Annonce
Horsens

Rotter spottet ved Husodde Strand: Gode leveforhold kan gøre dem svære at bekæmpe

Det er på det grønne areal mellem Husodde Strand og campingpladsen, at der er spottet rotter, og at Horsens Kommunes rottebekæmpere kan se, at der har været rotter i skraldespandene. Arkivfoto: Lars Juul
Horsens Kommune fik i weekenden en anmeldelse om rotter ved Husodde Strand, og den er nu i gang med at bekæmpe dem med fælder og ved at kigge på affalds-situationen. Men det kan blive en udfordring, for selv uden adgang til madaffald har rotterne gode betingelser.
Annonce

Stensballe: I weekenden var det muligvis sidste chance for at nyde lidt dansk sensommervejr, og det fik blandt andet folk til at søge til Husodde Strand. Mennesker var dog ikke de eneste, der besøgte stedet.

Der blev nemlig observeret rotter ude ved buskadserne langs det grønne areal mellem campingpladsen og stranden, og den melding fik René Kofoed, indehaveren af Horsens City Camping, også fra en af gæsterne, der kom og viste ham et billede.

- Jeg har aldrig før oplevet, at der har været rotter i det område, så jeg anmeldte det straks til kommunen, siger han og fortæller, at de allerede mandag morgen troppede op for at undersøge nærmere.

Overordnet er der tre ting, der gør, at der forekommer rotter: Adgang til vand, muligheder for reddepladser, og at der er føde. Fjerner vi en af tingene, så vil de ikke opholde sig der.

Tommy Krogh Abrahamsen, ingeniør og rottekonsulent i Horsens Kommune

Annonce

Undersøger skraldespandene

Det betyder, at der nu er sat smækfælder op for at fange rotterne, ligesom Horsens Kommune kigger nærmere på affaldssituationen ved det grønne areal, som mange ynder at bruge til picnic.

- Vi ved, at rotterne går efter madaffald, så man fodrer dem faktisk, hvis man som gæst ikke bruger de opstillede skraldespande. Vores bekæmper derude kunne dog ikke se, at der var kastet affald, men han kunne se, at rotterne havde søgt ind i skraldespandene og gnavet i affaldsposerne, så vi kigger på, om skraldespandene er ordentlig sikret mod dem, eller om vi skal finde en anden løsning, siger Tommy Krogh Abrahamsen, der er ingeniør og rottekonsulent i Horsens Kommune.

Annonce

Kommer ikke fra kloakkerne

Ifølge René Kofoed bliver skraldespandene meget ofte tømt i højsæsonen, mens der bliver trappet en anelse ned, når mængden af strandgæster også daler. Og selv om det er første gang, han har hørt om rotter ved det grønne picnic-areal, så mener han ikke, at det er usædvanligt med rottebesøg på denne tid af året.

- Vi har ikke problemer med rotter fra kloakkerne, men det her er rotter, der bor i naturen, og vi nærmer os en tid, hvor de ikke har så meget at leve af i skoven, eller hvor de nu kommer fra, siger han og fortæller, at de på campingpladsen er opmærksomme på ikke at gøre det indbydende for rottebesøg.

Rotter skal anmeldes - sådan gør du:

Ser man en rotte, er man forpligtet til at melde det til kommunen, så der kan sendes en rottebekæmper ud.

I Horsens Kommune kan det gøres via horsens.dk/rotter.

Man skal kunne oplyse navn, adresse, telefonnummer, og hvor man har set rotten. Derefter vil man blive kontaktet af en rottebekæmper.

Det er vigtigt, at man ikke selv begynder at bekæmpe rotterne, oplyser Horsens Kommune.

Det koster ikke noget, da bekæmpelse af rotter betales gennem ejendomsskatten.

Man kan dog vælge at bruge en privat rottebekæmper, og så er det for egen regning. På Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside, mst.dk, findes en oversigt over private rottebekæmpelsesfirmaer.

Selv om man bruger en privat bekæmper, er man stadig forpligtet til at melde rotteforekomsten til kommunen.

rotteangreb.dk kan man finde gode råd til forebyggelse af rotter. Har man blandt andet fugle eller høns, skal man være særlig opmærksom.

Annonce

Rotter søger tre ting

Det skal lige understreges, at det grønne område ikke er en del af Horsens City Campings arealer. Til gengæld er det et område, der egentlig er relativt godt for rotter, fordi der er de betingelser, som de skal bruge for at leve der. Det fortæller Tommy Krogh Abrahamsen i forlængelse af, hvordan kommunen griber bekæmpelsen an.

- Overordnet er der tre ting, der gør, at der forekommer rotter: Adgang til vand, muligheder for reddepladser, og at der er føde. Fjerner vi en af tingene, så vil de ikke opholde sig der. De har masser af adgang til vand – også selv om det ikke må være saltvand – og de skal nok kunne finde reddepladser, så vi må gå efter at fjerne mulighederne for føde, siger han.

Annonce

Lever også af muslinger

Men selv uden madaffald fra skraldespandene er betingelserne gode:

- De kan også leve af muslinger og snegle på stensætningen langs vandet, så det kan være svært at få bekæmpet alle rotterne derude, og det handler dermed om at få forekomsten ned på lavest muligt niveau, siger han.

Kommunen vil nu - udover at kigge på skraldespandene derude - holde løbende øje med, om fælderne virker, om der skal sættes flere op, eller om der skal findes en anden strategi for at bekæmpe rotterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Lokale butikker har mundbind - men efterspørgslen er stor, og de kan løbe tør

Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Annonce