Annonce
Horsens

Sådan gik 2020: I april vendte noget af hverdagen tilbage - og noget af den oprindelige Gudenå

En torsdag i april blev der åbnet for Gudenåens nye løb ud i Klosterkær. Arkivfoto: Morten Pape
Tilbage i skole med børnene, tilbage til frisøren med de langhårede og tilbage til det oprindelige forløb med Gudenåen. Folkebladet ser tilbage på april.
Annonce

Horsens: Et usædvanligt år er ved at gå på hæld.

En ting har fyldt mere end noget andet både globalt, nationalt og lokalt, men 2020 har også på mange andre områder været begivenhedsrigt i Horsens-området.

Folkebladet har taget et kig tilbage på årets 12 måneder og fundet vores bud på det bedste billede, de mest markante overskrifter, det mindeværdige citat og debatemnet, der fik flest til tasterne.

April blev en måned, hvor meget vendte tilbage.

Billedet

Gudenåens nye forløb skulle selvfølgelig foreviges på kamera. Arkivfoto: Morten Pape

Det var et historisk øjeblik, da Gudenåen torsdag 16. april blev "genfødt" for foden af Sukkertoppen.

Der er tale om højdepunktet i det naturgenopretningsprojekt, hvor Horsens Kommune i flere år har arbejdet på at genskabe det oprindelige stykke af Gudenåens udmunding i det store ferskvandsdelta Klosterkær ved Mossø. I det seneste års tid havde gravemaskiner knoklet med at bane vejen for det nye stykke af Gudenåen. En bred rende var blevet gravet lidt øst for Højlundvej og ud mod Klosterkær, og det eneste, der til sidst holdt vandmasserne fra Gudenåen tilbage, var en smal dæmning af jord.

Præcis klokken 10 gik to gravemaskiner i gang med at fjerne jorddæmningen, og efter fem minutters graveri skete det: Vandet fra Gudenåen brød igennem som en flodbølge og susede ned gennem det nye å-stykke.

Læs mere i artiklen "Vandet fik frit løb og 1000 års historie blev skruet tilbage".

Citatet

Der var sommerfugle i maven, da Alberte (t.v.) og Johanne Collett-Overgaard var tilbage på Dagnæsskolen. Arkivfoto: Morten Pape

"Jeg havde sommerfugle i maven over at starte igen, men det var rigtig godt at se mine venner. Jeg har kun snakket med dem i telefonen, mens jeg har været hjemme, og det er bedre at kunne se dem rigtigt."

Niårige Alberte Collett-Overgaard var glad for at komme i skole efter fire uger med hjemmeundervisning.

Læs mere i artiklen "Tilbage efter en måned hjemme: Skolestart gav søstre sommerfugle i maven".

Overskrifterne

Årets Bojsen gik til Hans Schur, Arkivfoto: Søren E. Alwan

Telefonstorm hos frisør fra klokken 6

For nogen havde corona-perioden været en langhåret affære. Helle Skov og hendes to kolleger i Salon Max havde travlt med at tage mod bestillinger, efter politikerne natten til 17. april blev enige om en række genåbninger.

Læs mere i artiklen "Telefonen var rødglødende fredag morgen hos lokal frisør".

Den afgørende kamp for at beholde sønnen

Hanne og Carsten Henningsen kæmpede for at få lov til at beholde deres 14 måneder gamle søn, men Hedensted Kommune traf beslutning om at tvangsfjerne ham.

Sagen blev fulgt i en længere serie i Horsens Folkeblad. Det samlede overblik findes i artiklen "Gik du glip af påskeserien: Helt tæt på en tvangsfjernelse".

Årets Bojsen går til Hans Schur

Gode og anstændige arbejdspladser var teamet for Årets Bojsen, og her valgte Horsens Folkeblads Fond at hædre Hans Schur med hovedprisen. De to mindre priser gik til købmandsparret Gitte og Christian Henriksen og bagerparret Mette og Henrik Kjær.

Læs mere i artiklen "Årets Bojsen-modtager: Alt det kreative udgår fra Horsens".

Debatten

"Greven har et ønske" lød indledningen på en overskrift på Horsens Folkeblads hjemmeside 23. april. Ønsket var en navneændring af Bygaden i Stensballe til Stensballegaardvej, og afsenderen var ejer af Stensballegaard Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Han havde på forhånd indsamlet underskrifter, og Horsens Kommune havde i en partshøring fået flere svar, der var for end imod. Flest var dog uden en holdning til det.

Sådan var det ikke i kommentarsporet på Folkebladets Facebook-side:

"Betaler han så også det? Alle skal have ny sygesikringsbevis. Og samtlige personer, som bor på vejen, skal have ændret adresse. Husejerne skal have ændret skøde... Kan blive ved," skrev Michael Poulsen, mens Ulrich Andersen havde en idé til greven:

"Hvorfor? Kan de ikke kalde deres grusvej for Stensballegårdvej? Så kommer de til at bo som nr. et," skrev han.

Det ændringsforslag blev også stillet af Andreas Boesen (S), da økonomi- og erhvervsudvalget i Horsens Kommune havde emnet på dagsordenen i starten af maj. Og i byrådet blev det vedtaget, at Stensballegaard kunne ændre navnet på interne veje.

Dog ikke uden, at en fuldstændig navneændring igen blev bragt på banen. Denne gang af Esben Hedeager (K), der mødte opbakning fra Venstre og Liberal Alliance.

- Jeg ved godt, at der har været mange negative ytringer på Facebook, men i Liberal Alliance går vi ikke i Facebook-panik, lød det fra Jakob Bille (LA).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Betjente slukkede brand i emhætte

Østjylland

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce