Annonce
Læserbrev

Respons på nytårstale: Indsatsen for udsatte børn og unge kræver kvalitet og ressourcer

Specialiserede døgninstitutioner, der for nogle af de hårdest ramte børn og unge ville være den bedste løsning, er lukket på stribe i takt med, at kommunerne i stigende grad anvender familiepleje som en billigere løsning.

Læserbrev: Statsminister Mette Frederiksens første nytårstale var flot og anderledes.

Jeg kan kun bifalde hendes fokus på de svage og udsatte børn, som ofte bliver glemt i den politiske debat.

Børn og unge er vores fremtid og vigtigste ressource, og vi har en forpligtelse til at give dem en god start på livet.

Når forældrene ikke magter opgaven, skal der reageres så tidligt som muligt, både med en forebyggende indsats for de berørte familier og - om nødvendigt - med anbringelse uden for hjemmet.

Som statsministeren var inde på, sættes der ofte alt for sent ind.

Men det er vigtigt at understrege, at hverken tvangsadoption eller -anbringelse uden for hjemmet er et quickfix, der uden videre løser problemerne.

Når vi taler om anbringelse af børn og unge uden for hjemmet, er det vigtigt også at snakke om kvalitet i de tiltag, man vælger. Det gælder, hvad enten det handler om døgninstitutioner, bosteder eller familiepleje.

Derfor kræver det, at statsministerens intentioner om øget fokus på udsatte børn og unge bliver fulgt op af ressourcer til den nødvendige indsats - med sikkerhed for, at det også slår igennem ude i de kommuner, der skal løfte opgaven.

Desværre er langtfra den virkelighed, vi oplever for tiden. Tværtimod svinges sparekniven mange steder også på dette område, hvor der er allermindst brug for det.

Eksemplerne står i kø, også i de kommuner, vi i Socialpædagogerne Lillebælt beskæftiger os med.

Odense Kommune har stik imod erklærede målsætninger sparet på den forebyggende indsats over for svage og udsatte familier.

Senest har Assens Kommune i forbindelse med indførelse af en ny lønmodel for familieplejerne samtidig meldt ud, at der skal spares 14 mio. kr. på netop familieplejen.

Specialiserede døgninstitutioner, der for nogle af de hårdest ramte børn og unge ville være den bedste løsning, er lukket på stribe i takt med, at kommunerne i stigende grad anvender familiepleje som en billigere løsning.

Det kalder på oprustning og faglig opkvalificering af familieplejerne frem for besparelser på området.

Mette Frederiksen har taget fat i et væsentligt emne og givet bolden op. Nu handler det om, at man griber den ude i kommunerne.

Annonce
Hanne Ellegaard. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

K-forsvarsordfører fra Vejle: Der skal minimum være ét veterancenter i hver region

Læserbrev: Man skal forstå, hvad veteraner har været i gennem. Det gør de på et veteranhjem. Den største pris betales af de mænd og kvinder - og ikke mindst af deres pårørende - der vælger at forsvare og kæmpe for vores bærende værdier. Danske soldater sætter livet på spil for den frihed, som alt for mange tager for givet. Derfor er vores vision, at der minimum skal være ét veterancenter i hver region. For det arbejde, der foregår her, har så stor en gavnlig effekt. Når vores udsendte vender hjem, skal de modtages med tak og den nødvendige hjælp, de har brug for. Veteraner har krav på respekt. Det handler om ordentlighed - og ikke mindst tryghed. Der er gudskelov sket en styrkelse af vores veteranpolitik, så pårørende og udsendte kan få den nødvendige hjælp og støtte. Konkret er der øremærket midler til veteranhjem og til at sikre en bedre behandling af fysisk og psykisk sårede soldater. Heldigvis kommer langt de fleste hjem uden varige mén på krop og sjæl. Men nogle gør, og de skal selvfølgelig have hjælp. Det gælder også for deres familier. For nylig hørte jeg en reportage i P1, der handlede om, at når far har været i krig, kan det gå ud over børnene mange år efter. Her fik man et indblik i den kun 11-årige piges hverdag, der bor med sin bror og sine forældre lidt uden for en dansk provinsby, og de problemer, det kan medføre at have en far med en militær udstationering i rygsækken. Og hvor fik jeg ondt af denne her familie. Den sorg og de lidelser, de har været igennem, siden far kom hjem fra krig. Lidelser, som familien stadig lider under. Faderen var udstationeret i Eks-jugoslavien i midten af 1990'erne og har efterfølgende fået konstateret PTSD. Hvor er det forfærdeligt for børnene, tænkte jeg. Mangel på retfærdighed. Pigen bøvler med en enorm vrede og er meget udadreagerende. Det kommer både til udtryk i skolen og inden for hjemmets fire vægge. Vreden kommer af de følger, hendes far har pådraget sig som konsekvens af at være i krig. Hun tør ikke at vække sin far, når han sover på sofaen - af frygt for en ubehagelig reaktion. Moderen siger, at deres datter har kopieret sin fars strategi. Han har nemlig også haft meget vrede i livet. Derfor skal de her mennesker selvfølgelig have hjælp. Den indsats, som vores soldater yder, er en indsats, der koster både menneskeligt og økonomisk. En tryg verden starter med nationer, der som Danmark tager et internationalt ansvar for demokratiske værdier. Så lad os være taknemmelige og udvise den ordentlighed, det fortjener, at man vælger en levevej med livet som indsats.

Annonce