Annonce
Horsens

Sammenbrud på pumpestation: Hop ikke i vandet ved Husodde Strand

Selv om det ikke er sommer, bader de meget friske stadig ved Husodde Strand. Men hold lige en pause, mens vi tester vandkvaliteten, lyder rådet fra Horsens Kommune. Arkivfoto: Morten Marboe
Pumpestation brød sammen, så fortyndet spildevand er endt i Nørrestrand og Horsens Fjord.

Stensballe: Hvis man vil være på den helt sikre side, skal man ikke hoppe i vandet ved Husodde Strand lige for tiden.

Mandag formiddag kom der en melding til Horsens Kommune om, at en pumpestation ved Nørrestrand var brudt sammen.

- Der var gået en svejsning på en rør manifold (et forgreningsrør, red.), oplyser driftschef ved Samn Forsyning, Jens Peder Hansen.

Herefter gik arbejdet i gang med at mindske mængden af spildevandet fra pumpestationen, som har et godkendt overløb. Det sørger for, at vandet løber ud i Nørrestrand, hvis pumpestationen er ude af drift.

- Samn Forsyning forsinkede spildevandet ved at opfylde spildevandsbassiner i oplandet, inden det nåede pumpestationen. Desuden blev det aftalt at køre spildevand ved pumpestationen væk med slamsugere, fortæller biolog ved Horsens Kommunes spildevandsteam, Jakob Humaidan.

Spildevandet blev kørt til Horsens Centralrenseanlæg.

Alt imens blev der arbejdet på at reparere pumpestationen.

Annonce

Har taget vandprøver

Bassiner og slamsugere kunne dog ikke kapere al vandet, og kommunen måtte acceptere det midlertidige overløb ved Nørrestrand.

- Vores vurdering var, at det var bedre at sende overløbsvandet ud i Nørrestrand og Horsens Fjord, som er større og relativt robuste vandområder, end mindre vandløb i oplandet, fortæller Jakob Humaidan.

Efter et døgns tid, tirsdag formiddag, var pumpestationen repareret og i brug igen.

- På grund af al regnen var det meget fortyndet spildevand, der kom ud i Nørrestrand, fortæller Jens Peder Hansen, som oplyser, at det er sjældent, at en pumpestation bryder sammen.

Den, der brød sammen, har kørt i 10 år uden problemer.

I forbindelse med overløbet har Horsens Kommune sat et skilt op ved Husodde Strand, hvor man fraråder badning. Godt nok er det uden for badesæsonen, men kendskabet til, at der bades året rundt ved Husodde, gav anledning til at sætte skiltet op for at være på den sikre side. Overløbsvandet vil være meget fortyndet, inden det når fjorden.

Horsens Kommune har taget vandprøver ved Husodde. Når svarene kommer, bliver det vurderet, om vandet med sikkerhed har en kvalitet, så vinterbaderne roligt kan tage en dukkert i fjorden igen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Beboer i Østerbo i Vejle: Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på

Læserbrev: Rygning er farligt, passiv rygning er farligt. Det er der ikke nogen tvivl om. Derfor er det helt uforståeligt, at Østerbo ikke har taget højde for, at tobaksrøg, mados og andre lugte uhindret stiger op gennem det nye ventilationsrør for til sidst at ende i de øverste lejligheder. Ifølge planen skulle opsætningen af det nye ventilationssystem tage 17 dage for en opgang. Fire en halv måned senere er ventilationssystemet stadig ikke taget i brug, og passiv rygning er blevet et stort og farligt problem. Desværre er det ikke kun ventilationssystemet, der tager alt for lang tid, det gør alle de andre arbejder også. Et andet eksempel er udskiftningen af fire indvendige døre, der ifølge planen skulle tage halvanden dag for en lejlighed. Fire måneder senere er dette arbejde heller ikke færdigt. "Hvorfor får de aldrig gjort noget færdig?", spørger alle. Direktørerne og projektlederne i Casa og Østerbo kan prøve at spørge deres egne familier, hvad de vil sige til, at de kan forvente, der kan komme fremmede og låse sig ind på alle tider af dagen de næste fire måneder, hvis de bestiller håndværkere til at lave et arbejde, der kan gøres på halvanden dag. Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på. Håndværkerne bliver sendt rundt for at reparere ting, der er ordnet, og andre ting bliver ikke ordnet, fordi de glemmes, og sådan fortsætter det i månedsvis. Håndværkerne bliver frustrerede og stressede, og beboerne mistrives i en sådan grad, at det fører til trusler mod håndværkerne - noget, Casa og Østerbo let kan forebygge med lidt omtanke og respekt. Alle har ret til respekt for privatliv, familieliv og hjem ifølge FN's menneskerettigheder, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og grundloven, og målet helliger ikke midlet. Når vi har rettigheder, har andre pligter, og selvom tilgængelighedsprincippet til vore hjem blev ændret, da vi stemte ja til renovering, har vi stadig krav på respekt for hjem og privatliv. Casa skal naturligvis ikke have adgang til vore hjem længere end højst nødvendigt. Østerbo bliver nødt til at tage beboerne alvorligt og også lære at informere på en konkret og fyldestgørende måde, så vi ikke gang på gang bliver taget med bukserne nede, også i vore egne badeværelser, når der pludselig står fremmede i hjemmet. Beboerhåndtering og fagtilsyn består i, at beboerne skal henvende sig til Østerbo, men der er intet proaktivt tilsyn i lejlighederne. Henvendelserne fører sjældent til andet end en sludder for en sladder, og fem måneder efter min henvendelse har jeg stadig ikke fået svar fra Østerbo. Alt for mange har den oplevelse. Vi håber, Casa og Østerbo lærer af deres fejl og ændrer strategien for de sidste boligblokke.

Annonce