Annonce
Hedensted

Sønnerne Michaelsen: Vi voksede ikke op med sølvskeer i munden

Jan Michaelsen (tv.)og hans fætter Jens Michaelsen er sønner af to af de tre Brdr. Michaelsen, som etablerede virksomheden af sammen navn i 1940'erne og i årenes løb har givet arbejde til tusindvis af Hedensted-borgere. I dag er størstedelen af de gamle fabrikshaller på Vejlevej tomme. Foto: Morten Pape

Brdr. Michaelsen var Hedensteds absolut største virksomhed, indtil den blev likvideret i 1974. Det betød store omvæltninger i de tre familier, og brødrene kom sig ikke over tabet af deres livsværk. Men børnene har klaret sig. For det var aldrig m

Annonce

Hedensted: - Det gik for alvor op for mig, hvor galt det var, da min far en dag kom hjem, satte sig på køkkengulvet og græd.

- Jeg mærkede det, fordi vi pludselig skulle sælge ud af vores tæpper og malerier, og fordi nogle af klassekammeraterne blev næsten skadefro.

Jan Michaelsen og Jens Michaelsen var henholdsvis 18 og 13, da deres fædre mistede den virksomhed, de selv havde bygget op fra bunden.

Brdr. Michaelsen var med til at ændre Hedensted fra landbrugsby til industriby, og flere end 10.000 har gennem tiderne været ansat der.

De tre innovative brødre, Jans far Verner, Jens' far Johannes og lillebror Laurits startede fabrikken i et skur i Hellerup i 1943, men rykkede efter et par år til hjembyen Hedensted, hvor virksomheden bare voksede og voksede og voksede.

Indtil den dag, det hele ramlede.

Efter likvideringen var vi på forsiden i BT og Ekstra Bladet i tre måneder i træk. Fotograferne sad i vores haver eller klædte sig ud som mekanikere for at komme i kontakt med os. Min mor jagtede to af dem, og jeg husker hjulspinnet, da de kørte væk.

Jens Michaelsen

Kort fortalt


  • Hvad: Brdr. Michaelsen, Hedensteds største produktionsvirksomhed fra 1945-1974.
  • Hvor: Vejlevej 21, Hedensted.
  • Nu: Kæmpestor bygning med mange tomme lokaler. Hedensted Produktionsunivers er flyttet ind samt en række iværksættere.
Brødrene Michaelsen, Johannes, Verner og Laurits (fra venstre) fotograferet på Verners kontor i 1963, da virksomheden var i buldrende vækst. Foto: Udlånt af Jens Michaelsen
Annonce

Arbejdede kun for at få brød på bordet

Fædrene har aldrig rigtigt ville tale om det, der skete dengang, men sønnerne husker det tydeligt.

- Det var en kæmpe omvæltning. Min mor fik et slagtilfælde nogle år efter, og min far blev aldrig sig selv igen. Vi havde en anden virksomhed sammen i nogle år, som han startede, og jeg overtog. Men han arbejdede der kun for at få brød på bordet, han engagerede sig ikke rigtigt i det. Først da han fik børnebørn, lyste han lidt op igen, siger Jan Michaelsen, der stadig i dag ejer og driver Spangkilde Teknik.

Også Jens Michaelsen har drevet virksomhed sammen med sin far, Jemix, der sælger Peva-håndplejemidler til industrien.

- Det blev en lille solstråle for ham, selvom han heller ikke kom sig over tabet af Brdr. Michaelsen. De første fem år var han meget indelukket. Og selvom han så åbnede lidt op igen, så talte han aldrig om det, siger Jens Michaelsen.

Der var engang...

Der er store forandringer på vej i byerne i Hedensted Kommune i disse år. Men bag murstenene gemmer der sig også mange historier fra en svunden tid.Vi har gravet nogle af historier frem. Læs i dag om dengang Hedensted havde sin egen biograf.

800 ansatte var med til at fejre Brdr. Michaelsens 25 års jubilæum i 1968. Få år efter blev virksomheden likvideret. Foto: Udlånt af Jens Michaelsen
Annonce

30 pct. af verdensmarkedet

Brdr. Michaelsen var Hedensteds absolut største virksomhed fra 1945 til 1974. Den producerede primært olieregulatorer, hvor den på et tidspunkt havde en markedsandel på 30 pct. af verdensmarkedet.

De tre brødre, Verner, Johannes og Laurits, var født og opvokset i Hedensted som sønner af vognmand Marius. De uddannede sig som hhv. maskinarbejder, typograf og kommis, og de havde alle et kæmpe-"drive".

De blev dengang nævnt sammen med andre innovative erhvervsmænd som Simon Spies, Mads Eg Damgaard (Egetæpper) og Poul Due Jensen (Grundfos), men i dag er de for den brede offentlighed gået i glemmebogen.

Selvom de har en stor andel i Hedensteds udvikling - de byggede boliger til medarbejderne, skaffede arbejdspladser, lavede rideskole og meget andet - så bliver virksomheden i dag ofte omtalt som "det gamle Dungs". Med reference til den virksomhed, der efter flere mellemled overtog Brdr. Michaelsen på Vejlevej, og først i 2009 lukkede i Hedensted og flyttede produktionen til Tyskland.

Den manglende historiske hukommelse ærgrer sønnerne i dag.

- Vores fædre byggede det hele op. 30 års historie - og så en lille sort plet. Men selvom det fik en ulykkelig slutning, så har Brdr. Michaelsen sat sit præg på byen. Det kunne man godt anerkende, mener de.

Annonce

Afslog købstilbud på 75 mio. kr.

At det endte med en likvidering i 1974, skyldes flere ting. Det skete blandt andet fordi, brødrene havde bredt sig over alt for mange ting, fordi oliekrisen kom på et kritisk tidspunkt, fordi der var langvarig strejke i England, og fordi de havde udbetalt næsten alle deres lån, og derfor ikke havde meget kapital.

Det betød, at banken havde det sidste ord at skulle have sagt, da der var brug for kontanter, og den sagde nej.

Flere af de ting, brødrene havde gang i, blev købt op og drevet videre med succes. Udover fabrikken var de blandt andet ved at bygge et kæmpe cruise-skib i England, de havde 40 møntvaskerier i Tyskland, videoproduktion til undervisningsbrug i København, hestestutteri og minkdrift.

Men selv blev de efterladt med en gæld.

- Mange troede, de havde gemt penge i Schweiz, men det havde de ikke. Vi havde ingenting, siger Jan Michaelsen.

Nogle år forinden, i slutningen af 1960'erne, havde brødrene ellers fået et købstilbud fra en hollandsk virksomhed på 75 mio. kr., men de afslog.

- Set i bakspejlet skulle de selvfølgelig have taget imod. Men de var ikke færdige, siger Jan Michaelsen.

Annonce

Mærkede aldrig, at vi var rige

Han og de øvrige efterkommere ville sandsynligvis ikke have fået set meget at se til pengene alligevel.

Børnene blev ikke opdraget til at hvile på fædrenes succes, og det var ikke planen, at de skulle arve virksomheden.

- Mange tror, vi blev født med sølvskeer i munden, men det gjorde vi ikke. Jeg mærkede aldrig, at vi var rige, siger Jan Michaelsen.

- Min far fortalte altid, at når virksomheden blev solgt, skulle pengene gå til et velgørende formål. Der skulle tages penge fra til vores uddannelse, men ellers skulle vi klare os selv. Det, mente de, var bedst for os, siger Jens Michaelsen.

Annonce

Totalt udsolgte foredrag

I dag er syv af de tre brødre Michaelsens i alt ni børn selvstændige erhvervsdrivende, og de klarer sig godt.

- Lidt af vores fædres "drive" har vi måske arvet, griner fætrene Jens og Jan Michaelsen.

De to har de seneste år gravet en del i familiehistorien, og Jens har brugt mange timer på at stykke en dokumentarfilm sammen om virksomheden. Han har blandt andet fundet en række smalfilm og fået adgang til DR's råmateriale fra en udsendelse om Brdr. Michaelsen i 1965.

Den har fætrene vist ved to totalt udsolgte foredrag i foråret, og på grund af den store interesse planlægger de et nyt til efteråret.

Helt glemt er navnet Brdr. Michaelsen altså ikke i Hedensted.

Annonce
Annonce
AC Horsens

AC Horsens er fortsat uden Lumb

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce