det klare lys.

Og pludselig sker det, at det grå skydække skilles, så solen kan komme til sin ret. Skovbundens tæppe af nedfaldne blade får fuldt sollys, og farverne holder sig ikke tilbage, mens skyggerne træder i karakter. Herligt!

Skoven ved Træskohage i oktober. Foto: Jacob Iskov
Skoven ved Træskohage i oktober. Foto: Jacob Iskov
Skoven ved Træskohage i oktober. Foto: Jacob Iskov
Skoven ved Træskohage i oktober. Foto: Jacob Iskov
Skoven ved Træskohage i oktober. Foto: Jacob Iskov
Skoven ved Træskohage i oktober. Foto: Jacob Iskov
Annonce
Annonce
Danmark

Færre kommuner rummer alle klasser

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce