Annonce
Horsens

Sådan er opstart af kulturcafé gået: - Der kommer meget ukendt guld ind ad døren

Indehaver af Cafe Grus i Kongensgade, Julie Due Steffensen, var nervøs op til åbning af sin kulturcafe 1. noverber sidste år. Nu kan hun konstatere, at Horsens er parat til det nye tilbud, hun står bag. Foto: Line Kyed
Horsensianerne har taget godt imod den nye kulturcafe Grus i Kongensgade. Indehaver af caféen, Julie Due Steffensen, er mildest talt begejstret for stedets åbning og de første ugers opstart.

Horsens: 1. november sidste år åbnede kulturcaféen Grus i Kongensgade med Julie Due Steffensen.

Den energiske 28-årige kvinde kan nu med de første godt to måneders café- og kulturdrift se tilbage på en åbning, der er endt med en langt større succes, end hun havde turdet håbe på.

- Jeg var nervøs op til åbningen, og jeg er stadig lidt nervøs. Men der er faldet en hel del mere ro på nu, for jeg kan se, behovet for sådan et sted her rent faktisk er der. Og jeg kan mærke, hvordan initiativerne pibler frem. Der kommer meget ukendt guld ind ad døren, siger Julie Due Steffensen.

Julie Due Steffensen har med sin kulturcafé villet skabe en platform fordelt på almen cafédrift og kulturarrangementer i alle størrelser og genrer.

Og initiativet synes at være godt på vej.

- Jeg har nået budgettet for de to første måneder, siger en tilfreds Julie Due Steffensen, der indtil videre har oplevet, at fem borgere har meldt sig som frivillige hjælpere til at løfte arbejdet med Grus-stedet.

Annonce
Der er faldet en hel del mere ro på nu, for jeg kan se, behovet for caféen rent faktisk er der. Og jeg kan mærke, hvordan initiativerne pibler frem.

Julie Due Steffensen

Både private og erhverv

Julie Due Steffensen lægger blandt andet op til, at Grus også kan benyttes som en åben kontorplads - en arbejdsstation for blandt andet iværksættere. Det budskab er faldet i god jord hos unge som midaldrende, fortæller hun.

Et politisk flertal har desuden besluttet, at spillestedet KulisseLageret og ungdomskulturhuset Det Gule Pakhus skal rykke sammen ved Madevej i et nyt musik- og kulturhus blot en kilometer fra Grus. Dermed er der udsigt til endnu mere liv i området, inklusive med den kommende campus, som alt sammen kan have en positiv afsmitning på den nye kulturcafé.

På erhvervsdelen har Business Horsens, den uafhængige medlemsorganisation, der har til formål at kickstarte udvikling i virksomheder, valgt at lægge nogle af deres møder på stedet. Det samme gør sig gældende for kommunens kulturafdeling.

- Det summer herinde. Firmaer, studerende og selvstændige svinger i dagtimerne ind til en kop kaffe, og derudover kommer der ofte borgere ind med idéer til arrangementer. Det har udløst et interessant program for de næste tre måneder, siger Julie Due Steffensen, der til spørgsmålet, om hun frygter ikke at have tilstrækkelige med arrangementer til planlægningen, prompte og med et smil leverer et tydeligt "nej - faktisk ikke".

Hun opdeler inden længe sin kulturcafé, således at cafédelen forbliver et aps-selskab, mens lokalet med arrangementer og events overgår til at være en forening. Det vil blive gjort med henblik på at kunne søge økonomiske midler til arrangementer og nye tiltag på stedet.

- Det her skal være en levende kulturcafé, der er med til at styrke det lokale kulturliv og hverdagskulturen i Horsens. Men jeg har lige nu ingen midler at gøre godt med. Det vil sige, at alt er baseret på frivillighed. Det ville gøre det hele mindre sårbart i længden, hvis jeg kunne få tilskud til de forskellige tiltag hernede og udvikling af arrangementerne, siger Julie Due Steffensen.

Vil udvide

Med en god opstart bag sig bliver der nu kigget fremad. Planerne er mange, både med allerede planlagte arrangementer, og så er der ønsker for fremtiden.

- Af nye tiltag tæller blandt andet et undervisningsforløb om aktieinvestering, ølsmagning, foredrag om arkitektur, croquis, en skak- og danseturnering samt workshops, mens der også er etableret samarbejde med VIA om et kommende arrangement, der belyser marginaliserede grupper inden for emnet seksualitet.

Julie Due Steffensen havde inden åbningen en plan om at udleje stedets tre ekstra kontorlokaler. Det er lykkes med Kahoo, et nystartet netværk til karrieresøgende akademikere i Horsens og omegn, en terapeut og en kunstner.

Derudover har Julie Due Steffensen netop takket ja til to praktikanter, en multimediedesigner, der skal hjælpe med markedsføring af kulturcaféen, og en administrationsøkonom.

Den unge kvinde understreger desuden, at caféen altid er åben for gæster - også når der bliver holdt arrangementer på stedet.

Julie Due Steffensen

28 år.

Bosat i Horsens.

Uddannet multimediedesigner.

Uddannet i visuel kommunikation fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København, hvor hun blandt andet er skolet i at kigge på behov og derudfra lave koncepter.

Arbejdet som modefotograf for blandt andet tøjmærket Stina Goya og Inwear.

Lavet fotoudstillinger, som blandt andet har kunnet opleves på Rådhuspladsen i København og på Roskilde Festival i 2015.

Netop trådt ind i bestyrelsen for Horsens Krisecenter for Voldsramte Kvinder.

Åbnede 1. november 2019 kulturcaféen i Kongensgade Cafe Grus.

Ovenpå en god begyndelse for kulturcaféen Grus med et spækket program for blandt andet januar, er indehaver Julie Due Steffensen nu gået i gang med at planlægge de følgende tre måneder. Heller ikke her skorter det på arrangementer, fortæller hun. Arkivfoto: Morten Pape
Venner, kulturpersoner og politikere, heriblandt borgmester Peter Sørensen (S) var mødt frem ved åbning af Cafe Grus 1. november sidste år. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Pædagogstuderende i Aarhus Sofie Findalen (t.v.) er en gammel veninde til Cafe Grus-indehaveren. I august holdt hun sin første "Tøjbyttedag" på caféen. Senest i begyndelsen af januar deltog op mod 39 personer i arrangementet. Foto: Line Kyed
Freja Sørensen (t.v.), og Asta Mellson, begge 16 år og fra Horsens, har fået øjnene op for den nye Cafe Grus, som de opfatter som et spændende kultur- og cafetilbud, fortalte de. Foto: Line Kyed
Cafe Grus var fyldt til bristepunktet, da Julie Due Steffensen holdt åbningsreception i november sidste år. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap fire milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og "Fars Pige" - lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle TV3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce