Annonce
Horsens

Valgstederne er åbne: Det er en utrolig hyggelig dag

Peter Schrøder 70 (t.v.) og Erik Clausen 80 (t.h.) er begge valgstyrere i hallen i Gedved. Foran dem venter 14 timers valgdag, men på trods af, at begge er over 70, vil de ikke undvære at være med i afviklingen af valget. Foto: Dorthea Dittmer
Flere af valgstyrerne i Gedvedhallen var også med til europaparlamentsvalget, men de glæder sig til en omgang mere og driver gæk med vælgerne, hvis timerne bliver lange.

Gedved: 2016 stemmeberettigede. Så mange potentielle vælgere slår i dag turen forbi valgstedet i hallen på Gedved Skole for at sætte deres kryds og deltage i demokratiet. Og en af dem, som står klar til at tage imod dem, er den 70-årige valgstyrer Peter Schrøder. Det er syvende gang, han er med til at afvikle et valg, men det er stadig sjovt.

- Vi er her, fordi det er en utrolig hyggelig dag. Vi får mødt så mange vælgere, og alle kommer med godt humør, siger han og pointerer:

- Men det bedste er, at det er demokratiets festdag, det er helt enestående, at Løkke valgte netop denne dag.

Et minut i otte tjekker valgstyrere og vælgere, at alle stemmebokse er tomme og klar til stemmesedlerne. Foto: Dorthea Dittmer

Strøm i stemmeboksen

For knap 14 dage siden var næsten samme hold samlet i Gedvedhallen for at afholde europaparlamentsvalg. Og de har deres helt egen opskrift på at komme igennem dagen, hvis timerne begynder at blive lange.

- Vi har en konkurrence kørende om, hvem der kan spotte en førstegangsvælger. Så går vi hen og giver hånd og siger tillykke. De er her som regel med deres forældre, og de vokser lige 10 centimeter, kan man se, fortæller Peter Schrøder.

Men lykønskninger er langt fra de eneste løjer, som vagstyrerne finder på i løbet af dagen.

- Til europaparlamentsvalget lykkedes det Erik at bilde folk ind, at der var strøm i en af stemmeboksene, griner Peter Schrøder, mens han sammen med de andre nyder en fælles morgenmad i hallens cafeteria lidt i otte.

Erik Clausen, ikke den Erik Clausen, som han præsenterer sig, sidder ved samme bord, og er også i gang med morgenmaden. Han har rundet de 80 og har været med til at afholde valg siden ’80, også europaparlamentsvalget. Men for ham er det helt fint, at valgene ligger tæt.

- Jeg har jo ikke andet at lave, griner han og tager en bid af et velsmurt rundstykke.

- Jo, jeg skulle faktisk arrangere fødselsdagsfest, som vi skal holde på lørdag, men jeg kan godt lide at være med her. Det er en spændende dag i dag - demokratiets højborg.

Annonce

Første i boksen - hver gang

Med morgenmaden sat til livs er de to valgstyrere klar til dagens dont. Foran dem venter omkring 14 timers valgdag, og den første håndfuld vælgere står allerede klar ved valgbordet, da valgstyreformanden Benny Sørensen præcis klokken otte erklærer valgstedet får åbnet.

Allerførste i boksen er Hanne Bach fra Kattrup. Og sådan har det altid været.

- Min mand og jeg står her altid først. Det har vi altid gjort - det er en tradition. Vi følger valget meget intenst, siger hun.

Og i dag ser ægteparret både frem til fejring af valgdagen og af grundlovsdagen.

- Det er så dansk. Nu skal vi hjem og hejse flaget, det må man nemlig først klokken otte, og så skal vi have morgenbrød, siger Hanne Bach på vej ud af hallen.

Hallen i Gedved danner igen rammerne om valget. Det gjorde den også for 10 dage siden, da det galdt europaparlamentsvalget. Foto: Dorthea Dittmer
Annonce

Stemmeprocent på 92,5

Stemningen er høj i Gedvedhallen, og folk strømmer ind ad døren og over i valgboksene, hvor Erik Clausen og Peter Schrøder holder øje med, at alt går ordentligt for sig - de næste 12 timer.

- De store valgsteder er bedst i løbet af dagen, for der sker noget hele tiden, men fra klokken otte er det godt at være på et lille sted, siger Peter Schrøder med et smil.

Det er nemlig klokken otte, at stemmerne skal tælles op, og præcis hvor mange stemmesedler der bliver puttet i boksene i Gedved, er der endnu ingen, der ved, men de to herrer har hver deres bud.

- Vi lægger en 20'er, og så har vi sådan en lille konkurrence. Jeg tror på en stemmeprocent på 91,2, siger Peter Schrøder, og Erik Clausen er endnu mere optimistisk.

- Vi havde en høj stemmeprocent til europaparlamentsvalget - næsten 90 procent, så jeg tror på 92,5, siger han, mens valgdagens syvende vælger i hallen i Gedved sirligt putter sin stemmeseddel i den gule boks.

I dag kan i alt 2016 stemmeberettigerede sætte sit kryds ved valgstedet på Gedved skole. Foto: Dorthea Dittmer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce