Annonce
Horsens

Søspejderne overvandt dramatik på pinsetogt

Pinsetogtet for søspejdere fra Horsens viste sig at blive mere dramatisk end planlagt. Privatfoto

Horsens: Erik Menved Søspejderne i Horsens var i pinsen på det planlagte pinsetogt. Spejderne skulle til Tunø. Turen skulle dog vise sig at blive en anden og mere dramatisk.

Første etape sejlads fredag gik fint. Lørdag lovedes jævn vind, stigende til frisk sidst på eftermiddagen, men vejret leverede både før tid og i overmål.

Spejderne måtte rebe og bjerge sejl i søen. I det hårde vejr opstod havari i den stående rig på yngstebåden, og alle både søgte mod As Vig for at udbedre skaden.

En spejder er imidlertid altid beredt, og naturligvis var både værktøj og kritiske reservedele medbragt. Derefter gik turen til Juelsminde.

Søndag eftermiddag havde vinden lagt sig tilstrækkeligt til, at turen kunne gå til Hjarnø.

Mandag sejlede alle spejdere alene i deres både fra Hjarnø til Horsens Havn. Afgang og ankomst foregik uden ledere ombord og for sejl.

Erik Menved spejderne startede søspejder i Horsens sidste forår. Yngste spejder er 12 år, og de grønneste har kun været i gang i et par måneder.

Hård sø gav havari i en af bådene, men alt blev klaret med ro og klogskab fra spejderne, der var beredte. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Annonce