Annonce
Horsens

Søndergade får topmoderne - og billigere - lys

Præcis, hvordan den ny belysning på Søndergade og Jessensgade kommer til at se ud, er ikke endeligt afgjort, men princip-skitserne fra Horsens Kommune og Schul Landskabsarkitekter, som er med til at designe interiøret til det renoverede strøg, afslører, at der bliver tale om en blanding af høje og mindre master. Nogle af de høje master på Søndergade skal bl.a. kunne bære en form for "lystæppe", der kan bredes ud over gaden og skabe hygge i december, forklarer arkitekt Lene Holmgaard fra Horsens Kommune. Illustration: Schul Landskabsarkitekter
Elcon skal levere en over tre millioner kroner dyr løsning, der skinner over alt fra shopping by night og kulturoplevelser til den vigtige julemåned.

Horsens: Gågade-besøgende i Horsens kommer til at bade sig i topmoderne gadelys, når renoveringen af Søndergade, Jessensgade og Torvet er overstået næste år.

Det Aarhus-baserede selskab Elcon, der har vundet den over tre millioner kroner dyre opgave med at levere belysningen til byens ombygnings-ramte hovedstrøg, er på vej med løsning, der skal skinne over alt fra shopping by night-aftener til markedsdage og julehandel. Og så i øvrigt give gadens brugere et bedre lys end det nuværende, der blev tændt i forbindelse med den seneste gågaderenovering i 1990'erne.

- Det fungerer ganske enkelt ikke godt nok, konstaterer arkitekt i Horsens Kommune Lene Holmgaard, som er med til at tegne design-linjen for det kommende gadelys.

- Vi arbejder med en grundbelysning, der skal give tryghed, når man går gennem byen om aftenen. Det bliver formentlig i form af master i to forskellige højder. Derudover er der en effektbelysning i nogle ca. 60 cm høje pullerter, og så er der julebelysningen, siger hun og fremhæver netop julelyset som et stort fokus-punkt på Søndergade.

- Det er bare noget, der er blevet meget vigtigt i byerne. Man kan f.eks. se i Aarhus, hvordan folk stimler sammen, når lyset tændes på Magasin, siger hun og uddyber, at man på Søndergade arbejder med planer om "svævende lystæpper", der kan hænge over gaden. Samtidig kan der komme lys i de mange nye træer, der skal plantes op og ned ad gaden, og derudover skal de to store juletræer ved Kuben og på Torvet kunne pyntes flot op med lys, forklarer hun.

- Det er helt nye belysningstyper, der giver den bedste afstemning mellem energiforbrug og bedre lys.

Jens Christian Lundholt, regionsdirektør i Elcon

Designet er mørklagt

Indtil videre ligger det hen i mørke, hvordan den ny belysning præcis kommer til at se ud.

Arkitekterne er sammen med folk fra Horsens Rådhus stadig i gang med at finde optimale løsninger, men en del af lysene skal være klar til tænding til jul i år, så forarbejdet på gadeplan er godt i gang, forklarer Jens Christian Lundholdt, som er regionsdirektør i Elcon.

Den samlede pakke, der kommer til at koste næsten 3,5 mio. kr., skal først leveres samtidig med færdiggørelsen af hele gågaderenoveringen. Det vil sige i sommeren 2020, men i takt med at renoveringen skrider frem, forberedes jorden under gågade-fliserne til de mange elektriske installationer, som belysningen kræver.

Annonce

Billigere elregning til kommunen

Opgaven er omfattende, siger Jens Christian Lundholt, som dog lover en løsning, der ud over at kaste lys over gaden vil slanke kommunens strømregning.

- Det er helt nye belysningstyper, der giver den bedste afstemning mellem energiforbrug og bedre lys. Dét, vi arbejder med, er at sørge for, at kommunens elforbrug kan reduceres i takt med den grønne omstilling, nævner han som en af Elcons overskrifter for den ny LED-baserede belysning.

Hvor mange kroner og øre, det mindre strømforbrug kan veksles til i Horsens, ved regionsdirektøren ikke, men besparelsen kan være mærkbar.

- Typisk, når man skifter fra de helt gamle belysningstyper til LED, vil forbruget blive 70-80 procent mindre, og for en femtedel af de tidligere omkostninger får man altså samtidig en markant bedre belysning, forklarer han.

En vigtig rolle for den kommende belysning bliver at skabe en fornemmelse af, at Jessensgade og Søndergade er trygge steder at bevæge sig efter mørkets frembrud, forklarer arkitekt Lene Holmgaard fra Horsens Kommune. Illustrationen viser Jessensgade, hvor der planlægges belysning med fire meter høje, koniske master, der skal give et intimt miljø sammen med spotlys mellem træerne. Illustration: Schul Landskabsarkitekter
Annonce
Horsens For abonnenter

Grønt lys til lovligt gaderæs: Horsens Kommune afsætter 1,2 millioner kroner til etablering af streetracebane

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Sport

Han sprang ud som HIC's nye guldfugl: Angrebsspillet fungerede næsten til perfektion i premieren, men det er ikke nødvendigvis kun positivt

Erhverv For abonnenter

Sengeproducent leverer million-resultat: I vores mest optimistiske scenarier havde vi ikke forudset en så voldsom vækst

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Horsens

80-årig kvinde måtte reddes op: Faldt ned ad skrænt

Annonce