Annonce
Horsens

Rungende nej tak til Venstre-forslag: Vi vil ikke forbyde rygning

Venstres forslag om at gøre Horsens til røgfri kommune faldt til jorden med et brag. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Det blev et rungende NEJ TAK til Vestres forslag om at gøre Horsens til røgfri kommune, som var til afstemning i økonomi- og erhvervsudvalget mandag. Tre partier stemte nej, og et parti undlod at stemme

Horsens: En røgfri kommune, hvor alle knap 7000 ansatte får forbud mod at ryge i arbejdstiden - også i pauserne. Det forslag stillede Venstres byrådsgruppe mandag til økonomi- og erhvervsudvalget, men ikke ét eneste af de fire andre partier i udvalget bakkede om ideen.

Mens både Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne stemte nej, valgte Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti at undlade at stemme.

- Forslaget var sendt til drøftelse, altså sniksnak frem og tilbage, og ikke til afstemning. Men så skulle der alligevel stemmes om det, og jeg vil ikke sidde i en situation og lave en forhastet beslutning, det skal jeg have clearet af med byrådsgruppen, Så jeg blev lidt spids, da jeg fandt ud af, at der skulle stemmes, lyder det fra ham,

Dermed var det processen mere end emnet, som fik Dansk Folkeparti til at vælge ikke at stemme. Men Claus Kvist Hansen ser nu også en del problemer i Venstres forslag.

- Jeg synes på mange måder, at det er fint at få sat fokus på, om vi kan gøre mere for at nedbringe rygning både hos unge og medarbejdere. Men præcis hvad er det, når vi taler arbejdstid - hvad med hjemmearbejde eller de af vores medarbejdere, som arbejder i det fri? Skal vi blande os i, om de tænder en smøg?

I SF ser Paw Amdisen også store problemer i at forbyde f.eks. medarbejdere i det fri at tage en smøg.

- Vi er enige i visionen om en røgfri kommune. Men vi er uenige i metoden og stemte nej. At gå ind og forbyde folk at ryge i deres pauser er at gå et skridt for langt. Man kunne forestille sig en hjemmehjælper cykle fra en borger til en anden og lægge en smøgpause ind, skulle det så også være forbudt, spørger han retorisk.

- Det blev stemt ned med brask og bram. Det ærgrer mig, at vi ikke kan gå forrest - at de andre partier ikke havde modet til det. Vi som kommune vil gerne være klima plus, det er der kun syv kommuner, der er. Når det handler om miljøet uden om os, går vi forrest, men så snart vi vil forbedre klimaet i kroppen, har vi ikke modet. Det er paradoksalt.

Martin Ravn byrådsmedlem (V)

Dårlig liberalisme

I Liberal Alliance var Jakob Bille også klart afvisende i forhold til røgfri kommune-konceptet. Først og fremmest peger han på, at der allerede i budgetforliget for 2019 er vedtaget, at beslutninger om rygning skal tages decentralt og ikke politisk, og derudover kalder han forslaget for dårlig liberalisme.

- Jeg er lidt rystet over, at det kommer fra Danmarks liberale parti. Vi har forskellige syn på, hvad liberalisme er. I LA deler vi bekymringen og vil også gerne have så få rygere som muligt, men vi snakker om voksne mennesker, som selv må beslutte, hvad der skal ske med deres krop. Det er ikke noget, vi skal blande og i fra centralt hold, mener han.

Netop det med at holde fast i den decentrale struktur i kommunen, er Socialdemokraterne med borgmester Peter Sørensen i spidsen enige i. Derudover mener borgmesteren, at det vil kræve unødvendige ressourcer at opretholde forbuddet.

- Vi deler ambitionen om færre rygere. Men det, der virker, er at sætte prisen op, og jeg tror, det er en rejse, vi er på, og vi skal ikke lave røgfri kommune lige nu. Der er marginalt få ansatte, der ryger, og det er ikke, fordi lederne ikke har nok at se til uden at skulle gå og holde øje med de ansatte. Vi skal ikke bruge ledelsesmæssig tid på kontrol, siger han og understreger desuden, at kommunen i forvejen er godt med.

- I udskolingen i Horsens Kommune ryger 2,5 procent mod 3,2 procent på landsplan. Vi har nogle stærke tilbud om rygeafvænning til ansatte, og jeg helliger mig meget den decentrale beslutning. Det er voksne mennesker vi har med at gøre.

Faldt med brask og bram

Dermed faldt Venstres forslag om at gøre Horsens til røgfri kommune til jorden med et brag. Og det ærgrer naturligvis formanden for Venstres byrådsgruppe, Martin Ravn.

- Det blev stemt ned med brask og bram. Det ærgrer mig, at vi ikke kan gå forrest - at de andre partier ikke havde modet til det. Vi som kommune vil gerne være klima plus, det er der kun syv kommuner, der er. Når det handler om miljøet uden om os, går vi forrest, men så snart vi vil forbedre klimaet i kroppen, har vi ikke modet. Det er paradoksalt, lyder kritikken.

Martin Ravn glæder sig dog over, at der trods alt var opbakning til, at Horsens træder ind i Kræftens Bekæmpelses projekt Røgfri Fremtid, sammen med 62 andre kommuner.

- Vi skal nok kæmpe videre for at få Røgfri Kommune indført. Så bliver det ikke lige nu, men i stedet det lange seje træk. Vi tager det op igen i budgetforhandlingerne.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Tre indbrud i tre byer

Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce