Annonce
Horsens

Rungende nej tak til Venstre-forslag: Vi vil ikke forbyde rygning

Venstres forslag om at gøre Horsens til røgfri kommune faldt til jorden med et brag. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Det blev et rungende NEJ TAK til Vestres forslag om at gøre Horsens til røgfri kommune, som var til afstemning i økonomi- og erhvervsudvalget mandag. Tre partier stemte nej, og et parti undlod at stemme

Horsens: En røgfri kommune, hvor alle knap 7000 ansatte får forbud mod at ryge i arbejdstiden - også i pauserne. Det forslag stillede Venstres byrådsgruppe mandag til økonomi- og erhvervsudvalget, men ikke ét eneste af de fire andre partier i udvalget bakkede om ideen.

Mens både Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne stemte nej, valgte Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti at undlade at stemme.

- Forslaget var sendt til drøftelse, altså sniksnak frem og tilbage, og ikke til afstemning. Men så skulle der alligevel stemmes om det, og jeg vil ikke sidde i en situation og lave en forhastet beslutning, det skal jeg have clearet af med byrådsgruppen, Så jeg blev lidt spids, da jeg fandt ud af, at der skulle stemmes, lyder det fra ham,

Dermed var det processen mere end emnet, som fik Dansk Folkeparti til at vælge ikke at stemme. Men Claus Kvist Hansen ser nu også en del problemer i Venstres forslag.

- Jeg synes på mange måder, at det er fint at få sat fokus på, om vi kan gøre mere for at nedbringe rygning både hos unge og medarbejdere. Men præcis hvad er det, når vi taler arbejdstid - hvad med hjemmearbejde eller de af vores medarbejdere, som arbejder i det fri? Skal vi blande os i, om de tænder en smøg?

I SF ser Paw Amdisen også store problemer i at forbyde f.eks. medarbejdere i det fri at tage en smøg.

- Vi er enige i visionen om en røgfri kommune. Men vi er uenige i metoden og stemte nej. At gå ind og forbyde folk at ryge i deres pauser er at gå et skridt for langt. Man kunne forestille sig en hjemmehjælper cykle fra en borger til en anden og lægge en smøgpause ind, skulle det så også være forbudt, spørger han retorisk.

Annonce

- Det blev stemt ned med brask og bram. Det ærgrer mig, at vi ikke kan gå forrest - at de andre partier ikke havde modet til det. Vi som kommune vil gerne være klima plus, det er der kun syv kommuner, der er. Når det handler om miljøet uden om os, går vi forrest, men så snart vi vil forbedre klimaet i kroppen, har vi ikke modet. Det er paradoksalt.

Martin Ravn byrådsmedlem (V)

Dårlig liberalisme

I Liberal Alliance var Jakob Bille også klart afvisende i forhold til røgfri kommune-konceptet. Først og fremmest peger han på, at der allerede i budgetforliget for 2019 er vedtaget, at beslutninger om rygning skal tages decentralt og ikke politisk, og derudover kalder han forslaget for dårlig liberalisme.

- Jeg er lidt rystet over, at det kommer fra Danmarks liberale parti. Vi har forskellige syn på, hvad liberalisme er. I LA deler vi bekymringen og vil også gerne have så få rygere som muligt, men vi snakker om voksne mennesker, som selv må beslutte, hvad der skal ske med deres krop. Det er ikke noget, vi skal blande og i fra centralt hold, mener han.

Netop det med at holde fast i den decentrale struktur i kommunen, er Socialdemokraterne med borgmester Peter Sørensen i spidsen enige i. Derudover mener borgmesteren, at det vil kræve unødvendige ressourcer at opretholde forbuddet.

- Vi deler ambitionen om færre rygere. Men det, der virker, er at sætte prisen op, og jeg tror, det er en rejse, vi er på, og vi skal ikke lave røgfri kommune lige nu. Der er marginalt få ansatte, der ryger, og det er ikke, fordi lederne ikke har nok at se til uden at skulle gå og holde øje med de ansatte. Vi skal ikke bruge ledelsesmæssig tid på kontrol, siger han og understreger desuden, at kommunen i forvejen er godt med.

- I udskolingen i Horsens Kommune ryger 2,5 procent mod 3,2 procent på landsplan. Vi har nogle stærke tilbud om rygeafvænning til ansatte, og jeg helliger mig meget den decentrale beslutning. Det er voksne mennesker vi har med at gøre.

Faldt med brask og bram

Dermed faldt Venstres forslag om at gøre Horsens til røgfri kommune til jorden med et brag. Og det ærgrer naturligvis formanden for Venstres byrådsgruppe, Martin Ravn.

- Det blev stemt ned med brask og bram. Det ærgrer mig, at vi ikke kan gå forrest - at de andre partier ikke havde modet til det. Vi som kommune vil gerne være klima plus, det er der kun syv kommuner, der er. Når det handler om miljøet uden om os, går vi forrest, men så snart vi vil forbedre klimaet i kroppen, har vi ikke modet. Det er paradoksalt, lyder kritikken.

Martin Ravn glæder sig dog over, at der trods alt var opbakning til, at Horsens træder ind i Kræftens Bekæmpelses projekt Røgfri Fremtid, sammen med 62 andre kommuner.

- Vi skal nok kæmpe videre for at få Røgfri Kommune indført. Så bliver det ikke lige nu, men i stedet det lange seje træk. Vi tager det op igen i budgetforhandlingerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce