Annonce
Brædstrup

Så er renoveringen begyndt: Historien bevares i det gamle Tinghus

Hanne Ravn er formand for Tinghusets styregruppe. Hun er meget tilfreds med, at Horsens Kommune nu er gået i gang med at renovere Tinghuset, der er medborgerhus for mange foreninger. Foto: Mette Mørk

Renoveringen af det 171 år gamle Tinghus i Brædstrup er begyndt

Brædstrup: Et stort stillads er skudt op omkring det gamle Tinghus på Østergade 9 i Brædstrup, og en flok håndværkere er godt i gang med arbejdet. Horsens Kommune er begyndt at renovere den 171 år gamle bygning, og det bliver hilst med glæde af brugerne.

Tinghuset, der bliver brugt af omkring 30 foreninger og også rummer lokalhistorisk arkiv og Frihedssamlingen, har i mange år trængt til en gennemgribende renovering. Taget er utæt, og vinduer og murværk har i den grad brug for kærlige hænder.

Byrådet i Horsens Kommune har afsat 2,5 millioner kroner til projektet, der vil strække sig vinteren over.

- Det er især taget, vinduer og murværket, der skal gøres noget ved, og bygningen skal også energioptimeres. Indenfor har huset det godt. Det er rimeligt velholdt indvendigt, fortæller Hanne Ravn, aftenskoleleder og formand for Tinghusets styregruppe.

Hun er glad for, at huset nu bliver fremtidssikret:

- Tinghuset dækker vores behov, og det bliver brugt flittigt. Og der er jo en god atmosfære her på stedet. Ros til kommunen, fordi man stiller denne fine gamle bygning til rådighed, siger Hanne Ravn.

Renoveringsarbejdet foregår ikke lydløst.

- Men det er en dejlig larm - et tegn på, der sker noget godt, siger Hanne Ravn.

Annonce

Det er dejligt, at der sker noget. Tidligere har vi været lidt nervøse for, om stedet skulle nedlægges. Vi kan jo ikke finde et bedre hus.

Knud Møller, leder af Brædstrup Lokalarkiv
Der er masser af historie i det gamle tinghus, der blev opført i 1846. Her ses lokalarkivarerne Else Bundgaard og Knud Møller i bygningens retslokale. Foto: Mette Mørk

Gamle fængselsceller

Tinghuset er en bygning, der emmer af historie, og det bliver især tydeligt, når man træder indenfor hos Lokalhistorisk Arkiv, der breder sig over mange kvadratmeter. Lokalarkivarerne har deres gang i det gamle retslokale, hvor dommere og advokater engang holdt til.

Endnu mere historisk bliver det, når man bevæger sig ind i den smalle cellegang, hvor solide døre fører ind til de gamle fængselsceller. Flere af cellerne bliver nu om dage brugt som arkiver og depoter, og en af dem rummer den unikke Frihedssamling med effekter fra Den anden Verdenskrig.

Men én celle er helt uændret. Den ser stadig ud, som den gjorde for 171 år siden. Tremmer for vinduet, en primitiv klap-sammen seng og en dør uden håndtag indvendigt...

Knud Møller, leder af lokalarkivet, er ligesom Hanne Ravn yderst tilfreds med, at Tinghuset renoveres.

- Det er dejligt, at der sker noget. Tidligere har vi været lidt nervøse for, om stedet skulle nedlægges. Vi kan jo ikke finde et bedre hus, understreger Knud Møller.

Lokalhistorisk arkiv rummer mange unikke dokumenter og fotografier, så det ville være en stort tab, hvis noget gik tabt på grund af vandskader eller fugt. Arkivet er så at sige Brædstrups hukommelse, og det bliver besøgt ganske flittigt. Der er åbent for publikum hver torsdag, og på årsbasis kommer der omkring 1000 gæster.

- Nogle af gæsterne søger viden om deres forfædre eller deres ejendomme, andre giver os materialer, billeder og dokumenter, forklarer Knud Møller.

- Vi bevarer jo historien i et historisk hus. Og vi er det, som folk gør os til, siger lokalhistorikeren Else Bundgaard, der er en af de frivillige i lokalarkivet.

Tinghuset har længe trængt til en kyndig håndværkerhånd. Således er der store revner i de 171 år gamle skorstene. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Benny før Horsens-premiere: Kim Larsens død har betydet en del for mig

Annonce