Annonce
Odder

Sådan smager Østjylland: Lokalt mælk, mel og frugt gør forskellen

Jesper Søvndal, tidligere bagedyst-deltager og kogebogsforfatter, bor i Bjerager. Han peger på meget lokale råvarer i sin to forslag til, hvad der smager af Østjylland. Foto: Kasper Kudsk Baymler
Lokale råvarer fra Odder-egnen fremhæves i ny bog, hvor opskriftsudvikleren Jesper Søvndal giver sit bud på, hvordan man laver god budding og frugtkage.

Bjerager: Før sommeren indledte opskriftsudvikler Jesper Søvndal og Aalborg Akvavit jagten på smagen af Østjylland ved at efterlyse særlige egnsretter, lokale specialiteter og råvarer. Blandt de mange indkomne forslag giver han nu to bud på, hvad der karakteriserer landsdelen. Mange af råvarerne kommer fra Odderegnen.

- Jeg spurgte mine 36.000 følgere på Instagram, hvilke egnsretter, lokale specialiteter og smage, de forbinder med Østjylland. Rigtig mange delte deres bud, og det har været spændende at læse. Med inspiration fra de mange forslag har jeg udviklet to opskrifter. Ikke klassiske egnsretter, men de er i høj grad inspireret af vores madtraditioner med et særligt lokalt islæt, fortæller Jesper Søvndal.

Budding af lokal mælk

Hans bud på smagen af Østjylland er ganske enkelt budding og frugtkage med lokale råvarer og frugter fra haven.

- Jeg har nyfortolket den klassiske budding, så den smager af Østjylland. Den er nemlig lavet med råvarer fra Østjylland og krydret med Aalborg Fad snaps. Buddingen er lavet på mælk fra Vejlskovgaard, og saucen er lavet med blommer fra Karensminde Frugtplantage, som begge ligger et stenkast fra vores hjem. Mere lokalt bliver det ikke. Og budding er jo bare budding. Stille og roligt og ret nemt – helt enkelt. Perfekt med en Aalborg Fad snaps, der har en god rund eftersmag af rom og en kop friskbrygget kaffe, fortæller Jesper Søvndal som sit første bud på smagen af Østjylland.

Også frugtkagen har østjyske rødder.

- Med denne frugtkage kan du indfange smagen af din have og er et øjebliksbillede på det, der findes derude i vores have. Om sommeren fylder jeg kagen med bær og pynter med blomster, og til efteråret er den fyldt med æbler og pærer og den sidste håndfuld hindbær. Brug, hvad du kan finde i krattet langs cykelstien, i din baghave eller hos din lokale frugtavler. Melet er stenformalet hvedemel fra vores nabo Fru Møllers Mølleri, som giver kagen en ekstra smagsnuance. Cremen er blød og mild – med et strejf af Aalborg Fad snaps, der har en lækker smag af rom, siger bloggeren.

Annonce

Smag for det enkle

De to nye opskrifter kommer til at indgå i en bog, hvor ni andre madbloggere og influencere, blandt andre Jon Edlund Danielsen fra Den Store Bagedyst, Anna Bartels fra Masterchef og  kokken Mads Niemann, kommer med deres bud på smagen af Danmark. Bogen hedder "Smag for det enkle" og udgives af Aalborg Akvavit.

Annonce
Horsens For abonnenter

70'er-hus med elvarme koster kassen for Egebjerg-familie: - Det er selvfølgelig træls at blive ramt på pengepungen og gå rundt i tykke sokker

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce