Annonce
Horsens

Søn af kendt speedwaykører: Nu er Mikkel europamester

12-årige Mikkel Andersen fra Åes blev europamester i speedway. Arkivfoto: Morten Pape
12-årigt speedwaytalent scorede maksimumpoint, da han satte den europæiske elite på plads i Gdansk i Polen.
Annonce

Åes: 12-årige Mikkel Andersen fra Åes blev lørdag europamester i 85 ccm speedway.

Det skete ved et stævne i Gdansk i Polen.

Mikkel Andersen er søn af Brian Andersen, der selv havde en stor karriere som speedwaykører.

Brian Andersen var således U21-verdensmester i 1991 og har vundet det danske mesterskab to gange i 1995 og i 1999. Brian Andersen vandt desuden en afdeling af grandprix-serien i 1997.

- Jeg plejer at sige, at han bliver lige så god som sin far. Men så skynder Mikkel sig at sige, at han forhåbentlig bliver bedre, siger en grinende Brian Andersen på en telefonforbindelse fra Polen.

Selv om Mikkel Andersen vandt stævnet med maksimumpoint, blev der ikke givet ved dørene.

- Han var skarpt forfulgt af en anden dansker, Villads Nagel fra Glumsø. De to skulle mødes i 4. heat. Vi vidste, at det ville blive et afgørende heat, for Villads Nagel var godt kørende, og jeg kunne se, at han havde inderbanen i sine to sidste heats, så dem ville han formentlig vinde, fortæller Brian Andersen.

Hans bange anelser viste sig at holde stik, for Villads Nagel vandt starten, og Mikkel Andersen var hurtigt næsten en langside bag efter.

- Men han arbejdede virkelig for det og kørte ude i belægningen, for at skaffe mere fart. Det lykkedes, for allerede efter to omgange kørte han forbi og slog ham med en god afstand, fortæller Brian Andersen.


Men han arbejdede virkelig for det og kørte ude i belægningen, for at skaffe mere fart. Det lykkedes, for allerede efter to omgange kørte han forbi og slog ham med en god afstand

Brian Andersen, far


Derefter vandt Mikkel Andersen sine sidste heats og kan derfor kalde sig europamester.

- Mange af de bedste kørere er 14-15 år gamle, og så vidt jeg ved, er Mikkel den yngste vinder af den her klasse nogensinde, siger Brian Andersen.

Selv om Brian Andersen til daglig arbejder med speedwaymotorer i sit firma Bar Engineering ved Åes, er det ikke noget, der umiddelbart giver sønnen fordele, for der bliver kørt på standardmaskiner, så der bliver konkurreret på lige vilkår.

Annonce

Hele landet

Til daglig er Mikkel Andersen tilknyttet speedwayklubben Kronjylland i Randers, men i praksis kører han over hele landet, når han skal træne.

- Vi er nødt til at holde øje med, hvor Mikkel kan udvikle sig bedst. Den senere tid har vi trænet midt på ugen på Sjælland i Slangerup eller Glumsø. Der er også en tre-fire baner på Fyn, som vi også kører til. Det gør vi tirsdag, onsdag og torsdag. Og så kører vi løb i weekenden - turnering om lørdagen og individuelle løb om søndagen, siger Brian Andersen.

Han sluttede selv sin karriere på grund styrt og skader.

- Der er selvfølgelig en vis risiko forbundet med speedway, men Mikkel lever og ånder for det her, og han kender selvfølgelig også grænserne for, hvad han kan. De senere år er der kommet rigtig mange nye sikkerhedsbeklædninger. I ungdomsafdelingen skal de køre med nakkekrave, og der er i det hele taget kommet mange gode ting, der skal øge sikkerheden, siger Brian Andersen.

Europamesterskabet er det højst opnåelige for Mikkel Andersens i år. På grund af coronasituationen er verdensmesterskabet blevet aflyst. Det næste stor løb for Mikkel Andersen bliver det danske mesterskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Carsten blev fejret på sin 50-års-fødselsdag: Det skulle Mette bare ikke blande sig i

Annonce