Annonce
forside

Se Danmark: Kirkeklokkerne holder mormorarmene væk

Gørding: Kirketjener Tove Sørensen har i 25 år planlagt sin hverdag uden om det at ringe manuelt med klokkerne. Det er et af de sidste steder i Danmark man gør det. Foto: Martin Ravn

Avisens fotografer er hver dag på farten i læsernes tjeneste for at fortælle historier om livet i Jylland og på Fyn. Se deres bedste billeder i dette daglige fotogalleri.

Gørding: I 25 år har kirketjener Tove Sørensen ringet med klokkerne i Gørding Kirke. Det er snart slut, for som et af de sidste steder i landet får også denne kirke elektriske klokker, der kan ringe uden at man trækker i et reb. Pressefotograf Martin Ravn var forbi kirketjeneren, som mener at den manuelle ringen med de tunge klokker har holdt mormorarmene på afstand.

Annonce
Struer: Træningsaften i Struer Bokseklub. Foto: Johan Gadegaard
Horsens: Lotte Stenmann Larsen er rykket ind i Fit og Sund på Strandkærvej med sin forretning Yogahuset. Foto: Morten Pape
Randers: Karatetræning. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Ringkøbing: Familen Danmark ser VM håndbold i denne tid men der sker andet end VM bold i Danmark . Ude i klubberne spilles der stadigvæk og Mia Hansen giver og tager for Rækker Mølle Håndbold. Her gør det ondt at forsøge et gennembrud. Rækker Mølle vandt 24-22 over Odder på blandt andet fem scoringer af Mia Hansen. Foto: Jørgen Kirk.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Klimaangst er de voksnes ansvar

Med mellemrum fortæller psykologer, hvordan flere og flere børn og unge bliver ramt af depression, angst og tvangstanker, fordi de er bange for, at Jorden vil blive oversvømmet, ødelagt af tørke eller helt gå under på grund af klimaforandringerne. Fænomenet har fået sit eget navn - klimaangst. At børn bliver bange, når de hører, at store dele af Danmark bliver oversvømmet, eller at jorden går under om 80 år, er ikke så sært. Problemet er, at vi voksne ikke er i stand til med ro i stemmen at sige: Du skal ikke være bange. Der sker ikke noget. Jeg har lige været en tur i Island - med fly, jeg indrømmer det straks. Her besøgte vi en gletsjer, som skrumper år for år. Og fik udpeget vulkanen Ok, som har været dækket af en gletsjer i 700 år. Det er den bare ikke længere. Søndag 18. august blev der holdt begravelse for Ok-gletsjeren, som er den første i landet, der er forsvundet på grund af klimaforandringer. På stedet er der sat en mindeplade op, som i et brev til fremtiden fortæller, at i løbet af de næste 200 år vil også landets øvrige gletsjere forsvinde. Skræmmende, når en af dem er større end Sjælland i udbredelse. De islandske gletsjere er bare ét eksempel på, hvorfor ikke kun børn, men også voksne bliver bange. Det nytter bare ikke noget, at vi som voksne udstråler angst og hjælpeløshed. Vi er nødt til både at fortælle og vise, at vi handler - at vi gør noget. Som voksne har vi en forbandet pligt til at sige til børnene, at vi tager ansvaret på os og forklarer, hvordan vi sammen kan være med til at redde kloden. Vi skal fortælle dem, at vi vil bruge mindre plastic og samle det ind, der har samlet sig som øer i verdenshavene. Og at vi skal huske at tage ispapiret og plasticposen med hjem, når vi er på strandtur. Alt det skal vi gøre, selv om der måske stadig bor en rest af tvivl inderst inde. Heldigvis bliver det mere og mere konkret, hvad vi kan gøre for at hjælpe klimaet. Som når en Gedved-borger i fredagsavisen fortæller, hvordan han sorterer sit affald i en grad, så der ikke er en krumme tilbage til skraldespanden.

Annonce