Annonce
Danmark

Søren Gade advarer Løkke: Luk ikke regionsrådene

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (til højre) har gjort det til et personligt projekt at reformere sundhedsvæsenet. Nu advarer tidligere gruppeformand Søren Gade (til venstre) og flere af deres partifæller Løkke mod at lade en lukning af regionsrådene være en del af reformen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Diskussionen om at lukke regioner og dermed fyre alle landets regionspolitikere skaber splittelse i Venstres folketingsgruppe. Søren Gade, der indtil for nylig var gruppeformand, taler det midt imod sammen med partiets boligordfører, Carsten Kissmeyer. Også Carl Holst og Martin Geertsen advarer.

Sundhed: Regeringens længe ventede sundhedsreform, som er blevet udskudt igen og igen, er gået ind i en fase, hvor det skal slås søm i, og der skal tages endelige beslutninger.

Der har igennem længere tid været lagt op til en regulær lukning af de fem regionsråd med hver 41 politikere. Ifølge avisen Danmarks oplysninger opererer regeringen således med en model, hvor regionsrådene bliver nedlagt, og sundhedsvæsenet i stedet skal styres af ikke-folkevalgte.

Men det er en række markante kræfter i Venstres folketingsgruppe imod, og de advarer nu deres partifælle, statsminister Lars Løkke Rasmussen mod at fjerne det folkevalgte demokratiske lag i Danmark, som regionsrådene står for.

Både den den tidligere så magtfulde gruppeformand Søren Gade, tidligere medlem af regeringen Carl Holst, socialordfører Martin Geertsen og boligordfører og tidligere borgmester Carsten Kissmeyer taler imod den del af sundhedsreformen, som lægger op til en fyring af regionsrådene.

- Der er sikkert nogle, der mener, at det kan gøres bedre med embedsmænd eller udpegede bestyrelser. Jeg har bare en anden holdning til folkestyret. Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige, siger Søren Gade til avisen Danmark.

- Siger du, at det ikke bør være venstrepolitik at nedlægge et folkevalgt element?

- Jeg vælger at tro, at folkevalgte aldrig bliver Venstres fjender. Det håber jeg da ikke. Personligt har jeg stor tiltro til, at de mennesker, der bliver valgt - uanset om det er socialdemokrater, venstrefolk eller andre - gør deres bedste, hvor de sidder. Og synes folk ikke, at de gør det godt nok, kan de vælge nogle andre næste gang. Det er sådan, det virker. Det er det smukke i et demokrati, siger Søren Gade.

Annonce

Jeg vælger at tro, at folkevalgte aldrig bliver Venstres fjender. Det håber jeg da ikke. Personligt har jeg stor tiltro til, at de mennesker, der bliver valgt - uanset om det er socialdemokrater, venstrefolk eller andre - gør deres bedste, hvor de sidder. Og synes folk ikke, at de gør det godt nok, kan de vælge nogle andre næste gang. Det er sådan, det virker. Det er det smukke i et demokrati.

Søren Gade (V) - der vil bevare regionsrådene

Venstres knortede vej mod en sundhedsreform

1. Den kommer lige om lidtDa Venstres sommergruppemøde var overstået 17. august, stillede statsminister Lars Løkke Rasmussen op på et pressemøde og annoncerede, at regeringen ville spille ud med en sundhedsreform kort tid efter.

Her sagde han bl.a.:

- Vi er åbne over for, at der kan ske noget med regionerne i kølvandet på det, vi gerne vil have til at ske: Nemlig et langt bedre sammenhængende nært sundhedsvæsen.

Inden havde regeringspartnerne i Konservative og Liberal Alliance og støttepartiet Dansk Folkeparti meldt ud, at de alle vil arbejde for en nedlæggelse af regionerne.

Analysen var, at Løkke spillede forsigtigt ud, så slagsbrødrene i LA og DF kunne finde fælles fodslag om at "presse" Venstre til at lukke regionerne.

2. Nu kommer den snart

Til Folketingets åbning 2. oktober brugte Lars Løkke Rasmussen en væsentlig del af sin tale på at omtale en del af indholdet i den kommende sundhedsreform: At sundhedsvæsenet skulle gøres mere nært, at der var blevet gjort gode ting i f.eks. Nord- og Midtjylland, men at hele landet ikke fik glæde af de gode resultater.

Meldingerne internt fra regeringspartierne var, at sundhedsudspillet ville blive lagt frem ret kort tid efter Folketingets åbning, og at der skulle forhandles i efteråret. Det skete bare ikke.

3. Hvor bliver den egentlig af?

Da vi kom hen i november, lød meldingerne, at sundhedsudspillet ville komme omkring 1. december. Det skete heller ikke, og nu regner ingen med, at det bliver lagt frem på denne side af nytår. Eller at der vil blive egentlige forhandlinger på denne side af et folketingsvalg for den sags skyld.

Dyrere kan være bedre

Venstres folketingsgruppe har endnu ikke på papiret taget stilling til, om det er partiets officielle politik, at regionsrådene skal nedlægges. Derimod har resten af regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti lagt kortene på bordet: De folkevalgte regionspolitiere skal væk, og det kan ikke gå for stærkt.

- Jeg kan kun gisne om hvorfor, men de partier har jo ikke rigtigt nogle regionspolitikere af betydning. Det kan hænge sammen. Jeg har bare en liberal grundholdning om, at beslutninger skal træffes tæt på borgerne. At det folkevalgte islæt er en kronjuvel, vi er nødt til at beholde. Det er måske min årelange baggrund i det midtjyske Venstre, der slår igennem, siger Søren Gade.

Det er ikke tilfældigt, at Søren Gade siger "det midtjyske Venstre" og ikke bare "Venstre". Fordi afstanden til København er en vigtig del af hans argument. Han kalder politisk udpegede bestyrelser, som administrativt ansvarlige for sygehuse, ambulancevæsen og lægedækning for "det ultimative skrækscenerie".

- Jeg er helt sikker på, at vi kan spare nogle penge, hvis vi overlader sundhedsvæsenet til regneark og djøf'ere på Slotsholmen, men udfordringen er, at de ikke bor i de områder, de skal træffe beslutninger om. Der er altså politikere i Nord-, Midt- og Sønderjylland og på Fyn, som har et indtryk af, hvordan borgerne føler sig dækket ind. Politik handler nogle gange om at træffe beslutninger, der ikke nødvendigvis er de mest optimale økonomisk, men i stedet understøtter en udvikling i samfundet. Det kan godt ske, at borgerne er mere interesseret i en lidt dyrere løsning, hvis den for eksempel sikrer liv i landdistrikterne eller en bedre geografisk lægedækning, siger Søren Gade.

Kan udradere udflytning af arbejdspladser

Boligordfører Carsten Kissmeyer er bange for, at hans parti med en sundhedsreform vil sætte det over styr, som det har opnået ved at stå bag to markante udflytningsrunder af statslige arbejdspladser.

- Centraliseringstendensen stiger, jo tættere vi kommer på Finansministeriet, hvor man er meget fokuseret på kortsigtede økonomiske gevinster. Men det gik i den rigtige retning med udflytningen af statslige arbejdspladser. Jeg er nervøs for, at sundhedsreformen vil rulle den indsats tilbage. Sundhedsvæsenet spiller nemlig også en økonomisk rolle i lokalsamfundene, hvor det giver arbejdspladser og mangfoldighed, siger Carsten Kissmeyer til avisen Danmark.

Kissmeyer har erfaring fra alle tre demokratiske niveauer i Danmark - indtil for nylig var han borgmester i Ikast-Brande, og samtidig med medlemskabet af Venstres folketingsgruppe er han også 2. næstformand i Region Midtjylland.

- Nogle vil sige, at jeg taler mod lukning af regionsrådene, fordi jeg sidder i et, men det er ikke derfor - jeg er åben for enhver genial idé, der sikrer, at borgerne kan adressere deres nervøsitet og utryghed hos politikere tæt på, hvor de bor. I Venstres bagland har det ikke nogen stor klangbund, at vi skal nedlægge regionerne, siger han.

- Skal man ikke passe på med at glorificere den folkelige forankring i regionsrådene - mange føler allerede, at de er fjerne, og få ved, hvem der sidder i dem?

- Når der opstår problemer, skal jeg love for, at borgerne finder ud af, hvem der sidder i deres regionsråd. I Silkeborg, for eksempel, kæmper de med næb og kløer for deres sygehus, og så kan de altså godt finde deres politikeres mailadresser, siger Carsten Kissmeyer

Uklarhed om ansvaret

I et fælles debatindlæg på Altinget.dk skriver nuværende kirkeordfører og tidligere minister Carl Holst og socialordfører Martin Geertsen, at regeringens kommende sundhedsreform især vil have fokus på to mål: Bedre sammenhæng mellem praktiserende læger, sygehuse og kommuner og større ensartethed i behandlingen i hele landet.

Men de understreger, at der er to væsentlige udfordringer, som er i fare for at blive glemt: At der er risiko for at skabe et system med flere instanser og flere bureaukratiske led end i dag, og at der kan blive skabt uklarhed for borgerne om, hvor det politiske ansvar for sundhedsvæsnet skal placeres.

"Vi er ikke forlovet med regionsrådene. Men en nedlæggelse af regionsrådene bør efter vores mening ikke føre til en struktur, hvor det er endnu mere uklart for patienter, medarbejdere og medier, hvor det politiske ansvar for drift og udvikling af det danske sundhedsvæsen kan placeres. Vi skal nemlig ikke bilde hinanden ind, at vi i fremtidens sundhedsvæsen kommer til at slippe for lave prioriteringer. Og det siger vel næsten sig selv, at det skal være muligt at placere et politisk ansvar for de beslutninger," skriver de.

Ud over at være medlemmer af Folketinget for Venstre er Martin Geertsen politisk ordfører for Venstre i Region Hovedstaden, og Carl Holst er tidligere formand for Region Syddanmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Små samfund har bæredygtige løsninger med solceller og delebiler

Vi hædrer dem gang på gang. De små lokalsamfund, der med genistreger ommøblerer tankegangen og finder innovative løsninger på lokale problemer. Når det kommer til den bæredygtig omstilling, kan landdistrikternes ildsjæle og virksomheder levere en del af svarene. Det er efterhånden dagligt, at vi hører om klimakatastrofens snarlige komme. Sideløbende stiger efterspørgslen efter konkrete bæredygtige løsninger dag for dag. Jeg hører det i kommunekontorerne, på Christiansborgs gange og i landsbyer, som gerne vil sikre en bæredygtig omstilling af deres lokalsamfund. Så nej, den grønne dagsorden er ikke gået landdistrikterne forbi. Vi satte den grønne omstilling i fokus med prisen Årets Landsby 2019, som Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark uddelte i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit tilbage i september. Og hædrede lokalsamfundet i vinderlandsbyen Torup, der både har solceller, delebiler og egen spildevandsrensning. Det var også under den grønne overskrift: ”Hvordan kan landdistrikterne bidrage til en grøn og bæredygtig fremtid?”, at jeg sammen med resten af landdistrikternes aktører - ildsjæle, virksomheder og kommuner i slutningen af oktober deltog i Erhvervsministeriets årlige Landdistriktskonference. Et af konferencens højdepunkter er uddelingen af Landdistriktsprisen, som hylder ildsjæle, der gør en forskel for landdistrikterne. Helt i tråd med temaet vandt virksomheden Strandet. Virksomheden har base i Thy og har bygget sin forretning op omkring det havplast, som skyller ind på de vestjyske strande. Kort fortalt indsamler Strandet havplasten, kværner den og omdanner den til granulat, som efterfølgende kan støbes eller 3D-printes til nye produkter. Strandet er et godt eksempel på det helt særlige ved landdistrikternes virksomheder. Ved uddelingen af prisen gav erhvervsminister Simon Kollerup følgende ord med på vejen til virksomheden: ”Virksomheden Strandet er et mønstereksempel på, hvordan det lokale erhvervsliv kan bidrage til gavn for både miljøet og lokalsamfundet. Strandet arbejder med én af tidens store udfordringer og er med til at uddanne de fremtidige generationer.” Erhvervsministeren har gentaget flere gange, at befolkningen i landdistrikterne er en vigtig del af arbejdet med at finde løsninger på klimaudfordringerne, bl.a. i det interview, Landdistrikternes Fællesråd lavede med ham i september. De gode, grønne takter har udmøntet sig i en ny grøn overskrift for en del af projektmidlerne i Landdistriktspuljen. Og med tilbagerulningen af besparelserne på LAG-midlerne er ekstra 30 millioner blevet øremærket til lokale projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne. Erhvervsministeren har forstået, at der i landdistrikterne er kort fra tanke til handling. I det helt nære udtænkes geniale løsninger , som ofte kan skaleres op og implementeres på nationalt plan. Strandet er et godt eksempel. Og jeg ved, at virksomheden ikke står alene. Der findes flere virksomheder i landdistrikterne der arbejder med plastgenanvendelse på højeste niveau. Til Landdistriktskonferencen hyldede vi de bæredygtige projekter med en pris og et skulderklap, men løsningen kan vi alle blive en del af. Man behøver ikke opfinde den dybe tallerken, hvis nabobyen allerede har gjort det. Lokalsamfund over hele landet kan bygge videre på nabobyens idéer, så vi til sidst har en masse små brikker, der samlet er én stor løsning. Klimaproblemerne bevæger sig kun i én retning, og det er mere end på tide, at vi handler på dem. Lokalt baserede, grønne udviklingsprojekter kan meget vel levere svar på efterspørgslen efter bæredygtige løsninger til hele landet. Det kræver ikke altid statsstyrede beslutninger at vende en udvikling i et lille lokalsamfund. Men vi må sikre, at der er den fornødne økonomi til rådighed for at udvikle bæredygtige løsninger. Derfor håber jeg, at regeringen og dens støttepartier i finanslovsforhandlingerne samt i arbejdet med den kommende klimalov vil tænke på landdistrikterne og sikre økonomien under udviklingen af grønne løsninger. Erhvervsministeren har allerede taget det første skridt. Næste skridt må være at sikre LAG-midlerne i næste programperiode. For helt ærligt, det gavner ikke alene landdistrikterne, det gavner hele landet.

Annonce