Annonce
Danmark

S-ordfører kørte 'vanvidskørsel' for at nå begravelse: Ville være endt i fængsel med nyt forslag

Det fynske folketingsmedlem Jan Johansen er færdselssikkerhedsordfører og går ind for fængselsstraf, hvis man kører over 100 km/t i bymæssig bebyggelse. Arkivfoto: Tim Kildeborg
Regeringen vil straffe fartbøller med tyve dages fængsel og frakendelse af kørekortet i tre år, hvis man kører over 100 kilometer i timen i bymæssig bebyggelse. Det gjorde partiets fynske ordfører for færdselssikkerhed for nogle år siden. Fyens Stiftstidende har interviewet om fartsagen og hans partis nye forslag.

Hvorfor kørte du for stærkt Jan Johansen?

- Jeg tabte hovedet, fordi jeg skulle til en medarbejders begravelse og gik i panik, da jeg havde indstillet min gps forkert og havnede ved den forkerte kirke. Derfor susede jeg afsted og blev blitzet i udkanten af Nyborg med 115 kilometer i timen, hvor jeg kun måtte køre 50 kilometer.

Du fik dengang for ni år siden en bøde på 5000 kroner og en frakendelse af kørekortet på et halvt år.

- Ja. Og det var helt rimeligt.

Men nu stiller dit parti forslag om, at en sådan overtrædelse af fartgrænsen skal give en fængselsstraf på tyve dage og frakendelse af kørekortet i tre år. Hvorfor?

- Vi skal de bøller til livs, der kører så skide stærkt og blæser på alt og alle.

Men betragter du dig selv som en fartbølle?

- Nej. Jeg tabte mit hoved, fordi jeg så gerne ville nå den begravelse, men det er ingen undskyldning. Jeg burde have tænkt mig om.

Ville du have gjort det, hvis du vidste, at en så høj fart kunne sende dig i fængsel og fratage dig retten til at køre bil i tre år?

- Nej. Så tror jeg, at begravelse måtte være begravelse. Det handler også om en øget bevidsthed om, hvad fart kan gøre. På samme måde som synet på at køre bil med spiritus i blodet har ændret sig markant. Engang kørte folk rask væk fra familiefest, selv om de have fået for meget at drikke. Sådan er det ikke i dag.

Men hvis nu, at jeg får en opringning fra sygehuset om, at min mor ligger for døden, og det skal gå stærkt, hvis jeg skal nå et sidste farvel. Er det så rimeligt, at jeg skal i fængsel, hvis jeg kører over 100 kilometer i timen i bymæssig bebyggelse?

- Jeg må inddrømme, at der er forskel på situationerne. Vi vil ramme vanvidsbilisterne, men kan komme til at ramme andre, der er fuldstændig forvirret i hovedet, fordi deres mor er ved at dø.

Mener du, at der skal være en kattelem, så der kan gøres undtagelse som for eksempel høj fart til sygehuset?

- Det må en dommer jo afgøre.

Men hvad mener du som lovgiver. Skal der være en kattelem i loven? Eller er det ligegyldigt, hvad der er årsag til fartovertrædelsen?

- Nu skal jeg passe på, hvad jeg svarer, for jeg har jo selv prøvet at køre så stærkt. Men ja. Jeg mener, at fælden bør klappe.

Regeringens forslag

Regeringen præsenterede i sidste uge forslag til at bekæmpe vanvidsbilister. Herunder en skærpelse af straffene.

Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent skal i førstegangstilfælde som udgangspunkt give følgende straf:

- Ubetinget fængsel i 20 dage.

- Ubetinget frakendelse af førerretten i minimum tre år.

- Endelig vil der som udgangspunkt ske konfiskation af bilen.

Samme straf skal uanset fartgrænse gives ved hastigheder på 200 km/t eller derover.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

To anholdt ved McDonald's og Jem & Fix: Politiet havde fået tip om udlejningsbil

Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Annonce