Annonce
Horsens

Sådan gik det sidst: Genvalg, valgnederlag - og et overraskende mandat

Henrik Dam Kristensen har siddet i Folketinget for socialdemokraterne i Horsens-kredsen siden 2007. Før det var han valgt i Grindsted-kredsen. Arkivfoto
Dansk Folkeparti i Hedensted-kredsen fik - overraskende for politikeren selv - valgt en 21-årig kvinde, mens der var genvalg til mangeårige folketingsmedlemmer i Horsens.

Horsens: To politikere - Henrik Dam Kristensen (S) og Hans Kristian Skibby (DF) har de seneste knap fire år kæmpet for Horsens i Folketinget.

Før valget i 2015 var Horsens-kredsen repræsenteret med hele fire folketingsmedlemmer, men ved det seneste valg gik Venstre tilbage og tabte bl.a. det mandat, som Fatma Øktem var valgt på. Derudover besluttede det unge radikale folketingsmedlem Jeppe Mikkelsen, at han ikke ville genopstille. Ved valget i 2011 stormede han ellers overraskende ind i Folketinget med flere end 1500 personlige stemmer.

Ved det seneste valg manglede Fatma Øktem kun få hundrede stemmer fra at sikre sig en plads på bekostning af den nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Hun har i denne periode været sit partis suppleant til Folketinget. I efteråret 2015 afløste hun fra den position kortvarigt Michael Aastrup Jensen i Folketinget.

Hans Kristian Skibby har været folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Horsens-kredsen siden 2005. Arkivfoto

Kvinderne fra Skanderborg

Skanderborg-kredsen har siden det seneste valg været repræsenteret af to kvinder, nemlig Kirsten Brosbøl (S), der med 10.843 personlige stemmer ved det seneste valg satte sig solidt i folketingsgruppen. Hun genopstiller ikke ved dette valg. Derudover fik Skanderborg-kredsen valgt Mette Hjermind Dencker (DF), mens det tidligere folketingsmedlem Kim Andersen (V) måtte se sig stemt ud af Folketinget. Han blev i 2017 udnævnt til generalkonsul i Flensborg og er ude af valgkampen denne gang.

For Hedensted-kredsen skete der ved valget i 2015 en fremgang i antallet af lokale mandater på 100 pct. I den seneste periode var kredsen kun repræsenteret af Venstres Troels Lund Poulsen, men ved valget i 2015 strøg også Tilde Bork ind. Dansk Folkeparti-politikeren blev med sine kun 21 år blev det yngste folketingsmedlem med 3198 personlige stemmer i ryggen.

Tilde Bork har flere gange sagt, at hun var meget overrasket over, at hun blev valgt. Hun genopstiller ikke ved det kommende valg. Ifølge et større portræt i Information for nylig stopper hun, da hun synes, hun mangler erfaring fra et almindeligt arbejde.

Ud over det overraskende valg til Tilde Bork var der genvalg til Troels Lund Poulsen (V), der nu er beskæftigelsesminister, og som altså vandt mandatet med godt 300 stemmer foran Fatma Øktem fra Horsens-kredsen.

Annonce

Mange med lokal tilknytning

Ud over de lokalt valgte er der flere folketingsmedlemmer, der er valgt andre steder i landet, men som på den ene eller den anden måde har tilknytning til lokal-området.

Det gælder Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti, som er valgt i Randers, men bor i Horsens, Liberal Alliances søskendepar Anders Samuelsen og Mette Bock, som også begge er bosat i Horsens, men er valgt i hhv. Nordsjælland og Sydjylland. Derudover bor socialdemokraten Daniel Toft Jakobsen i Løsning og er valgt i Favrskov-kredsen.

Ved det seneste valg var det socialdemokraterne, der var vinderpartiet i Horsens-kredsen, når det gælder stemmer. Partiet var dog skarpt forfulgt af Dansk Folkeparti, som kun fik 1000 færre stemmer.

I Hedensted-kredsen lagde Dansk Folkeparti sig i spidsen med knap 9000 lokale stemmer - det er næsten 2000 flere end Venstre på andenpladsen. I Skanderborg-kredsen trak socialdemokraterne fra med 15.250 stemmer, mens Venstre måtte nøjes med 11.658 og Dansk Folkeparti med 10.077.

Er du i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds, kan vores kandidattest måske hjælpe dig. Klik her

Mette Hjermind Dencker (DF). Arkivfoto
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens 'ser rødt': S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce