Annonce
Læserbrev

Ringvejs-læserbrev: Illusionerne står i kø

Læserbrev: Borgmesteren forsøger at skabe en illusion om, at den tænkte Ringvej syd vil fjerne alle de trafikale problemer der idag er på Bjerrevej og Høgh Guldbergs Gade. Det er dog en kendsgerning, at rigtig mange mennesker i nærområdet vil få en stor omvej, hvis de skal bruge den nye tænkte ringvej.

Alle beboere omkring Bjerrevej håber, at alle andre vil bruge vejen, således at de selv kan bruge Bjerrevej uden køer og tæt trafik. Hvad skulle få folk til at ændre deres trafik-mønster? Den fine lange tur ud af Bollervej indtil man møder ringvejen, eller udsigten når der køres på den nedgravede ringvej? Næppe. Det er en illusion.

En illusion er det også når borgmesteren argumenterer for, at Boller Landskaber og den nyligt præsenterede plan for området kommer fordi, og præcist fordi, ringvejen etableres. Det er jo vrøvl i den værre afdeling. Hvis man ønskede et sammenhængende naturområde ved Boller skov, så findes der jo talrige eksempler på grønne partnerskaber. Partnerskaber hvor lodsejere, kommunen, frivillige ildsjæle sammen med forskellige interessenter som museer, turistorganisationer og andre instanser udtænker ideer, laver lokale aftaler med lodsejere, søger finansiering til planerne og sidst men ikke mindst får etableret planerne derude, hvor naturen er mest attraktiv.

Men at sige at fire hektar sort asfalt er en nødvendig forudsætning, det er noget vrøvl og helt afgjort en illusion.

Annonce
Ole Dahl Kristensen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgelige og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce