Annonce
Horsens

Ring Sø's strand bliver et trækplaster - når folk har opdaget den

Den udsendte rapporter ved Ring Sø sammen med fra venstreRia Roberte, Alexander Jul Revsbech, Maria Borring Tonnesen og Andreas Borring Tonnesen. Foto: Lars Juul

Der var god plads på den nye strand ved Brædstrup. Men stranden bar god og vandet rent.

Brædstrup: En ny sandstrand har set dagens lys i Brædstrup.

Og da temperaturen sneg sig et pænt stykke over de 20 grader lørdag, søgte flere til Ring Sø, for at afprøve, om den nye strand er et alternativ til områdets øvrige søer.

- Da jeg hørte om den nye sandstrand, tænkte jeg, at det skulle jeg prøve, sagde Jeanette Demuth, mens hun iførte sig en heldragt.

Ved siden af hende stod Henriette Sølbeck - ligeledes i en heldragt.

- Vi er langdistancesvømmere. Jeg plejer at svømme i søerne ved Silkeborg, sagde Jeanette Demuth.

Hun og Henriette Sølbeck skulle ud på en tur søen rundt.

- Jeg ved ikke hvor stor søen er, men mon ikke vi skal svømme tre kilometer, vurderede Jeanette Demuth, der har svømmet distancer på helt op til 38 kilometer.

Henriette Sølbeck er derimod knap så rutineret.

- Jeg er tidligere konkurrencesvømmer, men jeg er ikke vant til at svømme i åbent vand, sagde hun, inden de stod ud fra sandstranden og roligt gled ud i Ring Sø.

Annonce

Da jeg hørte om den nye sandstrand, tænkte jeg, at det skulle jeg prøve.

Jeanette Demuth, langdistancesvømmer
Henriette Sølbeck og Jeanette Demuth til højre på vej ud på langtur på Ring Sø. Foto: Lars Juul

Behagelig sø

Ved siden af dem var fire børn/unge ved at tage mod til sig til en dukkert.

- Bunden er dejlig behagelig i forhold til andre søer. Vandet er ret rent, sagde Maria Borring Tonnesen på 11 år.

Hun og broren Andreas Borring Tonnesen på 12 år var på besøg hos Ria Roberte på 16 år og Alexander Jul Rersbech på 12 år. De to sidste er fra Brædstrup.

- Vi er taget herned på grund af den nye strand. Det kan vi sagtens gøre igen, sagde Ria Roberte.

- Det er fint med en badestrand i Brædstrup, sagde hun og de andre nikkede.

Der er kørt sand ud på stranden, så man kan gå ud til man ikke kan bunde mere - på en sandbund.

Vandet virker rent, og der er opført et toilethus på stedet. Der er basis for, at stranden ved Ring Sø kan blive et trækplaster og aflaste Nedenskov, der eller tiltrækker Brædstrups borgere.

Der var lørdag eftermiddag plads til mange flere badegæster - stedet er formentlig ikke så kendt endnu - men det kommer helt sikkert.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Klimaangst er de voksnes ansvar

Med mellemrum fortæller psykologer, hvordan flere og flere børn og unge bliver ramt af depression, angst og tvangstanker, fordi de er bange for, at Jorden vil blive oversvømmet, ødelagt af tørke eller helt gå under på grund af klimaforandringerne. Fænomenet har fået sit eget navn - klimaangst. At børn bliver bange, når de hører, at store dele af Danmark bliver oversvømmet, eller at jorden går under om 80 år, er ikke så sært. Problemet er, at vi voksne ikke er i stand til med ro i stemmen at sige: Du skal ikke være bange. Der sker ikke noget. Jeg har lige været en tur i Island - med fly, jeg indrømmer det straks. Her besøgte vi en gletsjer, som skrumper år for år. Og fik udpeget vulkanen Ok, som har været dækket af en gletsjer i 700 år. Det er den bare ikke længere. Søndag 18. august blev der holdt begravelse for Ok-gletsjeren, som er den første i landet, der er forsvundet på grund af klimaforandringer. På stedet er der sat en mindeplade op, som i et brev til fremtiden fortæller, at i løbet af de næste 200 år vil også landets øvrige gletsjere forsvinde. Skræmmende, når en af dem er større end Sjælland i udbredelse. De islandske gletsjere er bare ét eksempel på, hvorfor ikke kun børn, men også voksne bliver bange. Det nytter bare ikke noget, at vi som voksne udstråler angst og hjælpeløshed. Vi er nødt til både at fortælle og vise, at vi handler - at vi gør noget. Som voksne har vi en forbandet pligt til at sige til børnene, at vi tager ansvaret på os og forklarer, hvordan vi sammen kan være med til at redde kloden. Vi skal fortælle dem, at vi vil bruge mindre plastic og samle det ind, der har samlet sig som øer i verdenshavene. Og at vi skal huske at tage ispapiret og plasticposen med hjem, når vi er på strandtur. Alt det skal vi gøre, selv om der måske stadig bor en rest af tvivl inderst inde. Heldigvis bliver det mere og mere konkret, hvad vi kan gøre for at hjælpe klimaet. Som når en Gedved-borger i fredagsavisen fortæller, hvordan han sorterer sit affald i en grad, så der ikke er en krumme tilbage til skraldespanden.

Annonce