Annonce
Odder

Sandbjerglejrens frivillige: Vi savner gæsterne

Sandbjerglejren har 60 sovepladser og masser af lækker natur og skov - men ingen betalende gæster lige for tiden. Det er Claus Jørgensen (t.v.), Søren Mikkelsen, Eigil Rye Pedersen og Bent Sivertsen (t.h.) trætte af. De ser gerne, at kommunen går ind og støtter dem. Foto: Morten Pape
Uden lejere bliver kassen lige så stille og roligt tømt. Men humøret er stadig højt hos de frivillige, der står bag lejren i den smukke natur i Sondrup Bakker.

Sondrup: "Her er så stille nu. Men inden i os er der ingen ro." Ordene fra Sebastians sang passer meget godt på de frivillige, der sørger for, at alt i Sandbjerglejren fungerer, når der er gæster. For gæster er en mangelvare, og det kan mærkes. Lejren er helt tom, og de frivillige længes efter, at der skal ske noget.

- Det er to år, vi ikke har fået nogle indtægter. Vi har kontrakter, men de aflyser jo. Fire uger hver sommer kommer en tysk kirke med tyske børn. Det er også aflyst, siger Eigil Rye Pedersen.

Han har været med, lige siden lejren blev bygget over en årrække for omkring 60 år siden. Dengang var han ligesom andre frivillige med til at kautionere personligt for lejren. Så det piner ham, at der bortset fra coronatidens mange vandrere ikke er nogle gæster.

- Vi håber, at kommunen vil støtte os og andre lignende steder. Vi er et af de steder i Odder, der har mest biodiversitet, for vi lader træerne vælte. Vi har en aktivitets- og oplevelsesbane på tre kilometer, som alle kan bruge. Den er vi ved at udbygge, og der er mange, der går en tur i området. Og vi vil gerne have flere herned, skoven må meget gerne bruges, siger Eigil Rye Pedersen.

Fra køkkenet er der udsigt til Vårsø og Purhøj i horisonten syd for Horsens Fjord. Foto: Morten Pape

Avisen møder Eigil Rye Pedersen og nogle af de andre folk bag Sandbjerglejren i spisesalen. Herfra er der en smuk udsigt over Sondrup Bakker, og i det fjerne kan man se Horsens Fjord og nogle af øerne i fjorden.

Annonce

Hygger om tirsdagen

Eigil Rye Pedersen er hernede hver tirsdag, når ni pensionister, heriblandt flere håndværkere, mødes og holder lejren i god stand.

- Vi går og hygger os. Nogle er misundelige, når vi andre taler om gamle dage, da stedet blev bygget, siger Eigil Rye Pedersen, der også er med i lejrens bestyrelse.

Det samme er Claus Jørgensen og Søren Mikkelsen, hvis far Vagn Mikkelsen både har været borgmester i Odder og var med til at bygge lejren.

Sandbjerglejren

Lejren ligger på Tusdamvej 5 i Sondrup Bakker i et stort naturområde med tilhørende sportsplads og legeredskaber.

FDF Odder holdt i 1950'erne en basar på Centralhotellet i Odder og samlede penge ind til lejren, der blev bygget i årene derefter, primært med frivillig arbejdskraft. Frivillige mødtes i Odder, hoppede op på ladet af en lastbil og blev kørt ud til området.

I dag er lejren en selvejende institution, og foruden FDF er der mange andre, der lejer sig ind i lejren, der har 60 sengepladser fordelt på firmandsstuer. Til lejren hører 25 hektar skov, og en af naboerne er lejren Olufsborg, som FDF Horsens 2 ejer.

- Min far og nogle andre satte deres hus ind, da de kautionerede for at få lavet lejren. Alle materialer blev båret ind, før der blev lavet en vej. På et tidspunkt har der været ansat en økonoma hernede, men i dag er det mest lejet ud til familiefester, siger Søren Mikkelsen.

Han kan også fortælle en del af røverhistorier fra dengang, stedet blev opført. Mange af historierne bliver fortalt, når der er tid til en kop kaffe eller en formiddagsbajer om tirsdagen.

Folkene bag lejren arbejder hele tiden på at gøre den bedre. Sidste år fik lejren en hel del fine, brugte møbler og reoler fra et nordjysk busselskab, og de frivillige viser stolt rundt. I kælderen er der en tv-stue med lidt brætspil og lidt bøger. Men ikke mange. For når man er i lejren, kan man lige så godt bruge tid udendørs.

Annonce

Shelters på vej

Motionsstien på tre kilometer er fyldt med forskellige fysiske udfordringer. Her er bjælker, man kan hoppe over eller under, og bjælker man kan balancere på. Der er endda også en kirkeplads og en bålplads.

- Og lige om lidt kommer der også to shelters. FDF Odder har fået nogle bjælker, og så har alle lederne gået og bygget de shelters. Det er en hemmelig gave, så der går lidt den anden vej fra FDF til lejren, siger Claus Jørgensen.


Vi håber, at kommunen vil støtte os og andre lignende steder.

Eigil Rye Pedersen, Sandbjerglejren


Sandbjerglejen plejer nemlig at give sit overskud til FDF Odder, men lige nu er det så som så med overskud.

Erling Rye Pedersen har været med fra begyndelsen, han var endda med til at kautionere, da lejren blev bygget. Og han kan fortælle en masse historier om, hvordan det foregik. Foto: Morten Pape

- Kassen er tom, og vi trækker på kassekreditten, siger Erling Rye Pedersen.

Han håber på masser af glade, larmende gæster og kroner i kassen inden alt for længe, så de frivillige slipper for at mødes i skovens dybe, stille ro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Det betyder sogne-nedlukning i Rask Mølle: Hjemmeskole, aflyste arrangementer og forkortede gudstjenester

Annonce