Annonce
Horsens

Sådan gik det sidst: Genvalg, valgnederlag - og et overraskende mandat

Henrik Dam Kristensen har siddet i Folketinget for socialdemokraterne i Horsens-kredsen siden 2007. Før det var han valgt i Grindsted-kredsen. Arkivfoto
Dansk Folkeparti i Hedensted-kredsen fik - overraskende for politikeren selv - valgt en 21-årig kvinde, mens der var genvalg til mangeårige folketingsmedlemmer i Horsens.

Horsens: To politikere - Henrik Dam Kristensen (S) og Hans Kristian Skibby (DF) har de seneste knap fire år kæmpet for Horsens i Folketinget.

Før valget i 2015 var Horsens-kredsen repræsenteret med hele fire folketingsmedlemmer, men ved det seneste valg gik Venstre tilbage og tabte bl.a. det mandat, som Fatma Øktem var valgt på. Derudover besluttede det unge radikale folketingsmedlem Jeppe Mikkelsen, at han ikke ville genopstille. Ved valget i 2011 stormede han ellers overraskende ind i Folketinget med flere end 1500 personlige stemmer.

Ved det seneste valg manglede Fatma Øktem kun få hundrede stemmer fra at sikre sig en plads på bekostning af den nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Hun har i denne periode været sit partis suppleant til Folketinget. I efteråret 2015 afløste hun fra den position kortvarigt Michael Aastrup Jensen i Folketinget.

Hans Kristian Skibby har været folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Horsens-kredsen siden 2005. Arkivfoto

Kvinderne fra Skanderborg

Skanderborg-kredsen har siden det seneste valg været repræsenteret af to kvinder, nemlig Kirsten Brosbøl (S), der med 10.843 personlige stemmer ved det seneste valg satte sig solidt i folketingsgruppen. Hun genopstiller ikke ved dette valg. Derudover fik Skanderborg-kredsen valgt Mette Hjermind Dencker (DF), mens det tidligere folketingsmedlem Kim Andersen (V) måtte se sig stemt ud af Folketinget. Han blev i 2017 udnævnt til generalkonsul i Flensborg og er ude af valgkampen denne gang.

For Hedensted-kredsen skete der ved valget i 2015 en fremgang i antallet af lokale mandater på 100 pct. I den seneste periode var kredsen kun repræsenteret af Venstres Troels Lund Poulsen, men ved valget i 2015 strøg også Tilde Bork ind. Dansk Folkeparti-politikeren blev med sine kun 21 år blev det yngste folketingsmedlem med 3198 personlige stemmer i ryggen.

Tilde Bork har flere gange sagt, at hun var meget overrasket over, at hun blev valgt. Hun genopstiller ikke ved det kommende valg. Ifølge et større portræt i Information for nylig stopper hun, da hun synes, hun mangler erfaring fra et almindeligt arbejde.

Ud over det overraskende valg til Tilde Bork var der genvalg til Troels Lund Poulsen (V), der nu er beskæftigelsesminister, og som altså vandt mandatet med godt 300 stemmer foran Fatma Øktem fra Horsens-kredsen.

Annonce

Mange med lokal tilknytning

Ud over de lokalt valgte er der flere folketingsmedlemmer, der er valgt andre steder i landet, men som på den ene eller den anden måde har tilknytning til lokal-området.

Det gælder Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti, som er valgt i Randers, men bor i Horsens, Liberal Alliances søskendepar Anders Samuelsen og Mette Bock, som også begge er bosat i Horsens, men er valgt i hhv. Nordsjælland og Sydjylland. Derudover bor socialdemokraten Daniel Toft Jakobsen i Løsning og er valgt i Favrskov-kredsen.

Ved det seneste valg var det socialdemokraterne, der var vinderpartiet i Horsens-kredsen, når det gælder stemmer. Partiet var dog skarpt forfulgt af Dansk Folkeparti, som kun fik 1000 færre stemmer.

I Hedensted-kredsen lagde Dansk Folkeparti sig i spidsen med knap 9000 lokale stemmer - det er næsten 2000 flere end Venstre på andenpladsen. I Skanderborg-kredsen trak socialdemokraterne fra med 15.250 stemmer, mens Venstre måtte nøjes med 11.658 og Dansk Folkeparti med 10.077.

Er du i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds, kan vores kandidattest måske hjælpe dig. Klik her

Mette Hjermind Dencker (DF). Arkivfoto
Annonce
Kultur For abonnenter

Holder langemand i ro lidt endnu: Det Gule Pakhus håber på, at en "helt" træder ind på scenen

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sjuskede trailerparkeringer på Smedetorv: Spærrer ledige p-pladser for beboerne

Navne For abonnenter

Florin løftede stemningen i hvert rum han indtog: Kom til Danmark for at sikre sin fremtidige familie et bedre liv - og nåede det inden sin alt for tidlige død

Sport

Nyindkøb gav pote: HIC moste BK Amager og kunne endelig rotere spillerne i forløsende storsejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Hedensted For abonnenter

Institutions opkøb af huse bekymrer i landsby: Det er godt, at de er her, men det kan blive for meget

Horsens

17-årig mand opsøgt af større gruppe på egen bopæl og overfaldet med golfkølle: Politiet er talstærkt til stede på Hybenvej

Horsens For abonnenter

Her er området, hvor en ny skov ved Hansted skal rejses: Men hvad med vores udsigter og vores landbrug, spørger lodsejere

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Digital sejr ad helvede til: Blæs projekt brugervenlighed i gang

Horsens

Nu bliver Gudenåen genskabt: Første etape bliver 600.000 kr. billigere end forventet

Annonce