Annonce
Horsens

Se alle billederne: Middelalderfestivalen åbnet med pomp og pragt

Styltegang, ulvehunde og trommespil. Der var fest og farver, da Horsens Middelalderfestival blev åbnet. Foto: Michael Svenningsen
Fredag eftermiddag blev Horsens Middelalderfestival åbnet i flot figur. Hundredevis så på, da det traditionsrige optog snoede sig ind i middelalderuniverset.

Horsens: - Fej, tøs! Fej! Og gør plads for den ærede borgmester, råbte den meget alvorlige Herold Harald, idet det traditionsrige åbningsoptog begyndte at røre på sig på Fussingsvej.

Allerede på lang afstand var luften tyk af bålrøg, mens de raske toner fra harper, trompeter og trommer gjaldede i det fjerne.

Middelalderen var fredag aften igen kommet til Horsens, og hundredevis af publikummer var stimlet sammen for at få et glimt af styltegængere, ulvehunde, dansende kvinder og ikke mindst de tilbagevendte, italienske flagkastere, der sidst på eftermiddagen gjorde deres indtog bag fængselsmurene.

- Det er altid sjovt at se kommunalbestyrelsen i fuld udklædning, så det var vi nødt til at få et glimt af. Festivalen er blevet endnu bedre, efter den er rykket ind på Fængslet, og det er et event, man bare må bakke op om, sagde Jonna og Arne Kobæk, kort før optoget startede.

Annonce
Et par af de stærke riddere syntes allerede klar til kamp, da de gik med i optoget. Foto: Michael Svenningsen

Handlende og gøglere er velkommen i Horsens

I takt med at optoget snoede sig afsted mellem boderne og ind på pladsen, var især de yngste publikummer stærkt optaget af de stærke riddere, der senere fredag aften og lørdag går i clinch for folkets gunst.

- I tror nok ikke jeres egne øjne. Borgmesteren og hans følge er nedsteget fra højborgen. Om lidt begunstiger de jer fattigfolk, lød det fra spidsen af optoget, alt imens folkemængden langsomt banede sig vej mod Ridderarenaen.

Her bød borgmesteren både handlende, riddere, skønmøer og gøglere velkommen i Horsens på ny, inden mjøden blev givet fri, og middelalderfestivalen erklæret åben.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Horsens

Her er væggene tykke og solen leverer energi: Horsens' mest klimavenlige boligområde står færdigt

Annonce