Annonce
Hedensted

Se de dejlige billeder fra havkajak-turen: Hvor smiler fager den danske kyst

Foto: Jacob Iskov
... men den kan også være vild og voldsom! Det skriver Jacob Iskov, der har været på foto-maraton i sin havkajak.
Annonce

Johannes V. Jensen skrev i 1925 danmarks-sangen "Hvor smiler fager den danske kyst" som en hyldest til den danske kyst, den danske natur og den danske identitet set fra en dansker, der sejlende vender hjem fra udlandet.

Ordet fager betyder dejlig, vidunderlig eller smuk - og det er vel også helt i overensstemmelse med alle danskeres opfattelse af vore kyster og strande.

Foto: Jacob Iskov

Vi har i Danmark cirka 8700 kilometer kystlinje, hvor land og hav mødes, og ingen har over 50 kilometer til nærmeste kyst, så det er nemt for os at komme til en strand.

Om sommeren elsker vi at ligge i sandet og tage solbad både før og efter en dejlig tur i bølgerne, og børnene elsker at lege på stranden og plaske i vandet. Og resten af året traver vi kysterne tynde og får masser af frisk luft.

Men den danske kyst er altså også andet end dejlig badestrand med blødt, hvidt sand, græs og marehalm. Den kan også være vild, voldsom, barsk, dramatisk og nærmest utilgængelig.

Foto: Jacob Iskov

Mange steder består kystlinjen af høje skrænter og klinter, hvor havet "æder" af landet, så sten og træer styrter i havet og ofte gør stranden ufremkommelig.

Andre steder går kystlinjen langs lavtliggende og sumpede områder, så man ikke kan komme tørskoet forbi. Men alle kysttyperne giver os fantastisk flotte og spændende oplevelser, så man skal ikke holde sig tilbage.

Foto: Jacob Iskov

Vi har en slags allemandsret, der siger, at alle har lov til at færdes og gøre ophold langs kysterne, dog uden at slå lejr og overnatte. Og så er det selvfølgelig med hensyntagen til de husejere, der har grund helt ned til stranden. Men det er altså ikke svært at finde ubeboede strande.

Havkajakken er i de senere år blevet en stor trend, og mange kajakklubber er dukket op rundt om i havnene. Og har man én gang siddet i en kajak og oplevet kysten passere forbi, mens den eneste lyd, der høres, er padlens stille plask i vandet - så er man fortabt.

Foto: Jacob Iskov

Selv har jeg ofte gjort strækningen fra Daugård til Rosenvold i havkajak, og her i sommer har jeg været af sted et par gange, og da måtte jeg ganske enkelt have mit kamera ud af det vandtætte etui og knipse løs ind mod kysten, som netop på den strækning har mange af de forskellige kysttyper. Det blev således til lidt af en "foto-maraton" mest på gyngende grund.

Utroligt, som de væltede træer kan ligge hulter til bulter - nærmest i et stort kaos.

Til gengæld er det som at opleve kosmos dér, hvor træernes stammer står ranke og himmelstræbende og spejler sig stolte i det spejlblanke vand.

Foto: Jacob Iskov

Længere østpå passerer jeg høje skrænter, hvor digesvalerne så smukt har dekoreret skrænten med masser af huller, der fører 50-120 centimeter ind i skrænten, hvor de anlægger deres rede. Et imponerende gravearbejde af så lille en fugl. Digesvalerne overvintrer i Afrika og kommer til Danmark sidst på foråret, og efter familieforøgelsen flyver de retur til Afrika, inden efteråret sætter ind.

Foto: Jacob Iskov

Den flade og venlige kyst med sand og sten og med marker og krat i baggrunden er dog nok den mest fremherskende kyststrækning og indbyder helt klart til strandliv.

Jeg måtte da også i land et par steder på kysten og mærke strandens bløde sand - fornemme vindens hvisken i marehalmen og sanse hybenrosernes duft og farver. Og lyden af bølgernes skvulpen og klukken mod stranden er blot en ekstra bonus.

Foto: Jacob Iskov

For mig kan det ofte være noget af en forløsning at stå på stranden og bare kigge ud mod den vide horisont - ud mod uendeligheden.


For mig kan det være noget af en forløsning at stå på stranden og bare kigge ud mod den vide horisont - ud mod uendeligheden.


Så er det, at man sagtens kan føle sig lille og ydmyg - hvilket vi alle faktisk ville have godt af at mærke en gang imellem. Og med et gammelt, væltet træ i forgrunden får tankerne frit spil, og man glemmer let tiden. Herligt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Horsens

Horsensianerne på Søndergade: Stramninger er okay. Vi stoler på myndighederne

Annonce