Annonce
Horsens

Sådan gik valget lokalt: S og V delte rovet i Horsens Kommune

64 procent af de stemmeberettigede i Horsens Kommune valgte at sætte deres kryds ved valget til Europa-Parlamentet søndag. S eller V blev størst på samtlige 22 afstemningssteder lokalt, mens DF fik en snitter af de helt store. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dansk Folkepartis store valgnedtur blev udnyttet af især Socialdemokraterne og Venstre, der begge oplevede pæn fremgang i Horsens Kommune. V vandt 13 af 22 valgsteder, mens S sejrede i de ni. Socialdemokraterne blev største parti samlet.

Horsens: Nok blev Venstre på landsplan største parti ved søndagens valg til Europa-Parlamentet, men Socialdemokraterne løb med den ære lokalt.

S hentede 24,8 procent af stemmerne i Horsens Kommune, mens Venstre fik 22,6 procent. Begge partier gik knap fem procentpoint frem i forhold til valget i 2014.

Dansk Folkeparti blev også i Horsens og omegn valgets store taber. 31,6 procent af stemmerne i 2014 blev til 14,1 procent denne gang - en politisk lammer af de helt store.

De frafaldne DF'ere dryssede ud over en række partier lokalt: Foruden S og V var der pæne valg til Radikale og SF. Enhedslisten og Alternativet var med for første gang og hentede henholdsvis 4,6 og 2,2 procent af stemmerne i Horsens Kommune. Deres indtog på EU-scenen kostede ikke uventet for Folkebevægelsen mod EU, der i Horsens Kommune mistede mere end halvdelen af opbakningen.

Socialdemokratiet og Venstre var de to største stemmeslugere på samtlige 22 lokale valgsteder. V var størst 13 steder, S løb med palmerne på ni valgsteder.

Socialdemokratiet står generelt stærkest i Horsens, mens Venstre vinder i oplandsbyerne. Det billede blev ikke ændret ved søndagens valg.

Annonce

Sådan gik valget i Horsens Kommune

Nøjagtig 64 procent lød søndagens stemmeprocent på i Horsens Kommune - en smule under landsgennemsnittet.

40.708 stemte, 620 af dem var blanke, mens 110 var ugyldige.

Socialdemokraterne fik 24,8 procent af stemmerne lokalt, mens Venstre fik 22,6, og netop S eller V blev størst på samtlige 22 afstemningssteder i Horsens Kommune:

Her vandt Socialdemokraterne:

 • Sønderbro (2555 stemmer afgivet i alt): S 34,5 procent
 • Midtbyen (3960 stemmer): S 22,7
 • Forum (2512 stemmer): S 27,8
 • Torsted (2857 stemmer): S 25,4
 • Sundparken (638 stemmer): S 33,7
 • Vestbyen (2497 stemmer): S 28,8
 • Endelave (125 stemmer): S 34,2
 • Dagnæs (4622 stemmer): S 28,8
 • Egebjerg (1651 stemmer): S 25,4

Her vandt Venstre:

 • Lund (1487 stemmer): V 27,3
 • Stensballe (3772 stemmer): V 29,6
 • Brædstrup (2273 stemmer): V 30,1
 • Sdr. Vissing (626 stemmer): V 24,4
 • Gedved (1437 stemmer): V 22,5
 • Søvind (971 stemmer): V 29,1
 • Hatting (1598 stemmer): V 28,9
 • Højvangen (2055 stemmer): V 26,5
 • Nim (924 stemmer): V 29,4
 • Østbirk (1764 stemmer): V 30,0
 • Hovedgård (1704 stemmer): V 24,5
 • Tønning-Træden (419 stemmer): V 24,0
 • Sejet (261 stemmer): V 25,7

Højeste stemmeprocent: Endelave 85,6

Laveste stemmeprocent: Sundparken 49,4

Bock trak ikke det store

Mette Bock fra Stensballe var største lokale navn på stemmesedlerne, men Liberal Alliances spidskandidat kom ikke ind, og hun væltede ikke just afstemningsstederne lokalt.

Liberal Alliance fik 4,4 procent af stemmerne i Horsens Kommune - en stigning på 0,8 procentpoint i forhold til 2014 - og på hjemmebanen i Stensballe satte hver 10. vælger kryds ved enten Mette Bock eller hendes parti.

De personlige stemmetal er ikke talt op i skrivende stund.

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Sandwiches går som varmt brød i ny bar

Leder For abonnenter

Indgreb mod kviklån er helt på sin plads

Kviklån og bettingreklamer ender med jævne mellemrum i både skudlinje og mediemølle i takt med hårrejsende beretninger om især unge, der ender i bundløs spillegæld eller opbygger et rentebjerg af de uoverstigelige. Når jeg har deltaget i diskussioner om det rimelige i de fristende tilbud, har jeg har ofte automatreageret med: "Hold nu op med alle de forbud. Når I er myndige, er I også voksne nok til at tage det ansvar, der følger med." Jeg ser da også par i "Luksusfælden", der er uden for pædagogisk rækkevidde og egentlig bare bekræfter holdningen. Alligevel har jeg flyttet mig lidt, jo mere jeg har læst om det - og tænkt over det. Vi spurgte i søndagsavisen Horsens Folkeblads følgere på Facebook, hvad de synes om netop kviklån. En klar majoritet så gerne et forbud mod ågerrenter - eller i det mindste de reklamer, der nærmest kører i båndsløjfe på reklamefinansierede tv-kanaler. Jeg bed også mærke i forslaget om at indføre privatøkonomi som fast pensum i folkeskolen, fordi unge er for letpåvirkelige og ved for lidt. God idé. Allermest tankevækkende var et indlæg fra en, der netop havde fået en mere nuanceret holdning til sagen og havde rykket sig fra "stop nu med forbud"-standpunktet. Han skrev: "Det er nemt at påstå, at man blot kan lade være, men hvis det er den eneste mulighed, man ser for at betale ens udgifter og få mad på bordet, ser man nok anderledes på det." Vel talt! Man kan sagtens være myndig og ekstremt sårbar på samme tid, og i takt med teknologiske fremskridt er det simpelthen blevet for let at spille sig i livslang gæld eller låne hurtige penge med vanvidsrenter på op til 800 procent om året. Og hvem ved? Måske er man blevet truet til at skaffe kolde kontanter i en rasende fart, fordi man er kommet i lag med tvivlsomme typer. En skræmmende tanke. Når jeg nu har ordet, skal der lyde en tak til dem, der tager sig tid til at bidrage reflekteret til søndagsdebatten i Horsens Folkeblad uge efter uge. Det er værdsat og har i det mindste gjort denne signatur klogere.

Annonce