Annonce
Læserbrev

Rigsfællesskabet fremstår sårbart: Vi har i Danmark fulgt for passivt med i de seneste år

Derfor kunne det være, vi skulle bruge de aktuelle to pct. af bnp til flere investeringer i militært isenkram og forsvar af rigsfællesskabets yderste grænser.
Annonce

Læserbrev: Grønland producerer i dag flere og flere grøntsager, og klimadebatten udspiller sig på grusomste vis, når vi kan følge med i, at gletsjere smelter hurtigere end nogensinde før.

Grønlands Selvstyre har i år fejret 10-års jubilæum og samtidig bevist, at mineralområdet var det forkerte valg, når det gælder opnåelse af gode resultater.

For tiden oplyses USA som stjernen på himmelen. I mange år har de haft aktiviteter i Thule, men nu skal der ske mere.

Det amerikanske statsbudget indeholder økonomi til oprydning, uddannelse og stipendier. Midler, som i mange år har været afsat, men ikke udmøntet.

Derfor er det noget overraskende, at vi kan følge med i, at de nu enten vil købe landet eller blot oprette et konsulat i Nuuk.

For nogen kunne det fordækt ligne en vis præsident Putins noget mere aggressive anneksion af halvøen Krim for fem år siden.

Vi har dog været allierede med USA i så mange år nu, at det blot derfor må give anledning til forundring. Grønland har ikke kunnet hente investorer til deres hjemtagning af mineralforekomster, og de har derfor været åbne for eksempelvis kinesiske investeringer.

Det blev afværget i sidste øjeblik, da Danmark og USA fandt lysten til at være med til investering i de nye lufthavnsudvidelser på Vestkysten, som gerne skulle medføre mere turisme og bedre infrastruktur generelt.

Vi har i Danmark fulgt for passivt med i de seneste år.

Rigsfællesskabet fremstår sårbart og ligefrem svækket ved de seneste måneders stigende usikkerhed om samarbejde, og derfor bør regeringen overveje nedsættelse af en rigsfællesskabskommission for at afklare, hvad vi vil med rigsfællesskabet i årene, der kommer.

Det kan ikke være ønskværdigt blot at modtage 250.000 kr. pr. borger årligt og ikke kunne komme længere mod målet af mere selvstyre.

Derudover skal vi huske på Færøerne, der er en lige så vigtig brik for rigsfællesskabet fremadrettet.

Rusland er i gang med oprustning i arktisk-området. Deres nye isbrydere har langtrækkende missiler ombord for at sikre deres flådefartøjer i det kommende arktiske ocean, hvor Danmark har gjort krav på 895.000 kvadratkilometer.

Derfor kunne det være, vi skulle bruge de aktuelle to pct. af bnp til flere investeringer i militært isenkram og forsvar af rigsfællesskabets yderste grænser.

Vi i Danmark skal vise overfor grønlænderne, at vi står ved højhedsretten og vil arbejde for fremdrift, indtil de selv kan gøre krav på den.

Der skal reformeres, og de skal have succes med at hjemtage flere områder i de kommende år.

Søren Vanting. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce