Annonce
Skanderborg

Samarbejde mellem festival og by under Smukfest: På Skovlunden bor de i nedbrydelige telte af pap og dyrker krydderurter

- Okaay, den bider lidt. Hanne Høj (til venstre) var ikke bange for at smage på den lille, gule chili, men hun var alligevel lidt overrasket over styrken på den. Foto: Michael Svenningsen

På Skovlunden bor folk i tipier eller bionedbrydelige telte af pap, og der dyrkes både chili, kaffeplanter, krydderurter og humle på området - til stor glæde for både festivalgæster og fastboende i byen.

SMUKFEST: Normalt er campingområderne på landets festivaler præget af et misk-mask af telte i nylon, høj musik og ualmindeligt meget affald.

Men ikke på Skovlunden. Her troner de brune tipier op i luften og ved siden af dem står bionedbrydelige 'telte' i pap side om side. Lydniveauet befinder sig på et acceptabelt niveau, og musikken brager ikke ud af højtalerne. Og så er her rent. Meget rent.

Gæsterne på Skovlunden forpligter sig nemlig til at holde området rent og pænt. Campingområdet er relativt nyt og blev etableret sidste år som et alternativ til de eksisterende campingområder.

Skovlunden fungerer som en bæredygtig plads, hvor enhver form for efterladenskab ved slutningen af festivalen er forbudt. Samtidig forpligter gæsterne sig til at tage sig lidt af pladsen ved for eksempel at affaldssortere.

Annonce

Fakta: Tagtomat


  • Du finder området Overgangen, som Tagtomat har stået for, på Skovlunden
  • Overgangen består af store plantekasser med 1000-liters plastiktanke der danner rammer om to øer med drivhuse og terrasser
  • Plantekasserne er upcyclede og kommer fra fødevareindustrien
  • På den ene ø finder du humle, og på den anden ø finder du 'Danmarks Smukkeste Kaffefarm', som Tagtomat står bag i samarbejde med festivalen og Peter Larsen Kaffe
  • Derudover vil Tagtomat i samarbejde med Peter Larsen Kaffe og Champost indsamle kaffegrums og undersøge, om det kan bruges som næring i jord
  • Når Smukfest er ovre, skal Overgangen også bruges som formidlingsplatform og læringsrum for skoleklasser og børnehaver.
Mads Boserup Lauritsen er indehaver af Tagtomat, der i år samarbejder med Smukfest om en bæredygtig nyttehave, som både festivalgæster og indbyggere i Skanderborg skal have glæde af. På sigt er håbet, at området udvikler sig til en kæmpe stor skovhave. Foto: Michael Svenningsen

Til glæde for indbyggere og gæster

Rundt omkring tipierne står drivhuse og blomsterkasser, der huser alverdens krydderurter, chilier, kaffeplanter og meget mere. En stor del af det er plantet i samarbejde med Tagtomat, der er ansat af festivalen til at dyrke planterne.

Planen - og håbet - er, at både gæster og fastboende i Skanderborg vil være med til at holde området og eksempelvis vande indholdet i blomsterkasserne.

- Den ultimative drøm er at skabe en kæmpe stor skovhave, som særligt byens borgere kan få glæde og gavn af, siger Mads Boserup Lauritsen, der er indehaver af Tagtomat og lidt af en haveentutiast.

- Vi vil gerne bruge nogle af råvarerne på festivalen, men vi vil også gerne forære haven til byens borgere, så det bliver et samarbejde mellem festival og by, fortæller han.

Planen er, at festivalen finansierer haven, borgerne passer den, og så får de fælles gavn af de ting, der kommer ud af området.

Skovlunden er et relativt nyt campingområde, hvor folk blandt andet forpligter sig til at holde området pænt og rent. Foto: Michael Svenningsen

Der må gerne smages - men pas på

Hanne Høj og Mette Kirstine Madsen er blandt dem, der har valgt at flytte i tipi for en lille uges tid. De kan godt lide, at der er lidt mere stille end på nogle af de andre campingområder, og at der er pænt og rent.

Man er meget velkommen til at smage på sagerne på området, men det kan være en god idé at passe lidt på, hvis man forsyner sig med de gule eller røde chilier, der hænger i det ene drivhus. Det måtte Mette Kirstine Madsen også sande tidligere på dagen:

- Jeg var overbevist om, at den røde var en peberfrugt, så jeg skar et par gode skiver til min ostemad, fortæller Mette Kirstine Madsen.

Det var dog ikke en peberfrugt, men en chili, og ovenikøbet en af de særligt stærke.

- Jeg kunne ikke mærke min mund i flere timer, siger Mette Kirstine Madsen.

Hun er derfor ikke meget for at smage på en af de små gule chilier, som Mads Boserup Lauritsen lokkende stikker frem.

- Jeg lover, den kun brænder i 10 minutter, så er det ovre, siger han med et grin, inden han selv tager en bid.

Veninden Hanne Høj er lidt mere frisk og tager en bid af den gule chili.

- Det var da ikke så slemt, lyder det først, men hurtigt ændrer ansigtsudtrykket sig:

- Okay, den brænder rimelig meget, siger hun og hoster.

Tag gerne, men sørg for, at der er til alle

Langt de fleste planter, som står på Skovlunden, blev plantet i juni måned.

- Det var lige sent nok. Det skulle helst have været plantet i april, så det må vi gøre næste år, siger Mads Boserup Lauritsen.

Mange af pladsens gæster har endnu ikke fået øjnene helt op for, hvad det er, pladsen kan og skal - og at man altså gerne må smage på krydderurterne eller tage en chili.

- Så længe man ikke plukker 25 chilier til sig selv og tager hele basilikumplanten, så er intentionen jo, at folk gerne må tage til eget forbrug, siger Mads Boserup Lauritsen.

Planen er, at man langsomt udbygger pladsen og planter flere forskellige planter, så man til sidst ender ud med den store skovhave, som Mads Boserup Lauritsen - og mange andre - på sigt drømmer om.

- Det kan godt være, at det kommer til at tage 20 eller 25 år, men det skal nok lykkedes, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ubeboet gård i Stouby hårdt ramt af brand

Annonce