Annonce
Horsens

Rift om Havemarken i Lund: 60 nye lejeboliger er revet væk

Midtjysk Boligselskab har opført 60 nye lejeboliger i Havemarken i Lund - lige bag ved Rema 1000. På billedet ses Niels Larsen, der er formand for afdelingsbestyrelsen. Han er sammen med sin kone og deres hund tilflytter fra Skjern. Foto: Mads Dalegaard
Midtjysk Boligselskab har opført 60 nye lejeboliger i Havemarken i Lund. En lang venteliste har gjort, at boligselskabet på intet tidspunkt har haft problemer med at leje de nye boliger ud.

Lund: Bag Rema 1000 i den østlige del af Lund ved Horsens er der inden for det seneste halvandet års tid skudt et helt nyt boligbyggeri op af jorden.

Der er tale om 60 lejeboliger bestående af 30 dobbelthuse plus et fælleshus, og det er Midtjysk Boligselskab, der står bag opførelsen.

- I forbindelse med vores Rødtjørnen-projekt (et lignende almennyttigt boligprojekt i Torsted, red.) blev vi af Horsens Kommune opfordret til at kigge i retning af Lund, fordi der er tale om en bydel med vokseværk. Det vidste vi godt lidt om i forvejen, da vi allerede har en afdeling i Lund, og her er der bestemt også rift om boligerne, siger forretningsfører i Midtjysk Boligselskab, Annemette Lehmann Bøgh.

Annonce

Rejsegilde i maj 2019

Boligselskabet greb med andre ord bolden fra Horsens Kommune, og resten er historie. Allerede ved rejsegildet sidst i maj 2019 var der skrevet 112 personer på venteliste til boligerne.

- Vi er gået all in og har bygget til det maksimale af, hvad vi må rent økonomisk, og vi synes selv, vi har fået skabt et moderne og attraktivt byggeri for både unge og ældre. Og det er heldigvis lykkedes at samle flere aldersgrupper herude. Det giver en god dynamik og grobund for en masse gode fællesskaber på tværs af generationerne, siger hun videre.

Midtjysk Boligselskab har ikke haft problemer med at leje de 60 nyopførte lejeboliger i Havemarken i Lund ud. Foto: Mads Dalegaard

En lidt sjov detalje er det, at der er blevet brugt to forskellige slags mursten til byggeriet.

- Det er for at spille op mod villakvarteret over for Havemarken, så byggeriet hænger bedre sammen med det udtryk området har i forvejen, siger Annemette Lehmann Bøgh.

Annonce

Regn gav forsinkelser

Der er tale om 30 boliger på 95 kvm og 30 boliger på 111 kvm - henholdsvis tre- og fireværelsesboliger.

Der var byggestart i september 2018, og de fleste boliger var klar til indflytning 1. juni 2020, mens enkelte først var klar 1. juli. Det var lidt senere end planlagt, men de enorme regnmængder i februar og marts spændte i nogen grad ben for byggeriet.

På billedet ses fra venstre forretningsfører i Midtjysk Boligselskab Annemette Lehmann Bøgh, formand for afdelingsbestyrelsen i Havemarken Niels Larsen og menigt bestyrelsesmedlem Dorte Dahl. Foto: Henrik Dolmer

En af dem, der flyttede ind i sommers, var Niels Larsen, hans kone og deres lille hund. Parret kommer helt fra Skjern i Vestjylland.

- Det har for os handlet om at komme tættere på vores børn. Vi har en datter, svigersøn og to børnebørn i Horsens og en anden datter i Aarhus, og dem ville vi gerne bo i nærheden af. Vi har kigget på flere muligheder - blandt andet Rødtjørnen ved Torsted, men det var ikke lige os, siger han, og fortsætter:


Da vi så byggeriet her i Lund, var vi ikke længere i tvivl. Her skulle vi bare bo. Boligerne er moderne og har den helt rigtige størrelse, og der er ovenikøbet en lille have til og hele to terrasser.

Niels Larsen, formand for afdelingsbestyrelsen i Havemarken i Lund


- Da vi så byggeriet her i Lund, var vi ikke længere i tvivl. Her skulle vi bare bo. Boligerne er moderne og har den helt rigtige størrelse, og der er ovenikøbet en lille have til og hele to terrasser. Og så tiltaler det os meget, at der også er børnefamilier og andre unge mennesker i bebyggelsen. Det er dejligt, at det er så blandet, siger Niels Larsen, der formand for afdelingsbestyrelsen, og som på dagen, da Folkebladet kiggede forbi, sammen med enkelte andre bestyrelsesmedlemmer havde travlt med at tømme en palle med kasser fyldt med service og derpå bære det ind i fælleshuset, som bliver et omdrejningspunkt for diverse fællesarrangementer i bebyggelsen - dog under skyldig hensyntagen til coronaen.

Annonce

Fine indkøbsmuligheder

- Det er også superdejligt at bo tæt på skov og grønne områder, og så er der rigtig fine indkøbsmuligheder her i Lund, og restauranter og kulturliv er vi jo også tæt på via den meget korte afstand til Horsens. Vi føler virkelig, at vi på alle måder er havnet i et smørhul, tilføjer Niels Larsen.

Dorte Dahl er oprindelig fra Fredericia, men har senest boet i en ejerlejlighed i Ølholm i Hedensted Kommune. Også for hende var det nærheden til hendes børn, der trak hende til Horsens-området.

- Jeg har en søn i Horsens og en datter i Odder, og det blev altså til rigtig meget kørsel frem og tilbage for at passe børnebørn, når man bor i Ølholm. Så jeg fik solgt min lejlighed, og da jeg blev opmærksom på Havemarken-projektet, virkede det bare som det helt rigtige for mig, og det har da også vist sig at holde stik, siger Dorte Dahl.

Annonce

Enkelte fejl og mangler

Men som i rigtig meget nyt byggeri er der også ting, der har drillet lidt.

- Fejl og mangler kan desværre ikke helt undgås. Det viser al erfaring, og vi har taget hånd om problemerne i den rækkefølge, de er opstået, siger Annemette Lehmann Bøgh.

- Det har nu været i småtingsafdelingen - en fjernvarme-unit, der lige skal justeres, eller loftslister og dørkarme, der ikke er helt i smig, fortæller Niels Larsen.

Med andre ord ikke noget, der kaster skår i glæden over at bo i lige netop Havemarken i Lund.

Havemarken i Lund

  • De 60 boliger plus fælleshus har kostet 133,4 millioner kroner at opføre. Horsens Kommune har bidraget til projektet ved at betale 10 procent af grundkapitalen.
  • Lejeboligprojektet er tegnet af D.A.I Arkitekterne i Horsens.
  • Boligerne på 95 kvadratmeter koster cirka 7700 kroner i månedlig husleje, mens man skal slippe 8900 kroner for boligerne på 111 kvadratmeter.
  • Der er i alt p.t. en venteliste på 396 medlemmer. Heraf er de 99 aktive svarende til dem, der gerne vil have tilbudt en bolig nu, mens resten - 297 - er passive, hvilket betyder, at de ikke ønsker en bolig nu, men er skrevet op og opsparer anciennitet.
Niels Larsen og hans kone var ikke i tvivl, da de blev opmærksomme på Havemarken-projektet. Dér ville de rigtig gerne bo, og sådan er det også blevet. De har valgt at flytte fra Skjern til Lund for at komme tættere på børn og børnebørn. Foto: Mads Dalegaard
Et stort fælleshus er en del af Havemarken-bebyggelsen, hvor man satser på at kunne afholde mange fællesarrangementer. Dog først, når der er kommet lidt mere styr på coronaen. Foto: Mads Dalegaard
Havemarken-bebyggelsen består af 60 dobbelthuse. 30 på 95 kvadratmeter og 30 på 111 kvadratmeter. Niels Larsen bor i en af de store fireværelses-boliger. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce