Annonce
Kultur

Rock i Lunden fanget mellem datoer: Restriktioner på den ene side - ingen på den anden

Rock i Lunden samler typisk omkring 5000 publikummer. Som corona-restriktionerne står lige nu, kan det i den kommende sæson lade sig gøre i den ene weekend, men ikke i den næste. Arkivfoto: Morten Pape
- Vi troede egentlig, at lempelserne ville blive mere til den positive side, men lige nu ser det ud til, at man i hvert fald i august skal finde en skaleret model. Det udfordrer os, siger Horsens & Friends direktør.

Horsens: Når den traditionsrige sommer-koncertrække Rock i Lunden finder sted i Horsens senere i år, risikerer det tusindtallige publikum at havne i to vidt forskellige koncert-scenarier.

Årsagen er den seneste køreplan for lempelser af corona-restriktionerne, som et flertal i Folketinget blev enigt om tidligere på ugen.

Den ny aftale betyder, at større arrangementer som Rock i Lunden, der typisk samler omkring 5000 publikummer, først pr. 1. september slipper helt for mærkbare restriktioner som afstandskrav og sektionering af publikum.

Annonce

Horsens & Friends og Musikforeningen Eigils, som står bag Rock i Lunden, afvikler imidlertid de første to koncertaftner 27. og 28. august, altså blot få dage før restriktionerne udløber, mens de to næste koncerter finder sted på den "rigtige" side af skæringsdatoen; nærmere bestemt 10. og 11. september.

Situationen er dermed svær for første halvleg i Lunden, forklarer Horsens & Friends direktør Claus Visbye.

Partoutgæster udfordrer

- Vi troede egentlig, at lempelserne ville blive mere til den positive side, men lige nu ser det ud til, at man i hvert fald i august skal finde en skaleret model. Det udfordrer os i og med, at vi har rigtig mange partoutgæster, som er en trofast skare, der støtter op om Rock i Lunden, siger han om risikoen for, at der måske ikke bliver plads til lige mange publikummer til alle fire koncerter.

Claus Visbye kan endnu ikke melde ud, hvordan Rock i Lunden bliver afviklet. Der er mange muligheder og problemer at jonglere med, forklarer direktøren.

- Vi melder noget ud snarest muligt. Lige nu er vi i fuldgang med at undersøge, hvad vi kan gøre: hvad der praktisk er muligt, og hvad der er rentabelt, siger han.

Annonce

Store sektioner hjælper ikke umiddelbart

Visbye uddyber, at selv om de seneste lempelser blandt andet allerede i august tillader at samle publikum i sektioner med 2500 i hver, er den oplagte tanke om at dele koncertpladsen i Lunden i to og på den måde skabe plads til alle cirka 5000, ikke umiddelbart brugbar.


Det var faktisk ret rørende for mig ved koncerten torsdag aften, hvor der var flere i publikum, som kom hen til mig og sagde, "vi vidste slet ikke, at vi havde savnet det så meget".

Claus Visbye


- Det er nogle ret store sektioner, man kan arbejde med, men det hjælper ikke så meget, hvis vi (af hensyn til afstandskravene, red.) kun har kvadratmeter nok til 1750. Vi vil gerne have nogle flere ind, siger Claus Visbye.

Er en flytning af koncerterne i august i spil?

- Det er noget, vi kigger på, men alle vil gerne flytte datoer lige nu, og det er et kæmpe puslespil, siger Visbye, der som mange andre arrangører af større begivenheder i dansk kulturliv aktuelt må skele til EM i fodbold med en vis undren.

Annonce

Politik og signalværdi

I fodbold-verdenen må man ifølge den ny politiske aftale allerede nu samle op til 25.000 - forhåbentlig jublende - tilskuere i Parken.

- Jeg ved godt, at publikum på stadion sidder ned og kigger samme vej, men når man må den slags allerede i juni, er det altså vildt ærgerligt for os, som har koncerter helt henne i august - vel at mærke 27. og 28. august - der er underlagt restriktioner, mens vi så på den anden side af 1. september igen har et helt andet billede, siger Claus Visbye.

- Der er meget politik og signalværdi i det her, og der er tydeligvis et EM i fodbold, der har en tyngde, der gør, at vi som kulturarrangører står med en oplevelse af, at hvis man arrangerer EM, får man lov til noget andet end andre, fortsætter han.

Annonce

Ikke hurtig retur til normalen

Visbye er i det hele taget er spændt på at se, hvordan koncertdanmark udvikler sig i de kommende måneder. Ikke mindst på om publikum er klar til parkere de forbehold, som mundbind og afstandskrav har affødt i det seneste halvandet år.

- Så snart vi kommer ind i september, og flere restriktioner falder bort, bliver situationen en anden, men jeg tror ikke, vi uden videre vender tilbage det normale. Jeg tror, der kommer en tilvænningsperiode, og derudover er der også de personlige overvejelser, som coronakrisen har givet mennesker: Sætter den sig dybere i vores reaktionsmønstre? Bliver vi mere hjemme, ser vi mere selektivt på, hvad vi bruger vores tid på? Jeg ved det ikke, men det bliver interessant at følge.

At koncert-publikummet endnu ikke er helt oppe i gear, oplever Claus Visbye selv.

For tiden afvikler Horsens & Friends en serie koncerter kaldet "Sammen om Sommer", der præsenterer en række danske popstjerner i parken ved Fængslet på Fussingsvej.

Annonce

Fortrøstningsfuld på livemusikkens vegne

Torsdag og fredag var der premiere med Rasmus Walther, Jonah Blacksmith og Christopher. I næste weekend venter Scarlet Pleasure, Søren Huss og Karl William, og selv om der dermed er tale om navne, som typisk i sig selv kunne fylde Lunden, er der ikke udsolgt, konstaterer Claus Visbye.

Han er dog fortrøstningsfuld på live-musikkens vegne.

- Der har jo for eksempel være kæmpe snak om streaming-koncerter, men de døde også lidt hen igen, fordi man faktisk ikke rigtig gad sidde foran den skærm. En koncert handler om at være til stede i den energi, der er mellem artisten og publikum i et større rum, hvor man mærker hinanden; rytmen, dansen, den kolde fadøl, lysshowet... Alle de ting får du altså ikke hjemme i sofaen.

- Det var faktisk ret rørende for mig ved koncerten torsdag aften (med Rasmus Walther og Jonah Blacksmith ved Fængslet, red.), hvor der var flere i publikum, som kom hen til mig og sagde, "vi vidste slet ikke, at vi havde savnet det så meget". Det var en fin måde at udtrykke det her med, at vi selvfølgelig kan leve uden, men at det er virkelig, virkelig godt at leve med igen, siger Claus Visbye.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce