Annonce
Odder

- Riv kroen ned og byg lejligheder

Anja Winkler (tv.) og Gitte Bro slæbte skrammel ud fra kroen. Foto: Carina Mayner
Selv om borgerne i Hundslund mødte talstærkt op for at rydde op på kroen, tror de fleste, at stedets dage er talte som et fælles samlingspunkt for byen.

Hundslund: Der blev gået hårdt til den, da 15 borgere fra Hundslund og omegn i denne uge tog sagen i egen hånd og brugte et par timer på at rydde op i og udenfor den udskældte Hundslund Kro.

- Lad os nu få ryddet op i den øjebæ, som i den grad skænder hovedgaden. Så kan vi senere forholde os til, hvad der skal ske med stedet, lød det næsten enstemmigt fra borgerne, før de greb koste, skovle og trillebøre og begyndte at bære affald ud i de containere, som i dagens anledning var stillet op udenfor. De var alle fyldt til randen med gamle ovne, møbler, senge, gammelt jern og decideret skrammel, da oprydningsarbejdet efter et par timers hårdt arbejde blev afsluttet.

Projekt Hundslund Kro

Det er Odder Kommune, som ejer Hundslund Kro.

Handelen er sket, fordi kommunen har søgt og fået 1,6 millioner forsøgs-kroner af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

De 400.000 kroner er allerede blevet brugt til køb af kroen.

Andre 600.000 kroner er afsat til at udvikle projektet, hvilket bl.a. indebærer løn til arkitekt Esben Dannemand Frost, som siden januar har holdt månedlige møder med interesserede borgere samt interviewet andre. Desuden skal der bruges penge på bl.a. forplejning ved møder, ekstern evaluering og løn til diverse byggeteknikere.

De resterende 600. 000 kroner er øremærket til at blive brugt på enten nedrivning eller renovering af de eksisterende bygninger.

Forsøget går ud på, at lokale kræfter skal være med til at ideudvikle samt i sidste ende at beslutte, hvad der skal ske med kroen.

Uanset hvad borgerne beslutter sig for, er Odder Kommune ikke forpligtiget til bruge driftsmidler på det færdige projekt, ligesom kommunen ikke må eje det færdige projekt.

Viser borgerne ikke interesse for selv at bruge og eje kroen/matriklen, kan kommunen vælge at rive bygningen ned, sælge grunden uden fortjeneste og i sidste ende returnere resten af statstilskuddet til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Mange minder

Leverandør af containerne var ejeren af Genbro Trustrup, Poul Bro, der også gik til den under oprydningen. Som de fleste andre, avisen talte med, går han ind for, at Hundslund Kro jævnes med jorden, og at der bygges boliger på grunden.

- Nogle siger ældreboliger. Jeg tror mere på lejeboliger på ca. 110 kvm. De vil kunne lokke nye familier til, og dem har vi brug for, hvis vi vil bevare skolen, sagde han nøgternt ... men røg så alligevel for kort sekund tilbage i tiden sammen med nabo til kroen, Hanne Nissum, som også havde taget arbejdshandskerne på.

- Nå var du også til bal her, da vi var unge? Ja, vi drenge sad ved den ene væg - pigerne ved den anden. Det var sjove tider, sagde han og pegede på scenen i den store sal.

Senere hørte man andre causere over, hvor mange gange de har spist stegt flæsk med persillesovs på Hundslund Kro og over, hvor mange generalforsamlinger, de har deltaget i de nu totalt forfaldne lokaler.

Annonce

En skamplet

Men alting har sin tid, og skal man ud fra samtaler med de 15 borgere udlede nogen form for konklusion, må det være, at de fleste helst ser, at kroen rives ned, og at der herefter bygges lejeboliger.

En anden mulighed kan være at etablere en form for medborgerhus, som borgerne skal stå for driften af. Men det synes ikke at have vundet gehør blandt de borgere, som deltog i oprydningen.

- Nu skal vi lige høre, om der melder sig nogle interesserede, men umiddelbart tror jeg ikke på ideen. Vi har jo i forvejen en velfungerede hal og et flot kirkehus, lød det for eksempel fra Anja Winkler, der også tog fat under oprydningen.

For som hun sagde: Det kan godt være, at der ikke kommer et borgerdrevet projekt ud af det her. Men jeg deltager gerne i rengøringen og det videre forløb - bare for at få fjernet denne skamplet fra byen.

Formanden for lokalrådet Heidi Gautschi og sønnen William Gautschi deltog også i oprydningen. Foto: Carina Mayner
Annonce

Borgermøde

Det samme gjorde formanden for Lokalrådet 8350 Hundslund og Omegn, Heidi Gautschi, og hun er begejstret for fremmødet ved den store oprydningsdag.

- I betragtning af, at vi er midt i en proces, hvor intet er besluttet, synes jeg, at det er flot, at der kom så mange mennesker. Nu håber jeg på endnu flere deltagere, når vi 20. maj kl. 17 holder borgermøde på kroen, siger formanden, der ikke vil ud med, hvad hun selv ønsker for "matrikel" Hundslund Kro.

- Nej vi er midt i en proces, hvor alle muligheder åbne. Så ville det være forkert af mig at sige, hvad jeg drømmer om, siger hun.

Hvem er mon det? Selv om oprydderne tog hårdt fat, fandt de undervejs også effekter, som de lige måtte kigge nærmere på. Foto: Carina Mayner
Annonce
Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Skilte og pyloner i 5,5 meters højde tillades i Horsens N, men decideret "skilteskov" udebliver

Erhverv For abonnenter

Sådan så tallene ud, da Casa blev solgt: Overskuddet blev løftet med 72 procent i første halvår

Navne

Hun har ikke tabt en kamp i otte år: Suveræn PL-guldvinder blev hyldet i Horsens

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af den farvel-turné: Satser stadigvæk på besøg i Horsens

Horsens

Tricktyv stjal 15.000 kroner: Udgav sig for at være bankmand og fik udleveret hævekort og kode

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jans Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

HH Elite

Kampen minut for minut: Leslie-effekten var tydelig fra første fløjt - HH Elite var som forvandlet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Odder

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

BOLIG For abonnenter

38 husmænd skabte ny landsby for 100 år siden: I dag er Skovbys boliger eftertragtede lystejendomme

AC Horsens

AC Horsens-talent sikrede Ajax uafgjort: Jeppe Kjær fik vist sit talent frem mod Sporting Lissabon i Youth League

Annonce