Annonce
Horsens

Retten er hårdt presset: Små lokaler kræver stor kreativitet for at få corona-puslespil til at gå op

Trine Poulsen, retspræsident ved Retten i Horsens, kæmper for at få enderne til at nå sammen i retten. Rettens lokaler er nemlig små - og dermed svære at gennemføre sager i, når man skal overholde afstandskravet på to meter. Arkivfoto: Søren E. Alwan.
Nye retningslinjer fra Domstolsstyrelsen har gjort det til et særdeles udfordrende job at være retspræsident ved Retten i Horsens, som mangler lokaler, der er store nok til at gennemføre retsager med flere involverede.

Horsens: Et meget stort puslespil er i gang ved Retten i Horsens, efter Domstolsstyrelsen i sidste uge igen kom med nye retningslinjer for arbejdet i landets by- og landsretter i forbindelse med corona-nedlukningen af samfundet.

Retterne er ikke omfattet af forsamlingsforbuddet på fem personer, da de udfører en samfundskritisk opgave. Til gengæld er det kun tilrådeligt at gennemføre retssager, hvis det kan sikres, at alle i retssalen kan overholde afstandskravet på to meter.


Vi beder jo virkelig mange mennesker om at møde ind i retten. Og så er vi også forpligtet til, at det foregår, så alle kan være trygge ved det. De, vi indkalder, er jo forpligtet til at møde op. De kan ikke bare blive væk, fordi de føler sig utrygge, og det ansvar skal vi tage på os.

Trine Poulsen, retspræsident Retten i Horsens


Og det er ikke let i de lokaler, som Retten i Horsens råder over i Godsbanegade, erkender den lokale retspræsident Trine Poulsen, der de seneste dage har haft særdeles travlt med at gennemgå alle rettens lokaler på ny - og lægge en plan for, hvilke sager og hvor mange mennesker der kan være i de enkelte retslokaler.

- Vi løber virkelig panden mod en mur, fordi vores lokaler er meget små i forhold til mange andre retters, så det er klart, at vi er udfordrede, når vi skal sikre, at der er to meters afstand mellem alle aktører i retssalen, siger retspræsidenten, der mandag dog oplyser, at det indtil videre kun har været nødvendigt at aflyse ganske få retssager.

- Sammen med dommerne har jeg gået alle sager igennem for at finde ud af, både hvor kritiske de er at få afholdt, og hvor store lokaler de kræver, hvis der skal være plads til alle parter - altså bl.a. sager, hvor der skal mange vidner ind og ud af retslokalet, siger Trine Poulsen.

Annonce

Kreative dommere

- Jeg har nogle virkelig kreative dommere og et rigtig godt samarbejde med anklagemyndigheden, og sammen har vi fået lagt en plan, så der kan gennemføres så mange sager som muligt - og særligt dem, der er de mest kritiske. Det kan f.eks. være sager med tiltalte, der er varetægtsfængslede, eller sager, der allerede har været længe undervejs i systemet , siger Trine Poulsen, der vurderer, at hver enkelt dommer kun har fået aflyst ganske få sager i denne uge.

- Til gengæld har en del af sagerne fået nye lokaler, og der er måske flyttet lidt rundt på tidspunkterne, så vi ikke får for mange mennesker i retsbygningen og i lokalerne ad gangen, siger retspræsidenten, der også har afsat medarbejdere til fast at sidde i retslokalerne og spritte af, når der f.eks. skal afhøres flere vidner fra den samme vidneskranke.

Annonce

Kan ikke bare blive væk

Retspræsidenten er meget bevidst om, at det kan virke utrygt for nogen, at møde op i en retssal for tiden, når stort set alt andet i samfundet er lukket ned på grund af corona.

- Vi beder jo virkelig mange mennesker om at møde ind i retten. Og så er vi også forpligtet til, at det foregår, så alle kan være trygge ved det. De, vi indkalder, er jo forpligtet til at møde op. De kan ikke bare blive væk, fordi de føler sig utrygge, og det ansvar skal vi tage på os, siger Trine Poulsen, der også påpeger, at retten på grund af sikkerhedshensyn ikke bare kan åbne vinduerne for at skifte luften i retslokalerne, mens sagerne står på.

- Og det er heller ikke umiddelbart en mulighed for at låne lokaler ude i byen, da det vil kræve alt for meget, både hvad angår sikkerhed og it-systemer, siger Trine Poulsen, der tidligere har fortalt, at retten har måttet tage rettens parkeringskælder i brug som retslokale i forbindelse med en tvangsauktion, da der mødte for mange op, til at det var forsvarligt at afholde tvangsauktionen indendøre.

Annonce

Enkelte er bekymrede

Retspræsidenten fortæller, at retten har fået opkald fra enkelte, som har udtrykt, at de er utrygge ved at møde op i retten på grund af risikoen for at blive smittet.

- Og i de situationer tager vi konkret stilling til, hvad vi så gør, siger retspræsidenten.

Trine Poulsen understreger, at alle, der er blevet indkaldt i forbindelse med en retssag, skal gå ud fra, at sagen bliver gennemført, med mindre man hører andet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce