Annonce
Horsens

Søgning slår ny rekord: Unge strømmer til håndværkeruddannelserne

Der er fuld gang i store byggerier i Horsens. Og hvor der skal bygges, skal der bruges håndværkere. Det vækker derfor glæde, at søgningen til de lokale håndværkeruddannelser stiger markant. Arkivfoto: Søren E. Alwan
202 unge har søgt ind på en teknisk erhvervsuddannelse på Learnmark Tech direkte efter folkeskolen. Det er dobbelt så mange som på samme tidspunkt for to år siden.

Horsens: 202 unge har søgt ind på en teknisk erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Det er dobbelt så mange som på samme tidspunkt i 2017.

Det vil sige unge, der er på vej til at uddanne sig til struktør, tømrer, industritekniker eller andre håndværksfag.

Det er positivt - især for det lokale erhvervsliv, siger direktør på Learnmark Horsens, Niels Yde i en pressemeddelelse. Han har bidt mærke i en artikel i Horsens Folkeblad, som fortalte, at 300 håndværkere er i gang på de største byggerier i Horsens.

- Det stiller store krav til arbejdsstyrken, og jer er derfor glad for, at vi i år slår rekord i antallet af unge, der i marts har søgt ind på en teknisk erhvervsuddannelse med drømmen om at blive håndværker.

Annonce

Tror udviklingen fortsætter

Skolens statistik viser, at antallet af unge håndværkerspirer har været faldende siden 2015. Udviklingen vendte i 2018, da 149 søgte ind på Learnmark Tech mod 104 i 2017. Niels Yde tror og håber, at fremgangen fortsætter de kommende år.

- De seneste år har en erhvervsuddannelse ikke været et naturligt første valg for mange, og den øgede interesse for håndværkerfagene er ikke kommet af sig selv. Den er for mig at se resultatet af et målrettet samarbejde mellem for eksempel Horsens og Hedensted Kommuner, virksomheder, grundskoler og Learnmark Horsens, siger direktøren.

Indsatsen har haft fokus på at oplyse om mulighederne blandt andet ved at tilbyde grundskolerne et gratis undervisningsforløb, hvor eleverne er blevet undervist i fag og discipliner, der giver et indblik i skolens uddannelser.

Learnmark Business oplever også øget interesse for de merkantile erhvervsuddannelser, hvor der er en stigning på 10 procent i forhold til året før.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Frihedsrettigheder har en pris

Den personlige frihed er ukrænkelig. Det siger Grundloven, og det er et ualmindeligt godt princip, som hele vores samfund bygger på. Som fri presse er vi de første til at forfægte ytringsfriheden, som er en anden af de helt grundlæggende frihedsrettigheder i Danmark. Men frihed kan også have en pris. Det så vi i denne uge, da Retten i Horsens varetægtsfængslede en mand, der er ramt af demens. Han er sigtet for over 40 forhold: røveri, vold, trusler, hærværk, tyverier m.m., alle begået på Endelave og alle i perioden mellem juli og nu. Sagen er dybt ulykkelig for alle involverede, og et meget stort spørgsmål tårner sig op, efter manden er blevet varetægtsfængslet: Hvordan kan det komme dertil, at det er retten, der skal løse et problem, der i bund og grund handler om sygdom? Svaret er, at det kan det, når en mand har besluttet sig for, at han ikke vil flytte fra sit hjem. At han har den ret, har de fleste utrolig meget sympati for. Alligevel nager tvivlen, når en beslutning som i dette tilfælde har vidtrækkende konsekvenser for ham selv, de pårørende, naboer, hjemmeplejen, politiet, retssystemet og mennesker, han træffer på sin vej. Vi har lovgivning, som i ganske særlige tilfælde og under ganske særlige omstændigheder tillader, at mennesker bliver tvangsindlagt til psykiatrisk behandling. Og vi har lovgivning, som i ganske særlige tilfælde og under ganske særlige omstændigheder tillader, at mennesker bliver tvangsflyttet fra deres hjem til en institution. Der er gode grunde til, at reglerne kun åbner en smal sprække for handling, for det er altid farligt at gradbøje frihed. Også selv om en enkelt sag, hvor rigtig mange parter har gjort en stor indsats for at hjælp en syg mand, ender i et offentligt grundlovsforhør. Den udgang er ubehagelig, men nødvendig for at værne om frihedsrettighederne. For mig personligt betyder sagen, at jeg vil undersøge, hvordan jeg kan lave en fremtidsfuldmagt, som giver mine pårørende den bedst opnåelige mulighed for at træffe beslutninger på mine vegne, hvis jeg skulle blive ramt af demens. For det kan ske for os alle.

Annonce