Annonce
Odder

Søskende bag firma: Nørden er ølbrygger

Hobbybryggeren Mads-Ole Bak er gået i gang med at lave øl og webshop, der allerede er åbnet. Hans søster Ulla Bak Ulriksen er også med i den lille virksomhed, som byder på håndbrygget specialøl i små mængder på 120 liter. Kranen til venstre har søsternes mand, Torben Ulriksen, lavet, så løftearbejdet bliver lettere. Foto: Morten Pape
Mads-Ole Bak og hans søster Ulla Bak Ulriksen har sammen lavet bryghuset An Odder Brew. Her laver Mads-Ole små portioner af øl, der tappes på flaske og sælges i en webshop.
Annonce

Odder: Mads-Ole Bak står gerne ved, at han er lidt af en nørd. Derfor er han gået fra at have et hjemmebryggeri og byde på smagsprøver til familiesammenkomsterne til sammen med sin søster at have et nanobryggeri med tilhørende webshop

Her kan kunderne foreløbig købe fire forskellige øl, som de selv henter hos An Odder Beer, som bryggeriet hedder. Men det hele begyndte for mange år siden, da Mads-Ole Baks smagsløg for første gang kom i kontakt med en kop rigtig god kaffe på Sigfreds Kaffebar i Aarhus.

- Det handler om processen med at finde ud af, at noget er bedre end andet. For 20 år siden fandt jeg ud af, at nogle lavede en væsentlig bedre kaffe end andre. Det begyndte jeg at nørde med, lavede en hjemmeside og var med til at arrangere kaffemesser og konkurrencer. Så havde jeg en nabo, der bryggede øl, og det overraskede mig, at det kunne lade sig gøre at brygge så godt øl, siger Mads-Ole Bak.

Annonce

Øllet tændte ham

Og da det er mere kompliceret at lave god øl end god kaffe, tændte det noget i Mads-Ole Bak.

Han fik fat i et bryggersæt og lavede sine egne øl derhjemme, om sommeren ude på terrassen og i vinteren i garagen. Der fordamper nemlig en hel del vand, når man brygger. Og Mads-Ole Bak fik hurtigt samlet viden, for youtube er en guldgrube af instruktionsvideoer, og man kan også finde meget læsestof.


Jeg havde en plan i hovedet.

Mads-Ole Bak, brygger


- Udfordringen ved øl er, at det tager lang tid, hvis du skal lære af dine egne erfaringer. Så er det godt, at man kan gøre sig klog på andres erfaringer, siger Mads-Ole Bak.

Ulla Bak Ulriksen er også med i An Odder Beer, der holder til på Jernaldervej. Her har Ulla Bak Ulriksen og hendes mand i forvejen firmaet Tiltman, som havde nogle ledige lokaler. Foto: Morten Pape

Han lod familie og venner smage, blandt dem søsteren Ulla Bak Ulriksen, der også bor i Odder.

Annonce

Søster smagte kvalitet

- Vi har været så heldige, at han har taget øl med til familiesammenkomster. Jeg er ikke selv den store øldrikker, men jeg kunne godt smage, at det var kvalitet, siger Ulla Bak.

Hun og hendes mand Torben Ulriksen har firmaet Tiltman på Jernaldervej i Odder, og da Mads-Ole Bak i slutningen af oktober var på besøg her, gik det pludseligt hurtigt med at lave det nye bryggeri. For her var ledig plads, og fra den ene dag til den anden gik Mads-Ole Bak i gang med at bestille udstyr. Søsteren var så meget med på idéen, at hun blev medejer af det nye firma.

- Jeg havde tænkt tanken, at det kunne være sjovt at lave et bryggeri engang, men det er praktisk bøvlet, og det ville kun være et fritidsprojekt. Alligevel vidste jeg godt, hvilket udstyr, jeg skulle have, så jeg havde en plan i hovedet, siger Mads-Ole Bak.

Annonce

Brygger i fritiden

Han arbejder gratis i bryggeriet, mens søsteren og hendes mand lægger lokale til, og indtil videre skal firmaet holdes på et niveau, hvor Mads-Ole Bak kan passe det i fritiden. Han har nemlig også et job som leder af en it-afdeling i en virksomhed.

- Min mand (Torben, red.) har hjulpet med at få etableret udstyr og ændret lokalet, og jeg går til hånde alt det, jeg kan, så på den måde er vi et rigtigt godt team, siger Ulla Bak Ulriksen, der også har privat pasningsordning, der skal passes.

Foreløbig har Mads-Ole Bak brygget syv bryg på det nye anlæg, blandt dem en witbier, som selv hans hustru synes om.

- Hun kan lide en helt almindelig øl, der ikke smager af alt for meget, så hun er ellers ikke vild med mine øl. Men hun synes, at witbieren er god, siger Mads-Ole Bak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Betjente slukkede brand i emhætte

Østjylland

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce