Annonce
Danmark

Robotter sikrer virksomheders overlevelse

Direktør for Dansand A/S Poul Konrad Beck. Foto: Henrik Sandvad

For Dansand har automatisering af produktionen gjort, at virksomheden eksisterer i dag, men det kræver en dygtig ledelse og fremsynet bestyrelse for at få succes med det.

I dag er virksomheden Dansand A/S i Addit mellem Horsens og Silkeborg Danmarks førende sandspecialist. Virksomheden producerer 350.000 tons sand om året i 20 forskellige blandinger plus en lang række specialprodukter til hovedsageligt private forbrugere. Cirka halvdelen af produktionen går til eksport, og Dansand sælger til mere end 3.000 byggemarkeder fra Italien i syd til Nordkap i nord.

Sådan har det ikke altid været for Dansand. I 2000 vedtog ledelsen en en ny strategi, som satsede på en automatisering af virksomhedens produktion. Igennem de sidste 15 år har virksomheden investeret cirka 100 millioner kroner i robotter og automatiske processer, hvilket ifølge direktør Poul Konrad Beck har været med til at sikre virksomheden, idet den ellers har vanskeligt ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Vi har spurgt Poul Konrad Beck, hvordan man succesfuldt automatiserer en produktion med blandt andet robotter og gennem andre digitale løsninger.

1 Digitalisering og automatisering er ledelsens ansvar. Hos os har vi digitaliseret og automatiseret alle de processer, som vi kan. Det er vigtig for ledelsen at forstå, at de ikke nødvendigvis behøver at forstå teknikken, men de skal forstå nødvendigheden af at gøre det.

2 En ledelse kan tit have tendens til at være forfængelig og tro, at at den ved det hele. Den form for magtcentralisering er farlig. Ledelsen skal have en fornemmelse af sine egne kompetencer og så ellers hente den ekspertise ind, som den har brug for.

3 En ledelse skal turde at tage en risiko og ikke bare blive komfortable, mens man ser på, at overskuddet falder. Man må ikke blive for tilfredse på virksomhedens vegne blot, fordi man har en Mercedes i garagen. En ledelse skal hele tiden være i bevægelse, når det kommer til nye muligheder.

4) Det er vigtigt med en dygtig og fremsynet bestyrelse. Den skal sætte ledelsen i spil, så det ikke er ledelsens kompetencer, der bestemmer virksomhedens fremdrift. Det er vigtigt, at ledelsen kommer ud af sin comfort-zone, så de får øjnene op for de muligheder, der er derude. I Danmark har vi mange mellemstore virksomheder. Oftere er det sjovere at købe en ny CNC-drejebænk, fordi det kender man, end man vil sætte sig ind i mulighederne for digitale og automatisering.

5 Digitalisering og automatisering skal ikke ses som et tilbud, men en nødvendighed. Do it or die. Vi bor i et befolkningstyndt område, og vi har derfor problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. For os har det betydet, at vi eksisterer i dag. Automatiseringen frigiver desuden ressourcer, så vi i dag har folk ansat til at se på, hvad vi skal leve af i morgen.

Annonce
Forsiden netop nu
Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce