Annonce
Hedensted

Sag om nærgående spørgsmål til syg arbejdsløs havner i Folketinget

Sagen om Brian Larsen, der blev spurgt, hvordan han tørrede sig, når han havde så mange smerter i hænderne, bliver nu bragt op i Folketinget. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Efter fem år er Brian Larsen fra Hedensteds fremtid stadigvæk ikke blevet afklaret. Nu ender hans sag om et langstrakt ressourceforløb på Christiansborg, hvor Enhedslisten kræver en ændring af loven.
Annonce

Hedensted: For et halvt år siden, i december 2019, blev 50-årige Brian Larsen fra Hedensted kendt over hele landet, da han stod frem og fortalte, hvordan medarbejdere ved Jobcenteret i Hedensted Kommune havde spurgt, hvordan han tørrede sin numse.

Nu har sagen ført til, at Enhedslisten vil have loven om ressourceforløb lavet om.

Brian Larsen har de seneste 10 år kæmpet med smerter i hænderne efter blandt andet en blodprop, en arbejdsulykke og operation i begge hænder. Det nærgående spørgsmål blev stillet i forbindelse med et ressourceforløb, hvor Brian Larsen skulle sætte skiltemærker på nogle papkasser. Det kunne han ikke på grund af smerter i hænderne, hvilket fik medarbejderne til at stille spørgsmål ved, hvordan han så kunne tørre sig.

Efter Brian Larsen gik i medierne, fik han en undskyldning af borgmester Kasper Glyngø (S), der beklagede, at Jobcenteret havde stillet det nærgående spørgsmål.

Ressourceforløb

Loven om ressourceforløb blev indført i 2013 for borgere med flere svære problemer med for eksempel fysisk sygdom, psykisk lidelse, sundhedstilstand eller socialt.

I et ressourceforløbe skal borgerens arbejdsevne udvikles. Ressourceforløbet vil ofte bestå af både beskæftigelsestilbud, sociale tilbud og sundhedsmæssige tilbud.

Et ressourceforløb kan vare et til fem år, og man får undervejs ressourceforløbsydelse svarende til kontanthjælp.

Er man under 40 år, kan man ikke få tilkendt førtidspension, med mindre det er helt åbenlyst, at man aldrig kommer ud på arbejdsmarkedet igen. I stedet får man et eller flere ressourceforløb.

Er man over 40 år, skal man som udgangspunkt også deltage i ét ressourceforløb, før man kan få førtidspension.

Kilde: Borger.dk, Sundhed.dk

Annonce

Sag står stille

Efter episoden i december fik Brian Larsen tildelt en jurist, men siden er der ikke sket meget i hans sag.

Hans ressourceforløb udløb 1. maj, og han opdagede, at han kun havde fået udbetalt halvdelen af sin ressourceforløbsydelse. Han tog derfor kontakt til kommunen, som i mellemtiden havde tildelt ham en ny sagbehandler. Brian Larsen var derfor indkaldt til et nyt møde onsdag.

- Jeg har nu svaret på de samme ting omkring min arbejdsevne, som jeg har svaret på de seneste fem år. Jeg har fået at vide, at jeg skal have en lægeerklæring, og så vil et revalideringsteam vurdere, om jeg kan blive indstillet til førtidspension, et fleksjob eller skal fortsætte med ressourceforløb, forklarer Brian Larsen, der ikke oplevede grænseoverskridende spørgsmål ved det seneste møde.

Han er dog stadigvæk frustreret over, at der skal gå så lang tid, inden hans sag kan blive afklaret, og han kan få en førtidspension, som han håber på.

Annonce

Foreslår lovændring

Netop det lange forløb har fået Enhedslisten Victoria Velasquez til at følge Brian Larsens sag, som hun vil have beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i samråd om.

- Vi ser desværre alt for mange, der ligesom Brian Larsen bliver skubbet rundt i systemet og ikke får en afklaring i årevis, siger Victoria Velasquez.

Som reglerne er i dag, kan kommunen i princippet blive ved med at sende borgere i ressourceforløb for at afprøve, om de har en sidste rest af arbejdsevne, og det, mener Enhedslisten sammen med blandt andet en række handicaporganisationer, er urimeligt.

- Vi foreslår, at ressourceforløb maks må vare i to år, og har borger en arbejdsevne under syv timer om ugen, skal der være et krav om, at borgeren kan vælge mellem førtidspension, fleksjob, revalidering eller et fortsat ressourceforløb, siger Victoria Velasquez, der på grund af situationen omkring coronavirus ikke får fremsat et ændringsforslag til loven i dette folketingsår.

Netop en afklaring er, hvad Brian Larsen gerne vil have.

- Der er ikke sket nyt i min sag i fem år, så når jobcenter spørger, hvad min bedste kompetence er, så svarer jeg tålmodighed, siger Brian Larsen, hvis håb er at kommunen vil indse, at han skal have førtidspension.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce