x
Annonce
Horsens

Sådan er opstart af kulturcafé gået: - Der kommer meget ukendt guld ind ad døren

Indehaver af Cafe Grus i Kongensgade, Julie Due Steffensen, var nervøs op til åbning af sin kulturcafe 1. noverber sidste år. Nu kan hun konstatere, at Horsens er parat til det nye tilbud, hun står bag. Foto: Line Kyed
Horsensianerne har taget godt imod den nye kulturcafe Grus i Kongensgade. Indehaver af caféen, Julie Due Steffensen, er mildest talt begejstret for stedets åbning og de første ugers opstart.

Horsens: 1. november sidste år åbnede kulturcaféen Grus i Kongensgade med Julie Due Steffensen.

Den energiske 28-årige kvinde kan nu med de første godt to måneders café- og kulturdrift se tilbage på en åbning, der er endt med en langt større succes, end hun havde turdet håbe på.

- Jeg var nervøs op til åbningen, og jeg er stadig lidt nervøs. Men der er faldet en hel del mere ro på nu, for jeg kan se, behovet for sådan et sted her rent faktisk er der. Og jeg kan mærke, hvordan initiativerne pibler frem. Der kommer meget ukendt guld ind ad døren, siger Julie Due Steffensen.

Julie Due Steffensen har med sin kulturcafé villet skabe en platform fordelt på almen cafédrift og kulturarrangementer i alle størrelser og genrer.

Og initiativet synes at være godt på vej.

- Jeg har nået budgettet for de to første måneder, siger en tilfreds Julie Due Steffensen, der indtil videre har oplevet, at fem borgere har meldt sig som frivillige hjælpere til at løfte arbejdet med Grus-stedet.

Annonce
Der er faldet en hel del mere ro på nu, for jeg kan se, behovet for caféen rent faktisk er der. Og jeg kan mærke, hvordan initiativerne pibler frem.

Julie Due Steffensen

Både private og erhverv

Julie Due Steffensen lægger blandt andet op til, at Grus også kan benyttes som en åben kontorplads - en arbejdsstation for blandt andet iværksættere. Det budskab er faldet i god jord hos unge som midaldrende, fortæller hun.

Et politisk flertal har desuden besluttet, at spillestedet KulisseLageret og ungdomskulturhuset Det Gule Pakhus skal rykke sammen ved Madevej i et nyt musik- og kulturhus blot en kilometer fra Grus. Dermed er der udsigt til endnu mere liv i området, inklusive med den kommende campus, som alt sammen kan have en positiv afsmitning på den nye kulturcafé.

På erhvervsdelen har Business Horsens, den uafhængige medlemsorganisation, der har til formål at kickstarte udvikling i virksomheder, valgt at lægge nogle af deres møder på stedet. Det samme gør sig gældende for kommunens kulturafdeling.

- Det summer herinde. Firmaer, studerende og selvstændige svinger i dagtimerne ind til en kop kaffe, og derudover kommer der ofte borgere ind med idéer til arrangementer. Det har udløst et interessant program for de næste tre måneder, siger Julie Due Steffensen, der til spørgsmålet, om hun frygter ikke at have tilstrækkelige med arrangementer til planlægningen, prompte og med et smil leverer et tydeligt "nej - faktisk ikke".

Hun opdeler inden længe sin kulturcafé, således at cafédelen forbliver et aps-selskab, mens lokalet med arrangementer og events overgår til at være en forening. Det vil blive gjort med henblik på at kunne søge økonomiske midler til arrangementer og nye tiltag på stedet.

- Det her skal være en levende kulturcafé, der er med til at styrke det lokale kulturliv og hverdagskulturen i Horsens. Men jeg har lige nu ingen midler at gøre godt med. Det vil sige, at alt er baseret på frivillighed. Det ville gøre det hele mindre sårbart i længden, hvis jeg kunne få tilskud til de forskellige tiltag hernede og udvikling af arrangementerne, siger Julie Due Steffensen.

Vil udvide

Med en god opstart bag sig bliver der nu kigget fremad. Planerne er mange, både med allerede planlagte arrangementer, og så er der ønsker for fremtiden.

- Af nye tiltag tæller blandt andet et undervisningsforløb om aktieinvestering, ølsmagning, foredrag om arkitektur, croquis, en skak- og danseturnering samt workshops, mens der også er etableret samarbejde med VIA om et kommende arrangement, der belyser marginaliserede grupper inden for emnet seksualitet.

Julie Due Steffensen havde inden åbningen en plan om at udleje stedets tre ekstra kontorlokaler. Det er lykkes med Kahoo, et nystartet netværk til karrieresøgende akademikere i Horsens og omegn, en terapeut og en kunstner.

Derudover har Julie Due Steffensen netop takket ja til to praktikanter, en multimediedesigner, der skal hjælpe med markedsføring af kulturcaféen, og en administrationsøkonom.

Den unge kvinde understreger desuden, at caféen altid er åben for gæster - også når der bliver holdt arrangementer på stedet.

Julie Due Steffensen

28 år.

Bosat i Horsens.

Uddannet multimediedesigner.

Uddannet i visuel kommunikation fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København, hvor hun blandt andet er skolet i at kigge på behov og derudfra lave koncepter.

Arbejdet som modefotograf for blandt andet tøjmærket Stina Goya og Inwear.

Lavet fotoudstillinger, som blandt andet har kunnet opleves på Rådhuspladsen i København og på Roskilde Festival i 2015.

Netop trådt ind i bestyrelsen for Horsens Krisecenter for Voldsramte Kvinder.

Åbnede 1. november 2019 kulturcaféen i Kongensgade Cafe Grus.

Ovenpå en god begyndelse for kulturcaféen Grus med et spækket program for blandt andet januar, er indehaver Julie Due Steffensen nu gået i gang med at planlægge de følgende tre måneder. Heller ikke her skorter det på arrangementer, fortæller hun. Arkivfoto: Morten Pape
Venner, kulturpersoner og politikere, heriblandt borgmester Peter Sørensen (S) var mødt frem ved åbning af Cafe Grus 1. november sidste år. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Pædagogstuderende i Aarhus Sofie Findalen (t.v.) er en gammel veninde til Cafe Grus-indehaveren. I august holdt hun sin første "Tøjbyttedag" på caféen. Senest i begyndelsen af januar deltog op mod 39 personer i arrangementet. Foto: Line Kyed
Freja Sørensen (t.v.), og Asta Mellson, begge 16 år og fra Horsens, har fået øjnene op for den nye Cafe Grus, som de opfatter som et spændende kultur- og cafetilbud, fortalte de. Foto: Line Kyed
Cafe Grus var fyldt til bristepunktet, da Julie Due Steffensen holdt åbningsreception i november sidste år. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Kultur

Alt aflyst til og med august: Horsens & Friends-direktør er overrasket

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Annonce