Annonce
Østjylland

Værsgo: En halv milliard til nyt stadion og grønt område i Aarhus

Henrik Lind fra Lind Invest og Jens Bjerg Sørensen, der er bestyrelsesformand i Salling Fondene var klar med den helt store pengepung mandag på pressemødet. Foto: Axel Schütt
Salling Fondene og en af byens mest formuende mænd, Henrik Lind, er garanter for nyt stadion i Aarhus - på betingelse af, at der kommer en løsning for hele området med væddeløbsbanen og Mindeparken.

AARHUS: Det er en historisk dag.

Sådan sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S), da Salling Fondene og en af Aarhus' rigeste mænd, Henrik Lind, lagde 500 millioner kroner på bordet til et nyt stadion i Aarhus.

Sammen med planerne for et nyt stadion blev der på pressemødet på Aarhus Rådhus fremlagt en plan for hele området omkring stadion. Det er et ufravigeligt krav fra de to store investorer, at borgerne i området inddrages – og at der laves en helhedsplan for området.

Repræsentanter for den grønne kile, beboerne i området, roste højlydt investorerne på pressemødet. Planen kan meget vel betyde, at det grønne område – og formentlig Jydsk Væddeløbsbane bevares.

Henrik Lind og Salling Fondene bidrager med 250 millioner hver. Planen er, at et arbejde med blandt andet borgerinddragelse går i sving nu – og planlægning. Et nyt stadion vil formentlig kunne stå klart i 2025 eller 2026.

Alt er i spil til et nyt stadion og eventuelt en ny Arena.

Annonce

Kongelunden

Kongelunden kaldes den ny vision, som omfatter ”oplevelsesområdet” Mindeparken, stadion, Tivoli Friheden, Jydsk Væddeløbsbane, Mindeparken og Aarhus Cyklebane. Navnet Kongelunden er valgt, fordi Kongevejen er omdrejningspunkt for alle aktiviteterne i området, de grønne som karrusellerne i Friheden.

- Man kan godt forestille sig, at der kommer flere attraktioner, end dem vi kender nu som koncerter i Mindeparken og kampe på stadion. Vi kan skabe sammenhænge i byen med endnu flere oplevelser, som vi kender det fra Tiergarten i Berlin. De forskellige faciliteter i det skønne områder er store i sig selv, men vender i dag ryggen lidt til hinanden med selvstændige begivenheder. Det skal der ændres på. Samtidig med, at folk skal kunne nyde naturen og få ro i de gode naturomgivelser, sagde Jacob Bundsgaard.

Henrik Lind blev mødt med klapsalver af det store fremmøde på pressemødet, da han fremlagde grunden til sit engagement i projektet.

- Jeg er født og opvokset i Aarhus. Jeg har for lang tid siden spillet fodbold og ved, hvilket fællesskab fodbold kan give. Min bevæggrund for at gå ind i det her er, at jeg gerne vil give noget tilbage til Aarhus, som har været den røde tråd i mit liv. Jeg begyndte at følge AGF, da de vandt mesterskabet for 33 år siden, og jeg glæder mig over at komme der, og en gang imellem i det øvrige område ved Mindeparken. Nu skal vi have et supermoderne, fedt stadion. Men det hele i området skal hænge sammen, sagde Henrik Lind.

- Nødt til at tænke på alle brugere

Henrik Lind har skabt sin formue gennem Danske Commodities, et energihandelsselskab, der på tværs af landegrænser sælger energi som vindmøllekraft. Henrik Lind, der er indfødt århusianer solgte sin virksomhed, der har hovedsæde i hjertet af Aarhus i Jægergårdsgade for tre milliarder kroner til en norsk energikæmpe for et år siden. Han opererer fortsat i en ledende rolle i Danske Commodities.

Han er ifølge den seneste opgørelse fra Berlingske Business den tredje mest formuende østjyde. Hans formue vurderes til at være på fem milliarder kroner. Henrik Lind har stor veneration for Aarhus, og han har i ubemærkethed i mange år støttet lokale projekter, der har haft et socialt sigte og hjulpet udsatte mennesker.

Jens Bjerg Sørensen, formand for Salling Fondene, forklarede, at Salling Fondene i længere tid har haft kig på, hvordan et nyt stadion kan blive til virkelighed. Han understregede, at løsningen er en samlet løsning for området.

- Vi synes, at tiden er inde, og det er 100 året for Herman Sallings fødsel. Vi tror på, at det her virkelig vil give Aarhus et løft. Men vi har vores krav, og et af dem er, at løsningen med stadion skal være en helhedsløsning for hele området, sagde Jens Bjerg Sørensen.

Med borgmesteren i spidsen etableres nu en styregruppe med Henrik Lind, Jens Bjerg Sørensen og Salling Group samt de to rådmænd for Teknik og Miljø og Kultur og Borgerservice.

Henrik Lind skar tre tydelige krav ud for at investere i et nyt stadion – og et nyt Kongelunden område.

- Vi er nødt til at tænke på alle brugere i området og ikke bare dem, der er glade for at komme på stadion. Ellers giver det ingen mening, og der skal laves en helhedsløsning. Aarhus skal være den væsentligste aktør i projektet – og så skal der være en plan for driften af et fremtidigt stadion på plads, sagde Henrik Lind.

Salling Fondene donerer i første omgang fem millioner kroner til at projekt Kongelunden og et nyt stadion kan blive en realitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Dement blev varetægtsfængslet: - Vi har gjort, hvad vi kunne inden for lovens rammer

Annonce