Annonce
Horsens

Sådan gik 2020: I juni larmede musikken om natten - og 'Dødens Boulevard' larmede i debatten

Christian Lemmerz' skulptur ”Adam” var med til at sætte fut i debatten om "dødens boulevard" flere måneder inden, den blev indviet på Søndergade. Det skete først i oktober. Arkivfoto: Morten Pape
2020's første sommermåned bød på høj musik, strandtur, hotelbesøg og en hæftig debat om skulpturerne på Søndergade.

Horsens: Et usædvanligt år er gået på hæld.

En ting har fyldt mere end noget andet både globalt, nationalt og lokalt, men 2020 har også på mange andre områder været begivenhedsrigt i Horsens-området.

Folkebladet har taget et kig tilbage på årets 12 måneder og fundet vores bud på det bedste billede, de mest markante overskrifter, det mindeværdige citat og debatemnet, der fik flest til tasterne.

Annonce

I juni valgte nogen at omdøbe Søndergade til både "Folkemords Allé" og "Dødens Boulevard".

Tilbageblik på 2020

Billedet

Jo mere børn interesserer sig for havet, jo mere passer de også på det i fremtiden, fortalte Morten Rud om baggrunden for arrangementet. Arkivfoto: Morten Pape

Undervandskikkerter gør det lettere at finde rejer og krabber, og dem var der mange af under vandet ved Hølken Strand en mandag eftermiddag i juni. Blandt krabbefiskerne var tre-årige Viggo Reetz-Engell, far Hannibal David Mogensen samt familie og venner. Og den lille dreng havde det sjovt med at rende rundt og lede efter krabber.

- Det er meget hyggeligt. Viggo nyder det, og det gør jeg også, fortalte Hannibal David Mogensen.

De deltog i et Blåt Flag-arrangement, som Odder Kommune og formidlere fra Aarhus Universitet stod bag.

- Vi vil gerne formidle det naturvidenskabelige og det miljøfaglige. Jo mere børn interesserer sig for havet, jo mere passer de også på det i fremtiden. Nu har vi sået et frø og vist dem, hvor meget de kan bruge havet til rekreativt og læringsmæssigt, fortalte Morten Rud, der er havbiolog og ansat i kommunens miljøafdeling.

Citatet

"Jeg skulle jo hjem, så jeg tænker, "hvor pokker er min cykel?". Derefter spurgte jeg folkene i butikken: "Har I set min cykel?", og de svarer: "Den cykel, der stod udenfor? Jamen, den har vi solgt..."."

Peter Vinther havde stillet sin cykel til 8000 kroner foran Kirkens Korshær på Spedalsø, mens han var afsted som frivillig chauffør. Da han kom tilbage, havde butikken solgt den til 250 kroner.

Overskrifterne

Hjemlig ferie holder hotellerne i gang

Med krisen i baghovedet var der trods alt optimisme hos Horsens' hoteller, der manglede udenlandske turister, men samtidig så frem til en sommer med mange overnattende danskere.

AC Horsens åbner for salg af klubben

AC Horsens' formand Bo Pinholt smed lidt af en bombe, da han på klubbens generalforsamling åbnede op for investorer - også dem, der ville have mere end 50 procents indflydelse. Der lå dog ingen konkrete bud.

11 fester blev bedt om at skrue ned for musikken

Det var en tendens hele sommeren, at godt vejr betød fest i haven for de hjemmegående danskere. I løbet af et søndagsdøgn blev det til 11 besøg hos borgere, der dog hverken fik bøder eller konfiskeret deres højttalere.

Debatten

Christian Lemmerz' skulptur ”Adam” blev i oktober afsløret på Søndergade, men i juni var den og resten af skulpturerne et hot debatemne i Horsens. Arkivfoto: Morten Pape

"Nu får byrummet så endnu et fix af smerte og elendighed," skrev Bent Riis i et læserbrev, hvor han retorisk spurgte, om det var en idé at omdøbe Søndergade til Folkemords Allé.

Årsagen var endnu en skulptur på gågaden. Jysk Fynske Medier, som Horsens Folkeblad er en del af, havde fået byrådets godkendelse til at opstille "Adam", en 176 cm høj bronze-skulptur af Christian Lemmerz.

Billedkunstneren Gorm Flagstad havde heller ikke mange rosende ord om valget:

"I takt med, at forretningerne må dreje nøglen om, kan skulpturerne stå som momenter over et sted, hvor der engang var liv, handel og events. I folkemunde vil Søndergade få navnet "Dødens Boulevard," skrev han.

"At den smukke Madonna med det sovende barn i skødet eller hyænen, der bærer en baby i en slynge i sikkerhed, kun giver Riis og Flagstad associationer i retning af død og folkemord, må de selv tumle med" lød replikken fra Sven Grønborg, bestyrelsesformand for Horsens Folkeblads Fond og medlem af Jysk Fynske Mediers bestyrelse.

Debatten nåede ud i flere medier og førte mange kommentarer af sig på Facebook:

"Vi får gratis kunst. Hvad er der at brokke sig over? Nyd det og lad din fantasi udfordre dig. Lad os få hele Søndergade til en kunstgade," skrev Per Kirkeby.

Den tanke kan blive til virkelighed, for i efteråret lagde S, SF, EL og DF i det indgåede budgetforlig op til, at der skulle sættes skub i planer om en kilometerlang skulpturallé gennem byen.

Det begynder i 2021 med en plan om at flytte Gerhard Hennings skulptur "Siddende Pige" og om at indlede et samarbejde med Michael Kvium om en ny skulptur i Kongensgade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Annonce