Annonce
Horsens

Rundringning gav pote: Horsens Kommune er ikke længere landets næstdårligste

Den relativt nye multihal i Østbirk, som udvalgsformand Jakob Bille her er med til at indvie, har blandt andet ikke været med i databasen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Da Danmarks statistik for en måned siden kunne præsentere tal for antallet af idrætshaller, lå Horsens Kommune næstdårligst i hele landet. Det har fået kommunen til at granske sine egne tal, og det viser sig, at det ikke står helt så skidt til.

Horsens: Det så rigtig skidt ud for Horsens Kommune, da Danmarks Statistik for knap en måned siden offentliggjorde statistikker for idrætsfaciliteter på baggrund af tal fra Facilitetsdatabasen. Kun Københavns Kommune havde færre haller pr. indbygger, og mens landsgennemsnittet lød på 7,94 haller for hver 10.000 indbyggere, hed det tal i Horsens kun 4,29.

I forbindelse med offentliggørelsen af tallene kunne man se, at der manglede i hvert fald et par haller i Facilitetsdatabasen, og nu viser det sig faktisk, at der mangler en del.

- Tallene kommer via en frivillig indberetning fra kommunerne til Idrættens Analyseinstitut, som står for databasen. Vores tal har ikke været up to date, fordi det netop var frivilligt, men vores administration har nu taget initiativ til at få indsendt tal baseret på en rundringning, så de er helt korrekte, forklarer Jakob Bille (LA), formand for kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune.

Annonce

Så det ser ikke så skidt ud som først antaget, men det ændrer heller ikke ved de ting, vi allerede har gang i.

Jakob Bille (LA), formand for kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune

Ændrer ikke noget på prioriteringer

Rundringningen viser, at der manglede enkelte store haller i databasen, men at det især haltede med de små idrætssale på under 300 kvadratmeter (til sammenligning er en håndboldbane 800 kvadratmeter).

I databasen fremgår 13 af de små sale, og det tal fik Horsens Kommune fordoblet ved at foretage rundringningen. Af de helt store haller på mindst 800 kvadratmeter gik tallet fra 20 til 22, og af de mellemstore multisale blev yderligere to tilføjet til de oplyste seks styks.

- Så det ser ikke så skidt ud som først antaget, men det ændrer heller ikke ved de ting, vi allerede har gang i. Vi har stadig en debat i udvalget ud fra 2019-budgettet i forhold til decentrale springfaciliteter, og vi har fået flere anlægskroner i 2020 til både at bygge nyt og opgradere på de nuværende, siger Jakob Bille.

Et besøg på facilitetsdatabasen.dk viser, at kommunens tal endnu ikke er opdateret, men udvalgsformanden fortæller, at Horsens Kommune har sendt de opdaterede tal afsted. En hurtig udregning viser, at Horsens Kommune nu har 6,16 haller per 10.000 indbyggere, hvilket giver en placering som nummer 87 ud af de 98 kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvorfor er kontrol og straf altid løsningen?

Fagbladet 3F og DR Nyheder har over de seneste dage afdækket en række uhyrlige forhold om kinesiske kokke ansat i danske restauranter. Kokke har fortalt om, at de bliver spist af med meget lav løn, kummerlige boligforhold og næsten ingen fritid. Dokumentationen viser, at nogle restauranter har spekuleret i at udnytte den såkaldte beløbsordning, der gør det muligt at hente ikke-EU-borgere til Danmark for at arbejde. Ordningen er sat i verden for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Danmark, og den fungerer grundlæggende sådan, at hvis der betales en månedsløn på minimum 35.582 kr., og ansættelsen ellers er efter danske forhold, kan der udstedes opholdstilladelse. De to medier, Fagbladet 3F og DR Nyheder, har påvist, at der på et socialt medie i Kina søges efter kokke til danske restauranter - til ansættelsesvilkår, som er langt fra danske normer. DR har spurgt integrationsminister Mattias Tesfaye (S), hvordan han vil løse problemet, og her tyr han til en klassisk model: øget kontrol og hårdere straffe til de virksomheder, der snyder. Men hvorfor er det, at kontrol og straf (næsten) altid bliver standardsvaret til at løse problemer med brodne kar? I en sag som denne sker det endda, længe inden man har et billede af, hvor udbredt problemet er. Kunne det være, at der var en bedre løsning. Et velkomst-møde for alle, der kommer til Danmark på besøgsordningen måske? Eller kunne det være, at problemet slet ikke er så stort? Som Fagbladet 3F skriver, var der i 2018 582 kinesere i Danmark på beløbsordningen. Men det er ikke ensbetydende med, at alle 582 er blevet udnyttet af deres arbejdsgivere. Det kan godt være, at en nærmere undersøgelse viser, at der skal mere kontrol til, eller at der skal være hårdere straffe til restauratører, der udnytter arbejdsivrige kinesiske kokke. Men jeg bliver simpelthen så træt, når kontrol og straf igen og igen bliver danske politikeres standardsvar på, hvordan vi løser et problem. For kontrol og straf ændrer ikke ved, at der er folk, der vil forsøge at snyde systemet. Så lad os nogle gange prøve at se, om der kan være andre løsninger.

112 For abonnenter

Politiet måtte sende ekstra mandskab til Endelave for at tackle demensramt

Erhverv For abonnenter

17-årige Lasse måtte køres til salgsmøder af sin mor: Nu sælger han 225.000 lammeskind om året

Annonce